lauantai 24. helmikuuta 2024

Paula Hotti: Murha Ylämaalla

 

Paula Hotti: Murha Ylämaalla. Halla-sarja. Otava. 2024. Kannen suunnittelu Tiia Javanainen. 364 sivua. 

Arvostelukappale kustantajalta

"Halla sulki silmänsä ja ajatteli erityisen kaunista näkymää ylhäällä pohjoisessa, lähellä Achmelvichia. Kohtaa, jossa muutama metsähakkuilta säästynyt muinainen Kaledonian mänty oli löytänyt turvan Loch Assyntin päällä lepäävältä saarelta. Ennen kuin hän muuttaisi pois Ylämaalta, hänen olisi käytävä siellä vielä viimeisen kerran."

Kun katsoo Paula Hotin uuden dekkarin kantta, ei yksinkertaisesti voi olla kiinnostumatta tästä kirjasta. Kansi on kiehtova ja lukemaan kutsuva, kiitos tästä Tiia Javanaiselle. Kiinnostavuutta lisää myös kirjan Skotlantiin viittaava nimi. Paula Hotti on esikoiskirjailija dekkarigenressä. Jää nähtäväksi, miten uusi dekkaristi solahtaa jo melkoisen menestykselliseen suomalaisten naisdekkaristien joukkoon. Hotilla on entuudestaan runsaasti kirjoittajakokemusta. Hänet tunnetaan matkajournalistina ja tietokirjailijana. 

Tapahtumat alkavat varsin vauhdikkaasti ja yllättävästi. Valokuvaaja Amy apunaan Matt saapuvat viehättävään vanhaan elokuvistakin tuttuun Eilean Donanin linnaan. Tarkoituksena on amerikkalaisen morsiusparin hääkuvaukset. Mutta se jää vain tarkoitukseksi, sillä Amyn astuessa sisään linnaan hän kohtaa kauhistuttavan näyn. Takan yläpuolella roikkuu ihmiskeho ilman päätä. Pää on korvattu köysien avulla kiinnitetyllä peuranpäällä. Myöhemmin käy ilmi, että ruumista oli säilytetty pakastimessa ennen ripustamista. On selvää, että kuvaukset jäävät tekemättä.

Samoihin aikoihin Barbara ja Benjamin Huttonin isä Timothy Hutton lähtee lenkkeilemään ja katselemaan ihastuttavia Ylämaan maisemia kahden bordercolliensa kanssa. Mutta aikaa kuluu, eikä Timothya kuulu takaisin, vaikka hän on kokenut liikkuja Ylämaan maisemissa. Onko Timothyn katoamisella yhtymäkohtia peurapäiseen ruumiiseen, miettii poliisi.

Keskeinen tapahtumapaikka kirjassa on Loch Dubh'n hotelli. Hotelli on yli kaksisataa vuotta vanha, ja sen omistaa lady ja lordi MacMurray. Lady oli tehnyt maalaiskartanosta bed & breakfast -paikan ja maineikkaan ravintolan. Nykyisin ravintolaa johtaa ladyn tytär Rosa ja tämän mies Olivar. Tässä hotellissa viettää lomaa edinburghilainen rikosylikonstaapeli Carlos Carrera. "Varatessaan viikon lomansa hän oli halunnut vain tuijottaa ikkunasta tuulen piiskaamille nummimaille ja naukkailla viskiä sisätiloissa, kun kurja sää takasi tekosyyn olla potematta siitä huonoa omaatuntoa." Carlosin loma loppuu kuitenkin lyhyeen, kun häntä pyydetään mukaan murhaselvitykseen. 

Alkuepisodien jälkeen kirjan tyyli muuttuu. Kirja alkaa dekkarina, mutta muuttuu lähinnä ihmissuhderomaaniksi, jossa murhan selvityksellä on melko vaatimaton rooli. Kirjassa on hyvin paljon henkilöitä ja vie oman aikansa ennen kuin kiemuraiset ihmissuhteet avautuvat. Yksi kirjan henkilöistä on suomalainen kokki Halla, jonka mukaan uusi sarja on saanut nimensä. Hallan rooli on melko pieni eikä hänestä paljoa kerrota. Sen verran kuitenkin, että hän oli opiskellut filosofiaa Suomessa. Jo pitkään Skotlannin Ylämaa oli ollut hänen unelmansa. Toivottavasti saamme tutustua Hallaan paremmin kirjan jatko-osassa. 

Carlos tutkii murhaa paikallisen poliisin kanssa. Kaikki tuntuu arvoitukselliselta. Mutta on Carloksella omat epäilyksensä. "Muutamassa päivässä oli tapahtunut paljon. Liian paljon. Mihin suuntaan tahansa Carlos johtolankojaan lähtikin kerimään, ne kaikki toivat hänet takaisin hotellille. Rosa. Tämän äidin kirjoittama rikosromaani. Klaanit ja menneiden aikojen tarinat.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat viiteen päivään. Kronologisuus ja sujuvasti kirjoitettu teksti takaavat juonen helpon seurannan, mutta valitettavasti kirjan ihmissuhteille ja niiden selvittämiselle on annettu liikaa tilaa. Yksi kirjan tärkeimmistä ja myös viehättävimmistä elementeistä on Ylämaan kaunis luonto. Olen kerran käynyt näillä ihastuttavilla seuduilla ja täytyy sanoa, että matkakuumetta tämä kirja nosti, niin kauniisti ja elävästi Hotti on kuvannut Ylämaan laaksoja, vuoria, järviä ja nummimaisemia.

Mielenkiinnolla odotan jatko-osaa ja lähempää tutustumista Hallaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti