Linda Rantanen: Rikosten Rauma 2. 2024. Deadline Kustannus. Graafinen suunnittelu: Leena Seppänen. 223 sivua.
Arvostelukappale kustantajalta
Vuodest 1979 ettimbäi
Rikosten Rauma 2 on jatkoa vuonna 2021 ilmestyneelle Rikosten Rauma -teokselle (linkki). Ensimmäisessä kirjassa kuvattiin pitsikaupunkina tunnetun Rauman pimeää ja rikollista puolta vuodesta 1966 vuoteen 2011. Tässä toisessa osassa lähdetään liikkeelle vuodesta 1979 ja edetään näihin päiviin asti.
Ensimmäisessä osassa Rantanen keskittyi kuvaamaan konkreettisia rikostapauksia. Toisesta osasta Rantanen toteaa: "Kirjan ensimmäisestä osasta poiketen halusin kuitenkin syventyä aiempaa enemmän Rauman poliisin eri vaiheisiin ja eri aikakausilla vallinneisiin ilmiöihin." Poliisilaitoksen eri vaiheita ja organisaatiomuutoksia kuvataan kirjassa melko laajasti. Kirjassa on myös pitkiä poliisihaastatteluja. Mutta toki rikoksilla on päärooli toisessakin osassa. Paljon huomiota kiiinnitetään huumeiden käytön lisääntymiseen Raumalla 1980-luvulta lähtien.
Kirjan prologissa kuvataan ikävä tapaus vuodelta 1986, kun Syvärauman kioskin pitäjä 64-vuotias leski Aune surmattiin raa'alla tavalla hyvin yllätyksellisesti. Nuori Touko oli tunkeutunut kioskiin ja tappanut Aunen. Toukolle langetettiin neljäntoista vuoden ja kuuden kuukauden vankeustuomio. Touko anoi armahdusta kaksi kertaa presidentti Martti Ahtisaarelta, mutta turhaan. Sen sijaan presidentti Tarja Halonen armahti Toukon vuonna 2001. Touko oli ensimmäinen elinkautisvanki, jonka Halonen virkakaudellaan armahti. Muutoin 1980-luku sujui rikosten suhteen melko rauhallisesti Raumalla, kunnes vuonna 1989 tapahtunut Suomen ensimmäinen koulusurma järkytti raumalaisia ja koko Suomea. Tätä tapausta Rantanen on käsitellyt laajasti ensimmäisessä osassa.
Yleisimpiä rikoksia Raumalla kautta vuosikymmenten ovat olleet omaisuusrikokset ja väkivaltarikokset, kuten myös muualla Suomessa. Oli huvilamurtoja, väkivaltarikoksia ja huumerikoksia. Saatiin kokea useitakin ikäviä tilanteita. Eurajoella 12- ja 14-vuotiaat pojat jättäytyivät junan uhreiksi. Kaarosta Onnin asunnosta löytyi kuollut mies, jonka kaula oli viilletty auki. Eurajoella sattuneessa autokolarissa kuoli peräti kuusi ihmistä, eikä onnettomuuden syytä koskaan saatu selville. Rantanen kuvaa yksityiskohtaisesti Koististen veljesten kohtaloa, heidän ankeaa lapsuuttaan ja kauan jatkunutta "rikosuraansa". Kuvaus kahden pienen pojan isästä on koskettava ja ajatuksia herättävä.
Poliisivoimien organisaatiossa on tapahtunut paljon muutoksia. Vuonna 1979 yhdistettiin Rauman poliisi ja Rauman nimismiespiiri. Vuonna 1998 Rauman hälytyskeskus lakkautettiin. Säästötoimenpiteenä vuonna 2014 Satakunnan poliisilaitos lakkautettiin, ja Rauma siirtyi Turun alaisuuteen osaksi Lounais-Suomen poliisilaitosta. Vuonna 1992 tuli ratkaisu Rauman poliisilaitoksen tilakysymykseen. Poliisilaitos muutti pois kauniista jugend-rakennuksesta uuteen kanaalin rannalla sijaitsevaan virastotaloon. "Missä muualla maailmassa oli mahdollisuus mennä veneellä asioimaan virastossa?"
![]() |
Entinen poliisilaitos, nykyinen oluthuone (kuva AA) |
Kirja on kirjoitettu sujuvasti ja sitä on helppo lukea. Toimittajan ammattitaito näkyy tekstissä. Rauman murretta on käytetty lukujen otsikoissa, muutoin teksti on selkeää yleiskieltä. Raumalla pitkään asuneille kirja on varmasti kiinnostava lukukokemus, koska todennäköisesti kirjasta löytyy tuttuja henkilöitä ja paikkoja. Raumalaisuus näkyy myös kirjan onnistuneessa Vanha Rauma -teemaisessa kuvituksessa. Jäin kaipaamaan sisällysluetteloa.
Linda Rantanen on raumalaislähtöinen kirjailija. Se selittänee Rantasen kiinnostuksen kotikaupunkinsa rikoksiin. Ilmeisesti Rantanen sai Rauman rikoksista kimmokkeen perehtyä myös muiden kaupunkien rikoksiin. Hän on kirjoittanut kirjat Laitilan, Turun ja Rovaniemen rikoksista. Lisäksi hän on kirjoittanut useita rikosaiheisia kirjoja ja tehnyt podcasteja.
Linda Rantanen on kirjailijavieraana Rauman kirjastossa keskiviikkona 17.9.2025 klo 17. Tilaisuuden järjestää Naisten Pankki yhteistyössä kirjaston kanssa. Tervetuloa!
Hello Anneli, thank you so much for sharing this.
VastaaPoistaOikeat rikokset ovat kamalia. Luen mieluummin mielikuvitusrikoksista dekkareissa. Olen lukenut Murhia ja hirmutekoja Turussa ja Kyllikki Saari - Mysteerin ihmisen historia, ja jotain muita oikeista rikoksista. Kamalaa oli lukea.
VastaaPoistaOnhan se aika kammottavaa lukea, miten kamalia tekoja tehdään ja miten paljon viattomat ihmiset joutuvat kärsimään joidenkin ääliöiden toimesta.
Poista