sunnuntai 24. syyskuuta 2023

John Grisham: Tuomarin lista

John Grisham: Tuomarin lista. WSOY. 2022. Englanninkielinen alkuteos The Judge's List. Suomentanut Jorma-Veikko Sappinen. 348 sivua.

Lacy Stoltz, joka työskentelee Floridassa Tuomarikunnan eettisessä tutkintolautakunnasssa, on väsynyt ja kyllästynyt työhönsä. Lautakunnan rutiinit tuntuvan rapautuvan, ei ole kunnon johtajuutta ja ennen kaikkea on puutetta rahasta. Budjettia oli jälleen leikattu. 

Kun Lacy sitten saa kummalliselta vaikuttavan puhelun henkilöltä, joka ilmoittaa peitenimekseen Margia, Lacy jostakin syystä kiinnostuu ja suostuu tapaamaan naisen. Syy naisen yhteydenottoon on hänen isänsä, oikeustieteen opettaja Bryan Burke, joka oli kuollut kaksikymmentäkaksi vuotta sitten. Tyttären mukaan hänet oli murhattu. Poliisi oli jo ajat sitten luopunut tutkinnasta eikä myöskään FBI osoittanut kiinnostusta tutkiakseen tapausta. Margia, alias Jeri Crosby, on itse väsymättä tutkinut tapausta. 

Jerillä onkin tarjottavana kiinnostavaa tietoa. Hänellä on jo murhaaja tiedossa. Murhaaja on Jerin olettamuksen mukaan Pensacolan tuomari Ross Bannick, varakas, vaikutusvaltainen ja arvostettu mies. Jerin tutkimuksiin perustuen on käynyt ilmi, että Jerin isä ei ole ainoa henkilö, jonka Bannick on murhannut. Murhattuja on ainakin kuusi. Motiivinkin Jeri on selvittänyt. Se on kosto. Uhrit ovat loukanneet tavalla tai toisella Bannickia. Sitten Bannick on stalkannut heitä vuosikaudet ennen kuin on iskenyt uhrin kimppuun. Kaikki uhrit oli tapettu samalla tavalla: isku päähän, kuristus nailonköydellä, joka jätetään uhrin kaulaan käyntikortiksi. 

Tällaisen tapauksen Jeri Crosby läväyttää Lacyn eteen. Lacy kyllä tietää, että hänen tehtävänsä on tutkia tuomareiden korruptioita ja juopumistapauksia eikä missään tapauksessa tuomareiden tekemiä murhia, mutta olisiko tässä kuitenkin sellainen haaste, jota Lacy on kaivannut? 

Lukija kohtaa sarjamurhaajatuomarin kirjan keskivaiheilla. Sitten alkaakin perinteinen kissa-hiiri -näytelmä, älykäs sellainen. Lukija tietää, että Bannick ei ole syyllinen vain Jerin isän murhaan, vaan moneen muuhunkin nailonköysimurhaan. Lacy voi vain todeta, että he ovat kohdanneet vaarallisen sarjamurhaajan, mutta tuomari on hyvin älykäs sosiopaatti, joka pystyy kääntämään tutkimuksen päälaelleen.  

Tuomarin lista on tyylikäs jännitysromaani sarjamurhaajan metsästämisestä. Vaatii kirjailijalta taitoa pitää jännitystä yllä kirjan loppuun asti, vaikka lukija on tavannut murhaajan jo puolivälissä kirjaa. Mutta tämän taidon Grisham hallitsee. Grisham on suosittu kirjailija. Hänen kirjojaan on myyty yli 350 miljoonaa kappaletta 45 kielellä ja yhdeksästä kirjasta on tehty elokuva. Sarjamurhaajaa ei ole aiemmin tavattu Grishamin kirjoissa. 

Mielestäni taattua Grishamia, vaikka ei ihan parhaimmistoa. Mutta aina jännittävää ja lukukelpoista.

4 kommenttia:

 1. En ole vielä lukenut yhtään Grishamin teosta, vaikka olen kyllä pannut merkille, että hän on tosi suosittu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Grisham on todella suosittu. Hän on taitava kirjoittaja ja tietää, mistä kirjoittaa.

   Poista
 2. Juu, minustakin tämä oli hyvä kirja!

  VastaaPoista