tiistai 20. helmikuuta 2024

Ulrich Alexander Boschwitz: Matkalainen

 

Ulrich Alexander Boschwitz: Matkalainen. WSOY. 2024. Saksankielinen alkuteos Der Reisende. Suomentanut Raija Nylander. 300 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta

"Silbermann nousi seisomaan. "En halua jäädä tänne", hän ilmoitti. "Haluan pois!... Seitsemältä  lähtee juna Aacheniin... kahdeksalta Nürnbergiin... kaksikymmentä yli yhdeksän Hampuriin... kymmeneltä Dresdeniin... On niin paljon junia... loputon määrä junia... Haluan pois!"

Otto Silbermann, Matkalainen-teoksen päähenkilö, on varakas Berliinissä asuva juutalainen liikemies. Toki Silbermann on juutalainen, mutta ei juutalaisuus ole merkinnyt hänelle juuri mitään. Mieleltään hän on saksalainen. Eikä hän ole edes juutalaisen näköinen. Ja vaimokin on arjalainen. Mutta passista se näkee: siinä on iso J-kirjain.

Natsien kristalliyö eli pogromi (9.-10.11.1938), jolloin saksalaisia yllytettiin antisemitistisiin rikoksiin, merkitsi juutalaisvainojen lisääntymistä. Päinvastoin kuin monet juutalaiset, Silbermann pystyy välttymään pidätykseltä. Mutta kotinsa hän menettää, eikä hän tiedä, mitä vaimolle on tapahtunut. Silbermann tuntee, että yht'äkkiä kaikki ovat kääntyneet häntä vastaan. Vanhat hyvät liiketuttavat välttelevät häntä. Talonmiehen poika, joka on pukeutunut SA-univormuun, tuijottaa häntä tylysti. Tuttu hotellijohtaja pyytää, ettei Silbermann enää tule hänen hotelliinsa. 

Silbermann on epätoivoinen, vaimokaan ei vastaa puhelimeen. Silbermann juoksee rautatieasemalle, nousee junaan, nousee pois ja nousee jälleen junaan. Hän katuu, ettei muuttanut ajoissa ulkomaille. Uudet rotulait eivät enää salli juutalaisten maastamuuttoa. "Saksasta on paettava! Mutta kun mihinkään maahan ei pääse! Rahat kuuluu jättää tänne, ulkomailla niitä taas vaaditaan. Hulluksi tässä tulee! Jos ryhtyy johonkin toimiin, syyllistyy laittomuuksiin, jos taas ei ryhdy, niin siitä vasta rangaistus seuraakin." 

Jotakin on kuitenkin tehtävä. Itsemurhakin tulee mieleen, mutta sen mahdollisuuden Silbermann hylkää. "Olenko minä seonnut lopullisesti? hän pohti pelokkaana ja oman heikkoutensa yllättämänä. Minäkö riistäisin itseltäni hengen? Minä, Otto Silbermann? Natsien takia? Vai vielä." Silbermann päätyy yrittämään pakoa Belgiaan. Mutta pako ei onnistu, hänet laitetaan takaisin Saksaan. Niinpä jälleen kerran hän pakenee ja nousee junaan. Hän tuntee, että hänen on paettava kaikkea, SA-miehiä, poliisia, entisiä ystäviä ja sukulaisia. Junista tuleekin hänen pakopaikkojaan. Junamatkoilla hän tapaa laajan kirjon saksalaisia. Hän pystyy aistimaan saksalaisten vihan juutalaisia kohtaan ja näkee, millainen valta natseilla on. 

Juutalaisten näköalatonta tulevaisuutta kuvataan kirjassa yhden ihmisen näkökulmasta. Silbermann joutuu kasvotusten oman elämänsä kanssa. Hän peilaa omaa aiempaa turvallista elämäänsä nykyiseen pelkojen, epävarmuuden ja toivottomuuden täyttämään elämään. Silbermann ei näe muuta mahdollisuutta kuin paeta. Junista tulee hänen pakopaikkansa.

Kirja on merkittävä aikalaisdokumentti ja on arvokas ja tärkeä lisä holokaustia kuvaavaan kirjallisuuteen. Raija Nylanderin käännös on erinomainen.

Ulrich Alexander Boschwitz (1915-1942) syntyi Berliinissä ja asui Norjassa, Ranskassa ja Luxemburgissa kunnes asettui Englantiin vuonna 1939. Matkalainen ilmestyi Englannissa vuonna 1939 nimellä The Man Who Took Trains ja USA:ssa vuonna 1940 nimellä The Fugitive. Saksassa alkuperäinen kirja ei koskaan ilmestynyt, vaikka esimerkiksi Heinrich Böll suositteli sitä. Peter Graf sai tehtäväksi 80 vuotta myöhemmin löytyneen alkuperäisen käsikirjoituksen työstämisen. Hänen työnsä tuloksena teos ilmestyi Saksassa vuonna 2018. Työstetty teos sai englanniksi nimen The Passenger. Kirjasta tuli välittömästi myyntimenestys.

4 kommenttia:

  1. Huh, kuulostaa tosi jännältä, jopa pelottavalta, mutta sellaistahan se oli juutalaisille tuohon aikaan. Valitettavasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on. Hyvä kun näistä kirjoitettiin ja kirjoitetaan.

      Poista
  2. Minustakin kuulostaa jännältä ja pelottavalta, koukuttavaltakin. Hurja tarina, joka tekee mieli lukea. Kiitos vinkistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun kiinnostuit Saila. Vaikuttava, tärkeä kirja.

      Poista