keskiviikko 29. toukokuuta 2024

Tuula Ranta: Niinhän meille kerrottiin


Tuula Ranta: Niinhän meille kerrottiin. Myllylahti. 2023. 325 sivua.

"Mika on tuonut merkityksen hänen elämälleen heti ensimmäisestä kohtaamisesta lähtien. Vaikka tapaamiset Mikan kanssa ovat olleet vain ohikiitäviä tuokioita, ne ovat olleet suurinta ja kauneinta, mitä hänen elämässään vuosiin on tapahtunut. Niiden tapaamisten muisteleminen ja odottaminen ovat olleet hänen yksinäisten päiviensä sisältö."

Niinhän meille kerrottiin ei ole perinteinen rikosromaani. Yhtään ruumista ei tule eikä murhaajaa jahdata. Salaperäinen rikos on kyllä tapahtunut, ja sen selvittämiseen tarvitaan monen ihmisen panosta ennen kuin tiedetään, mistä kaikesta tässä rikoksessa on kysymys.

Maija Manninen-Orava on perhe- ja perintojuridiikkaan erikoistunut asianajaja. Työssään hän on hyvä, mutta yksityiselämässä puhaltavat muutoksen tuulet. Avioeroprosessi on edessä. Käy ilmi, että aviomiehellä on ollut ulkopuolinen suhde jo useiden vuosien ajan. Mutta "ei eroon ryhtyminen helppoa ole kolmenkymmenen avioliittovuoden jälkeen,"toteaa Maija. 

Eräänä päivänä Maijan asiakkaaksi tulee kuusikymppinen rouva Linnea Laine. Linnean huolenaiheena ovat hänen lapsensa, jotka hoputtavat Linneaa tekemään testamentin, jottei Linnea ennättäisi kuluttaa kaikkia rahojaan. "Minä olen vain lehmä, josta yritetään lypsää mahdollisimman paljon rahaa", valittaa Linnea Maijalle. Ilonaiheen arkeensa Linnea saa, kun hän kirjastoreissullaan tapaa sympaattisen Mika Koivun. Pian tapaamisia on yhä useammin. Mika kertoo sisarestaan Sinikasta, joka sairastaa Alsin tyyppistä lihasrappeumatautia. Taudin hoito vaatii rahoja, jollaisia Mikalla ei ole. Pian käy ilmi, että Sinikan veli - tosin eri nimillä esiintyvä - käy muissakin kirjastoissa ja tekee tuttavuutta varakkailta vaikuttavien rouvasihmisten kanssa. 

Ystävältään Sannalta Maija saa kuulla naisten kirjastotuttavasta. Maija tekee vakoilukäynnin kirjastoon, näkee miehen ja huomaa, että miehessä on jotakin tuttua, vaikka ulkonäköä on yritetty muuttaa irtoparralla ja silmälaseilla. 

Asiaa lähdetään selvittämään ja siinä ohella Maija tapaa eläkkeellä olevan rikosylikonstaapelin Janne Saarisen. Jannen avustuksella asiat rupeavat avautumaan ja rikos selviää ja rikollinen saa rangaistuksensa.

Kirjan juoni ei ole sitä, miltä se aluksi näyttää. Ainakin minä koin niin. Alussa tuntui, että tarinoita naisten rahoja huijaavista ja amerikkalaisista upseereista on kuultu jo ihan tarpeeksi. Tällaista suhdetta kuvaa loistavasti erimerksi Kale Puonti dekkarissaan Aribo (Bazar 2022) (linkki). Mutta Tuula Ranta johdattelee lukijan toisenlaiseen tarinaan, eikä lukija sen jälkeen enää ihmettele Linnea Laineen käyttäytymistä - ainakaan niin paljon. 

Niinhän meille kerrottiin on Tampereelle sijoittuva romaani Maijan avioeron jälkeisestä elämästä. Ero tuo mukanaan myllertäviä tunteita, asioitten selvittelyä lasten kanssa ja ehkäpä myös uuden tärkeän ihmissuhteen. Yhtälailla kirja on myös romaani yksinäisistä, romantiikkaa janoavista naisista. Kirjan vahvuutena on ovela ja yllättävä juoni. Sujuvasti kirjoitettu kirja on leppoisaa kesälukemista. 


3 kommenttia: