torstai 22. helmikuuta 2024

Catherine Rider: Kiss me - Rakkautta New Yorkissa

 

Catherine Rider: Kiss me -  Rakkautta New Yorkissa. Otava. 2022. Englanninkielinen alkuteos Kiss me in New York. Suomentanut Terhi Leskinen. 221 sivua.

"Tiedän, tiedän", huohotan Mistakelle. Olen hengästynyt juoksemisesta, ja pentu haukkuu närkästyneenä, kun puristan sitä tiukasti rintaani vasten. Joko se pelkää minun pudottavan sen, tai sitten se kokee häiritsevänä sydämeni kiivaan pamppailun sen korvaa vasten. "Tämä on kaiken arvoista, jos hän on siellä." Voi, kunpa Charlotte olisi yhä siellä.

Rauman Naisten Pankin lukupiirissämme Päi avara mailma haluamme lukea myös jotakin kevyempää kirjallisuutta. Tämän kevään kevytkirjavalinta oli Riderin Kiss me - Rakkautta New Yorkissa.

Kirjan otsikko kertoo jo paljon kirjasta. On kysymys New Yorkista ja rakkaudesta. Kiinnostavia aiheita molemmat.

Kirjailijanimen takana on kaksi kirjailijaa: Stephanie Elliot ja James Noble. Kiss me -sarjasta on suomennettu neljä teosta. Tarinat sijoittuvat eri paikkakunnille. New Yorkin lisäksi kohteita ovat Mykonos, Palm Springs ja Lontoo. Kirjat ovat itsenäisiä teoksia joissa yhdistävänä teemana on rakkaus.

Brittityttö Charlotte on ollut vaihto-oppilaana New Yorkissa. Charlotte oli viihtynyt hyvin New Yorkissa ja olipa hän tavannut Colinin, kivan pojan, jonka kanssa seurustelu oli alkanut lupaavasti, mutta valitettavasti suhde oli päättynyt. Nyt täältä joutaa pois kotiin, miettii Charlotte. Hänen on määrä lentää kotiin Englantiin jouluaattona. Mutta kuinka ollakaan, lento on peruutettu lumimyrskyn vuoksi.

JFK:n kentällä on myös Anthony. Hänkin on yksin tyttöystävä Mayan jätettyä hänet. Yksinäiset nuoret Charlotte ja Anthony tapaavat kentällä ja päättävät lähteä New Yorkiin kuluttamaan aikaa ennen Charlotten seuraavana päivänä lähtevää lentoa. Kentän kirjakaupasta mukaan tarttuu teos Kymmenen helppoa askelta erosta toipumiseen, joka sitten toimiikin tapahtumien punaisena lankana.

Nuoret lähtevät JFK:n lentokentältä kohti Manhattania. Paljon he ennättävät tehdä ennen kentälle paluuta. Ensin mennään Hell's Kitcheniin, sitten Bleecker Streetille, missä on yksi New Yorkin vanhimmista pizzerioista John's of Bleecker Street, St. Mark's Placella käydään tatuointiliikkeessä ja Macy's tavaratalosta käydään hankkimassa uusi vaatetus. Jossain vaiheessa lauletaan joululauluja, osallistutaan bileisiin, saadaan Mistake-koiranpentu ja käydään laskemassa mäkeä. Olosuhteiden pakosta vieraillaan myös Anthonyn kotona. Sitten ajetaan metrolla ja päädytään lopulta Empire State Buildingiin. Tapahtumat, joista monet liitetään lentokentältä hankittuun kirjaan Kymmenen askelta erosta toipumiseen, ovat hauskoja, suloisia, tunteellisia ja hieman höpsöjäkin.

Charlotte ja Anthony ovat reippaita, sympaattisia ja eläviä nuoria, joiden New Yorkissa liikkumista oli kiinnostavaa seurata. Itse otin New Yorkin kartan esille ja seurasin nuorten kulkua. Näin kirjasta muodostui mitä parhain Manhattanin nojatuolimatka. Totesimme, että kirja on kepeällä tyylillä kirjoitettu, helppo-, nopea- ja sujuvalukuinen viihteellinen romaani. Juoni kantoi hyvin loppuun asti. Loppuratkaisu oli arvattavissa, kuten yleensä romanttisissa komedioissa. "Vain kahdeksan kuukautta ja tulen takaisin..." Eräs lukijoistamme totesi, että kirja toimii valmiina elokuvakäsikirjoituksena. Olimme yhtä mieltä, hyvän jouluteemaisen elokuvan kirjasta saisi.

Totesimme, että me lukupiiriläiset emme taida kuulua kirjan kohderyhmään. Varmasti tällaisille kirjoille on aina tarvetta. Niin meidänkin nuoruudessamme. Muistelimme nuoruutemme aikaista kioskikirjallisuutta, mm. aidosti suomalaisia lehtiä Nyyrikkiä ja Reginaa, joissa romantiikka oli tarinoiden ydin.

Kiss me - Rakkautta New Yorkissa sai meiltä arvion 3,2.

Seuraavalla kerralla 13.3. käsittelemme Trevor Noahin teosta Laiton lapsi. Värikäs nuoruuteni Etelä-Afrikassa (Atena 2020).

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa kivalta, ehkä nuorten aikuisten kirjalta. Elokuvamaiselta myös. Välillä on kepeän, romanttisen kirjan aika, kiitos vinkistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saila, näin on, nuoret aikuiset ovat kirjan kohderyhmä. Varmasti mieluista luettavaa heille. Vaikka kyllä kepeä kirjallisuus on aina silloin tällöin paikallaan kenelle tahansa. Kiva, kun kiinnostuit kirjasta.

      Poista