maanantai 12. heinäkuuta 2021

Christian Rönnback: Tulen aika

                                                         
Christian Rönnbacka: Tulen aika. Bazar. 2021. Kannen suunnittelu: Jussi Jääskeläinen /www.Kobala-Design.com. 333 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta

"Päinvastoin, mun pää alkaa vihdoinkin toimia. Mä kerron sinulle salaisuuden. Minulla on synnynnäinen taito, tai ehkä pikemminkin vamma. Miten sen nyt kukakin haluaa tulkita. Se on varmaan jonkinlainen hallittavissa ja hyödynnettävissä oleva kaksisuuntainen mielialahäiriö. Taito tai kyky, ihan mitenkä vaan haluaa sitä kutsua. Sillä pystyn hallitsemaan ja järjestelemään järkyttävän määrän yksityiskohtia, joista 99 prosenttia on täysin epärelevantteja. Lopulla prosentilla pystyn seilaamaan jäävuorten ohi. En minä pysty sitä tarkemmin selittämään, mutta kohta näet." (s. 252) 

"Onhan se sellainen toivoa täynnä oleva torstai." (s. 9)

Tulen aika, joka on yhdeksäs osa Antti Hautalehto -sarjassa, alkaa täsmälleen siitä, mihin edellinen osa Ruska (linkki) päättyi. Hurjatahtisen Lapin matkan päätteeksi Antti joutui tutkintavankeuteen kuultavaksi Lemmenjoen tapahtumista. Tutkintavankeudessa oli vierähtänyt satakahdeksan päivää, ja loppiaisen jälkeinen torstai oli Antin tuomiopäivä.                                

Antti pääsee vapaaksi. Mutta elämälle ei tahdo löytyä merkitystä. Takana ovat hurjat Lapin seikkailut ja lopuksi vielä yhden yön sekoilu Clarion-hotellin kalleimmassa huoneessa, josta poliisin erikoisyksikkö löysi hänet. Kuitenkin kaikkein pahimmalta tuntuu  aviovaimo Leenan menettäminen.

 "Kurjuus alkoi pikkuhiljaa rakoilla." (s. 16)                                                

Aika ja luonnossa liikkuminen tekevät tehtävänsä ja palauttavat Antin elämänhalun. Antti ostaa vihreän Defenderin. "Jos Defender kelpasi Englannin kuningattarelle, kelpaisi se hänellekin," tuumii Antti (s. 16) ja päättää palata takaisin työelämään. Pääkaupunkiseudun katukuva on rauhaton. Käy ilmi, että maahanmuuttajia on murhattu häikäilemättömästi. Tilanteen rauhoittamiseksi keskusrikospoliisin alaisuuteen perustetaan Lähiörauha-työryhmän, jonka vetäjäksi Antti valitaan. Ryhmän tehtävänä on konsultoida ja analysoida eikä osallistua operatiiviseen toimintaan. Mutta toisin käy.

"Hänen pätevyytensä on kiistaton." (s. 82)

Työkaverikseen Antti saa Ruotsissa asuvan Henna Björkin, jolla on vankka kokemus katujengityöstä Göteborgin poliisissa. Henna on 28-vuotias innokas ja aktiivinen kamppailulajien harrastaja. Myös kielitaitoa löytyy. "Puhuu ruotsin ja arabian lisäksi ainakin loistavaa englantia ja kiroilee suomeksi kuin sotilasmestari" (s. 82) Lisäksi nainen on "introvertti ja äkkipikainen", kuten Antti toteaa. Henna suree siskoaan Ellaa, joka tappoi itsensä hukuttautumalla. Ellan poikaystävä Saidi on Helsingissä ja hänet Henna haluaisi tavata saadakseen tietää, miksi sisko oli päätynyt itsemurhaan.

Sitten lähdetään vauhdilla liikkeelle selvittämään murhia. Tahti on kova, mutta murhaaja tai murhaajat ovat vieläkin nopeampia. Lisää uhreja tulee. Kirjaa on vain luettava ja luettava, jotta rikosvyyhti selviää. Ja selviäähän se, mutta totta vie, niin yllätyksellä tavalla ettei ole tottakaan. Viihdyin hyvin tämän jännittävän kirjan seurassa, vaikkakin täytyy kyllä sanoa, että mielummin olisin liikkunut edellisen kirjan Lapin maisemissa.   

Tulen aika on jännittävä kirja, jossa on vetävä, tiheätunnelmainen ja todella yllätyksellinen juoni. Rönnbacka kirjoittaa elävästi ja on luonut Antti Hautalehdosta kiinnostavan hahmon, jonka ammattitaitoa voi vain ihailla. Antin myötä kirjailija tuo kirjaan rentoutta, mukavaa huulenheittoa ja huumoria. Hienoa, kun juoneen tuli mukaan myös vanha tuttu pankinjohtaja Lars. Hänellä on kirjassa pieni, mutta tärkeä rooli. Lars oli vastaanottamassa Anttia vankilasta ja rikosvyyhdin selvittyä hän järjestää Antille yllätyksen, johon varmasti saamme palata seuraavassa osassa. 

7 kommenttia:

 1. Kiitos esittelystä! Pitänee joskus kokeilla tätä sarjaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kiinnostuit. Kannattaa aloittaa sarja ihan alusta.

   Poista
 2. Minä odotan malttamattomana, että saat taas arvosteltavaksi muutakin kuin dekkareita. :D

  VastaaPoista
 3. Boa tarde minha querida amiga. Obrigado pela dica.

  VastaaPoista
 4. Rönnbacka on onnistunut luodessaan AH:n hahmoa ja edelleen lisätessään lihaa luiden päälle hänen persoonaansa! Polisihuumori on hersyvää ja herkullista luettavaa;)

  Samoin: "Ruskan" Lapin maisemissa vaeltelulla oli oma henkilökohtainen lisäarvonsa. Mielenkiintoista nähdä, mihin asti Rönnbacka tätä vauhtia yltääkään...

  VastaaPoista