keskiviikko 20. syyskuuta 2023

Kale Puonti: Kokaiinikeilapallo ja muita huumekytän tapauksia

 

Kale Puonti: Kokaiinikeilapallo ja muita huumekytän tapauksia. Bazar. 2023. Storytel. Lukija Kale Puonti. 5 t 54 min.

"Olkoon tämä kirja kunnianosoitus kaikille Suomen huumepoliiseille, jotka tulevat töihin, kun juttu niin vaatii, vaikka kalenteriin olisi merkitty jotain muuta." 

Lopetettuaan koulunkäynnin Kale Puonti päätti suuntautua ravintola-alalle. Mutta poliisikoulu menikin edelle, lähinnä käytännön syistä. Opiskelu oli ilmaista, poliisiopinnot kestivät vain 5 kuukautta ja työpaikka oli luvassa opintojen jälkeen. Vuosi oli 1984, kun Puonti valmistui poliisikoulusta.

Jo seuraavana vuonna Puonti pääsi huumepuolelle "Stadin myrkkyyn". Sinne hän oli halunnutkin, ja mieluinen paikka se olikin, sillä siellä Puonti teki lähes koko virkauransa eli 33 vuotta. Se on pitkä aika. Siinä ajassa huumerikollisuus on tullut tutuksi. Puonti on saanut seurata, miten huumerikollisuus Suomessa alkoi, miten se lisääntyi ja miten se viimeisten vuosikymmenien aikana on yhä harvemmin suomalaisten hallussa. Kansainvälisyys on valttia huumemaailmassa. Hyvin valitettavaa on, että nuorten huumeiden käyttö lisääntyy vauhdilla. Huumerikollisuuden lisääntymisen myötä myös poliisin valvontamenetelmät ovat huimasti kehittyneet. 

Kirjan lukeminen oli silmiä avaavaa. Puonti avaa huumebisneksen suuruutta. Näinkö paljon Suomessa todellakin liikkuu huumeita, pohtii lukija. Onhan lehdissä juttuja löydetyistä suurista huume-eristä, mutta mediassa julkaistaan vain pieni osa löydöksistä. Lisäksi poliisi kyllä tietää, että vain osa Suomessa liikkuvista huumeista saadaan paljastetuksi. Suurin osa huumeista tuodaan Suomeen ulkomailta. Salakuljetuskanavat ovat moninaiset, henkilöautot, autojen renkaat ja penkit, tavararekat, ihmiset vaatteineen ja kaikkine aukkoineen. Mieleen tulevat väistämättä itäsaksalaisten mielikuvitukselliset pakoyritykset muurin takaa länttä kohti. 

Kirjan nimi Kokaiinikeilapallo herättää uteliaisuuden ja selviäähän se erään jutun myötä. Kun Helsingissä purettiin Etelä-Amerikasta lähtenyttä kahvilastia, ilmaantui yhdestä säkistä aikamoinen löydös: 34 kiloa kokaiinia ja keilapallo. Keilapallon merkitys selvisi vasta myöhemmin. Sisältä löytyi neljä kiloa kokaiinia. 

Kokaiinikeilapallo-kirjan tarinat huumepoliisin työuralta ovat lyhyitä, vain muutaman sivun mittaisia, ja niitä mahtuukin runsaasti 224-sivuiseen kirjaan. Puonti tietää, mistä kirjoittaa, ja se tekeekin kirjasta kiinnostavan lukukokemuksen. Itse kuuntelin kirjan, ja mielestäni tällaiset lyhyet tarinat ovat parhaimmillaan juuri äänikirjassa. Plussaa on vielä se, että kirjailija itse lukee kirjan.

Kokemuksiaan huumemaailmasta Puonti hyödyntää myös Pasilan Myrkky - dekkarisarjassa (Milo 2021, Saarni 2021, Aribo 2022, Fadi 2023)

Vastaavia kokemuksia omalta poliisin uraltaan kuvaavat myös mm. Jussi Wahe kirjassaan Väkivallan virkamies. Murharyhmän tutkijan tositarinoita. (Deadline Kustannus 2022) sekä Kenneth Eriksson kirjassaan Kovat kadut. Ammattirikollisten jäljillä. (Kenneth Eriksson & Jeanette Björkqvist. WSOY 2022)

3 kommenttia:

 1. Huumerikoksista kertoo myös Anu Ojalan dekkarisarja, josta on ilmestynyt kaksi dekkaria Jääsilkkitie ja Kuolinsoitto. Puontilta olen lukenut elämäkerran huumemaailmaan kuuluneesta naisesta. Kirjan nimi on Satu - Alamaailman rautarouva.
  Huumemaailmaan kuuluvat rikokset ovat karmeaa luettavaa. Uhkailu, väkivalta, kiduttaminen ja tappaminen kuuluvat siihen. Luin yhdestä oikeasta oikeudenkäynnistä, missä 14-vuotiasta tyttöä oli kidutettu ja melkein tapettu ja sitten toisesta 18-vuotiaasta tytöstä, joka oli tapettu lopulta muovipussi päässä. Tappajaporukat yleensä niin sekaisin aineista, että eivät tienneet kuka teki ja mitä teki, mutta tappaa osasivat siitä huolimatta. Puontilla on ollut karmea työ poliisina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidanpa tutustua tuohon Anu Ojalan dekkarisarjaan. Kiitos vinkistä. Kyllä huumemaailma on raakaa ja täysin yllätyksellistä, kuten nuo hurjat esimerkkisi osoittavat.

   Poista
 2. Kiinnostaa kyllä, Puonti on ollut Maikkarin Rikospaikka-ohjelmassa paljon mukana. Hän on varsin hyvä kertoja myös suullisesti.

  VastaaPoista