maanantai 21. syyskuuta 2020

Christian Rönnbacka: Ruska

 


Christian Rönnbacka: Ruska. Bazar. 2020. 286 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta

"Antti laski rinkkansa polun varteen ja lähti kävelemään koivujen väliin. Niitä lähestyessään hän näki korppien istuvan jonkinlaisen värikkään möykyn päällä. Se ei ollut ainakaan poro. Antti veti keuhkot täyteen karjaistakseen linnuille, mutta ne säikähtivätkin hänen tulemistaan ja nousivat siivilleen. Antti hidasti askeleitaan. Ei helvetti, hän ähkäisi mielessään tajutessaan maassa makaavan möykyn olevan ihminen." (s. 152)

Ruska alkaa kuvauksella Eritrean ja Etiopian rajaseudulta, jossa Antti Hautalehto oli YK:n tarkkailijana vuonna 2005. Antin komennus oli juuri päättymässä ja hänen viimeisiä tehtäviään oli toimia kuskina brittiläiselle tiedustelu-upseerille, ylivääpeli John Bakerille.

Ruska- ja kullankaivuuretkelle

Antti Hautalehdon Eritrean kokemus on takanapäin, ja nyt hän toimii rikoskomisariona Porvoossa. Antti on lähdössä vaellusretkelle Lappiin. Hänen tarkoituksensa oli lähteä matkaan avopuolisonsa Leenan kanssa. Sitä Antti olisi halunnut, koska parisuhde ei oikein toiminut, oli liikaa riitelyä ja omiin oloihin vetäytymistä. Mutta Antin toive ei toteudu, sillä Leenalle tulee konferenssikutsu Wieniin. Vanha ystävä Lars lupautuu Antin matkakumppaniksi, mutta yllätys on suuri, kun käy ilmi, että Larsin pitää perua matkansa pankissa suoritettavan "yllättävän" pankkitarkastuksen vuoksi.  

Matkaan tulee muutos

Esimies kutsuu Antin luokseen ja selittää, että kiinalainen miljardööri herra Che, joka on kiinnostunut mineraaleista ja kullankaivuusta, on tulossa vierailulle Suomeen ja haluaa tutustua Lappiin. On saatu vaikutelma, että herra Che olisi valmis sijoittamaan suuria summia kaivoshankkeisiin Suomessa. Esimies pyytää Anttia oppaaksi Chen seurueelle. Eihän siinä muukaan auta, matkaan vain. Chen henkivartijana toimii Antin Eritreassa kohtaama ylivääpeli John Baker. Toinen herra Chen henkivartijoista on rautainen ammattisotilas Yang. Mukana on myös herra Chen Lee-poika.

Palkkasoturit valmistautuvat

Toisaalla kirjassa seurataan Pohjois-Norjassa salaiseen tehtävään valmistautuvan kovanluokan kansainvälisen terroristiryhmän toimia.  Terroristiryhmää johtaa Afganistanissa taistellut Paul. Hän on valinnut työparikseen Vietnamissa taistelleen Lappia tuntevan Pekka Korhosen, jonka apurina toimii suomalainen Santeri. Terroristiryhmään on valittu monipuolista taistelukokemusta omaavia terroristeja ympäri maailmaa: Farzan Afganistanista, Samuel Djiboutista, Haakon Norjasta ja Won Koreasta. Kaikki tietävät, että heillä on suoritettavaan tuottoisa, vaikkakin vaarallinen, keikka. 

Lapin olot hyvin tuntevana Hautalehto pystyy järjestämään ryhmälleen kiinnostavaa ohjelmaa. Moni piilopirtti avautuu Chenin rahojen voimalla, jopa kullanhuuhdontaan päästään. Kunhan lukija tulee tutuksi Antin ryhmäläisten ja terroristiryhmän kanssa sekä tutustuu toimintaympäristöön Lapin jängillä, on näyttämö valmis hurjille takaa-ajoille ja ampumisille. Onkin luvassa vauhtia ja aivan uskomattomia tapahtumia aivan kirjan loppuun saakka.

Ruska on kahdeksas osa Rönnbackan Antti Hautalehto -sarjassa. Minulle Ruska oli Rönnbackan ensimmäinen dekkari. Kirja vei minut täysin mukanaaan ja mietinkin, miten löysin Antti Hautalehdon vasta nyt. Tai kyllähän sen tiedänkin, vävyni tätä minulle suositteli. Eikä todellakaan syyttä. 

Antti Hautalehto on sympaattinen poliisi. Antin myötä Rönnbacka saa kirjaan mukaan rentoa huulenheittoa ja huumoria. Antin ammattitaitoa voi vain ihailla. Pidin paljon siitä, että tapahtumaympäristöksi on valittu Lapin maisemat. Ympäristö on kirjailijalle tuttua ja Lapin jänkhien kuvaukset ovat hyvin autenttisia. Kirjan kartat havainnollistavat hyvin tapahtumaympäristöä. Luonnonkuvaukset ovat kaunista luettavaa. "Edessä häämöttävä Pellisenlaki melkein kosketti matalalla olevia ohuita pilviä. Kirpeä aamukeli oli muuttunut kosteammaksi, ja tuntureiden kupeita hivelevä tuuli yritti ujuttautua vaatteiden alle." (s. 106) 

Ruska on koukuttavasti kirjoitettu ja siinä on kiinnostavat henkilöhahmot. Tiukka  ja tiheätunnelmainen juoni on rakennettu ovelasti. Lukija saakin jännittää loppuratkaisua ihan kirjan viimeisille sivuille. Ajankohtaisena teemana läpi kirjan kulkee kansainvälisyys.

2 kommenttia:

  1. Onpa kiva nimi dekkarilla. Sopii syksyn lukupäiviin. Ja plussana Lappi.

    VastaaPoista