torstai 20. tammikuuta 2022

Kale Puonti: Aribo

Kale Puonti: Aribo. Bazar. 2022. 287 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta

"Ennen meidän paras poliisi oli Suomen kylmät talvet ja Itämeri, mutta viime vuosina nekään eivät ole enää estäneet ulkomaalaisten hamppareiden maihinnousua. Pyritään ampumaan nämä uudet porukat alas heti kättelyssä, niin eivät jää pyörimään tänne meidän ongelmiksi", Kaartamo sanoi." (s. 40)

Kirjavuoteni on käynnistynyt mukavasti Bazarin kirjojen seurassa. Ja hyvää seuraa ne ovatkin olleet. Ensin oli Åsa Hellbergin Hotelli Flanagansin naiset (linkki)  ja nyt sitten Kale Puonnin Aribo. Aribo on Kale Puonnin Pasilan Myrkky -sarjan neljäs teos ja se käsittelee edeltäjiensä lailla huumekauppaa. Tapahtumaympäristö on Helsinki, jonne huumeita tuodaan Tukholmasta. Tukholmassa on jo pitkään toiminut nigerialainen rikollisjärjestö Musta kirves, joka harjoittaa rahahuijauksia, huumekauppaa ja ihmiskauppaa. Nyt Tukholman poliisi on saanut pidätetyksi lähes parikymmentä jengiläistä, mutta osa järjestön jäsenistä pääsee pakenemaan Suomeen mukanaan nuoria tyttöjä. Tyttöjen tehtävänä on kuljettaa huumeita ja sen jälkeen siirtyä Helsingin kaduille tienaamaan. Kuukauden päästä tytöt vaihdetaan uusiin. Yksi Tukholmasta pakoon päässeistä nigerialaisista on Samuel Aribo, nigerialainen rakennusmies, joka oli lähtenyt etsimään parempaa elämää Euroopasta.

"Olen lainannut omalle Johnilleni hieman rahaa..." (s. 21)

Kirjan juoni on rakennettu taitavasti. On toki poliisi ja Pasilan Myrkky jahtaamassa nigerialaisia, mutta sen lisäksi on myös Pekko Aalto, jonka toiminnan ansiosta moni asia selviää. Miten Pekko Aalto, tavallinen suomalainen it-asiantuntija, pääsee jyvälle nigerialaisten rikollisten toiminnasta? Tähän Puonti liittää nerokkaasti Pekon äidin, 71-vuotiaan Siiri Aallon. Siiri oli ikävissään selaillut päivät pitkät Facebookia ja oli löytänyt sieltä rakkauden itselleen. Uusi rakkaus oli John, ihana amerikkalainen Afganistanissa taisteleva upseeri. John oli saanut kauniilla lupauksillaan Siiriltä isoja rahasummia. Mutta ei se mitään, miettii Siiri, onhan John pian tulossa Suomeen Siirin luo. Pahaksi onnekseen Siiri on saanut infarktin ja on hoidettavana Iltarusko-hoivakodissa. Pekko menee vierailemaan äitinsä luona, kun käy ilmi, ettei äidin tilillä ole katetta hoitomaksujen maksamiseen. Niin avautuvat äidin salat.

"Kyllä tälle niksujutulle on näytetty vihreää valoa." (s. 40)

Rikosylikonstaapeli Kaartamon huumeryhmä saa Ruotsin poliisilta tietoa Musta kirves -järjestön toiminnasta. Rikosylikonstaapeli Kalle Pesonen, joka on tuttu sarjan edellisistäkin osista, lähtee Ruotsiin tapaamaan kollegoitaan ja saamaan lisää tietoa järjestön toiminnasta.  Matkaan hän lähtee laivalla, mutta ei suinkaan yksin, vaan yhdessä naisystävänsä ihastuttavan Irma Roivaksen kanssa. Käy ilmi, että myös Helsingissä Musta kirves -järjestö on mukana monenlaisessa rikollisessa toiminnassa. Isoja huumemääriä välitetään metroasemilla, prostituutio kukoistaa ja löytyypä roskalavalta paloiteltu ruumiskin. Järjestön johtaja on päässyt pakenemaan tukholmalaisesta vankilasta ja tulee Suomeen johtamaan toimintaa. Ei ihme, että Kaartamon ryhmä on täystyöllistetty. Poliisi ei pääse helpolla. Loppu on edellisten kirjojen lailla kovaa, näyttävää ja jännittävää menoa.

"Kansainvälisiä keissejä" (s. 123)

Puonti on työskennellyt yli 30 vuotta Helsingin poliisin huume- ja järjestäytyneen rikollisuuden tutkinnasta. Hän tuntee huumemaailman ja tietää, mistä kirjoittaa. Se näkyy tässäkin kirjassa. Aribo on yhteiskunnallinen dekkari, joka paljastaa huumemaailman julman todellisuuden. Kansainvälinen huumekauppa, jota johdetaan ulkomailta käsin, on tätä päivää. Suomeen organisoidaan henkilöt vastaanottamaan ja levittämään huumeita. Usein huumekauppaan liittyy ihmiskauppaa ja rahahuijauksia, kuten tässäkin kirjassa.

Viihdyin Aribon seurassa. Pasilan Myrkky -sarja paranee kirja kirjalta. Aribon plussia ovat Puonnin napakka kirjoitustyyli sekä taidokkaasti punottu juoni, joka on sekä yllätyksellinen että jännittävä. Tapahtumat on helppo nähdä elokuvamaisesti ja luenkin kirjan liepeestä, että Yellow Film & TV on hankkinut kolmen ensimmäisen kirjan elokuva- ja tv-oikeudet.

Viides Pasilan Myrkky -dekkari ilmestyy tammikuussa 2023.

Aiemmat Pasilan Myrkky -dekkarit:
Manni (Bazar 2020)
Milo (Bazar 2021)
Saarni (Bazar 2021)


10 kommenttia:

 1. Minulla on lukulistalla vasta sarjan ykkös osa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä se lähtee. Kunhan luet ykkösosan, niin varmasti haluat lukea myös jatko-osat.

   Poista
 2. Saisinpa jostain nyt sen kakkososan, niin pääsisi sarjassa eteenpäin. Olisi kiva kuitenkin lukea ihan järjestyksessä näitä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun olet jo tutustunut Puonnin kirjoihin. Kirjat vaan paranevat osa osalta.

   Poista
 3. Kale Puonnilla on reipas kirjoitustahti. Saarni on minulta vielä lukematta ja nyt on ryhdyttävä metsästämään Ariboa. Hyvä, että lukemista riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, hyvä on lukemista riittää. Kirjat ovat parhaita ystäviä tällaisena korona-aikana.

   Poista
 4. Voihan Musta Kirves; Puonti pitää pintansa napakan ja asiantuntevan kerrontansa ansiosta, joten ei kuin jatko-osaa mielenkiinnolla vartoillessa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä näitä Puonnin kirjoja lukee todella mielellään. Vaikka sarjassa on jo neljä kirjaa, ne eivät toista itseään.

   Poista
 5. En juurikaan lue dekkareita, mutta vinkkaan miehelleni tästä.
  Edelliseen postaukseesi liittyen, minulla on Hellbergin Hotelli Flanagans kuuntelussa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos dekkareista tykkää, luulen että Puonnin kirjat nappaavat. Kerrohan sitten, millainen kirja Flanagans oli.

   Poista