Heli-Maija Heikkinen: Grilli: Sitä saa mitä tillaa. Warelia. 2025. Päällys Kari Jokinen. 245 sivua.
Arvostelukappale kustantajalta
Heikkisen kirja vie lukijan Ouluun 1990-luvun alkuvuosiin. Tapahtumapaikkana on nimensä mukaisesti grilli, sellainen perinteinen elintarvikegrilli, joita 90-luvulla oli joka paikkakunnalla, kaupungeissa useitakin. Monelle oli itsestäänselvää, että ravintolaillan tai elokuvien jälkeen poikettiin kotimatkalla grillille herkuttelemaan makkaraperunoilla, lihapiirakalla tai hampurilaisilla. Sittemmin perinteiset grillikioskit ovat hävinneet tai ainakin vähentyneet kaupunkikuvasta. Pikaruokaketjujen yleistyminen ja halvat mamupizzeriat lienevät pääasiallinen syy grillikioskien vähentymiseen. Syynä saattaa olla myös tiukentuneet hygieniamääräykset ja myös se, että grillin pitäminen on haasteellisempaa, koska nyt ei riitä, että tarjolla on perinteiset makkaraperunat, vaan pitää olla gluteenittomat ja vegaaniset vaihtoehdot.
Heikkisen kirjassa grillillä riittää asiakkaita. Rahaakin ilmeisesti tulee, kun omistajalla on uudenuusi, metallinhohtoinen Bemari. On perjantai-ilta kesäkuun alussa. Kirjassa seurataan grillin yhtä työvuoroa, joka alkaa klo 18 ja päättyy aamulla vasta klo 6.00. Grillillä työskentelee kolme naista, Ritva, Jaana ja Heidi. Grillin omistaja Susannakin päätyy työntekijäksi aamutunneilla, tosin ei omasta vapaasta tahdostaan.
Ritva on naisista kokenein sekä työ- että elämänkokemuksen suhteen. Hän on jämäkkä 55-vuotias yksineläjä, joka on hyvin tarkka asiakaspalvelusta. "Vanhoja ihmisiä piti teititellä, heikkoja tukea ja juopuneita käsitellä varoen. Kaikille ihmisille piti olla kunnioitettava ja ystävällinen. Myös niille, jotka kohtelivat myyjiä alentuvasti." Ritva on vaitelias yksityiselämästään ja haluaisi, että työasiat hoidettaisiin asiallisesti ja kotiasiat jätettäisiin sikseen. Tämä ei käy Jaanalle, joka mielellään piikittelee Ritvalle. "Sun se ei ees tarvi pestä niitä vitun viirukalsareita." Jaanan oma tilanne on vaikea. Kotona on kaksi lasta, eikä mies tänäänkään ollut tullut kotiin Jaanan lähtiessä töihin. Heidi on parikymppinen lukiolainen, jolle grilli on ensimmäinen työpaikka. Poikaystävä Juho on Heidille kaikkein tärkeintä.
Yhteistä naisille on luonnollisesti työpaikka grillillä, mutta myös epäonnistuneet miessuhteet hallitsevat naisten elämää. Jopa Heidin rakas Juho yllättää Heidin, mutta ei kovin rakastettavalla tavalla. Kirja keskittyy käsittelemään myyjiä, ei niinkään asiakkaita, mutta on selvää, että grillin ympäristössä tapahtuu kaikenlaista perjantaiyönä. Onneksi poliisi Artsi tulee tarvittaessa paikalle.Kirja tarjoaa nostalgisen paluun 90-luvulle. Luin kirjan mielelläni. Heikkisen sujuvaa tekstiä oli helppo lukea, vaikkakin naisten käyttämä murre vaati vähän totuttelua. Kirjan kohokohtaa piti odottaa pitkälle työvuoron lopputunneille. Tulihan se sieltä - todella yllätyksellinen, hurja lopputapahtuma.