lauantai 10. kesäkuuta 2023

Pierre Lemaitre: Loistavat vuodet

 

Pierre Lemaitre: Loistavat vuodet. Suuri maailma -sarjan ensimmäinen osa. Minerva. 2023. Ranskankielinen alkuperäisteos: Le Grande Monde. Ranskan kielestä suomentanut Susanna Tuomi-Giddings. 629 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta

"Nyt Renault oli lakossa, päivittäistä leipäannosta oli pienennetty 300 grammasta ensin 250 ja sitten 200 grammaan, huoltoasemien pitäjät olivat liittyneet lakkoon ja tehneet seuraa rautatieläisille, roskakuskeille ja virkamiehille. Lokakuussa juuri ennen opettajien lakkoa julkinen liikenne oli pysähtynyt kokonaan. Yhteiskunta eli jatkuvassa jännitystilassa, ja joulukuussa hulluus räjähti käsiin, kun Pariisista Lilleen matkalla olleen junan suistuminen kiskoilta pantiin ammattiliittojen sabotöörien tiliin."

Lemaitre, jonka muistamme loistavana dekkaristina, on jättänyt dekkareiden maailman ja siirtynyt kirjoittamaan historiallista kirjasarjaa. Loistavat vuodet on Suuri maailma -kirjasarjan ensimmäinen osa.

On vuosi 1948. Pelletierit ovat Beirutissa asuva arvovaltainen ja varakas ranskalainen perhe. Isä Louis on rakentanut menestyvän yrityksen, joka valmistaa käsityönä valmistettuja saippuoita. Beirutin tehtaan lisäksi Louis oli ostanut pieniä tehtaita Tripolista, Alepposta ja Damaskoksesta. Louisilla ja vaimollaan Angèlella on neljä lasta. Lapset ovat jo lähes aikuisia ja siinä iässä, että heidän tulisi päättää, mitä tehdä kotoa lähdön jälkeen. Jos äidiltä olisi kysytty, hän olisi mielellään pitänyt lapset kotona vaikka koko loppuiän, niin kova ikävä hänelle jää kunkin lapsen muutettua pois kotoa.

Vanhin lapsista on Jean, jolle isä uskoo saippuatehtaan johtamisen. Mutta siihen ei Jean pysty. Hän lähtee Ranskaan tuoreen aviovaimonsa Geneviéven kanssa, joka rahan ahneudessaan, ilkeydessään ja armottomuudessaan on vertaansa vailla. François, keskimmäinen veljistä, on lähtenyt myös Pariisiin. Isälle hän kertoo opiskelevansa, mutta todellisuudessa hän tekee töitä toimittajana Journal de soirissa. Aluksi hänen vastuullaan ovat rutiininomaiset rikosjutut. Kunnes häntä onnistaa ihan todenteolla. Hän sattuu olemaan elokuvissa, kun elokuvateatterin naistenhuoneessa murhataan tunnettu näyttelijä. Ja siitä uutisesta tulee todellinen skuuppi.

Nuorimman veljeksen Étiennen miesystävä Raymond taistelee muukalaislegioonassa ja saa käskyn lähteä sotimaan Ranskan Indokiinaan. Pian Étienne saa suru-uutisen: Raymond on surmattu. Juuri mitään tietoa ei heru Raymondin kuolemasta. Niinpä Étienne lähtee Saigoniin ottamaan selvää, mitä on tapahtunut. Hän pääsee töihin valuuttavirastoon ja huomaa pian, miten laajamittaista korruptiota maassa harjoitetaan. Étiennen kiinnostus herää ja syntyy epäilys, että Vietminh käyttää piasterikauppaa hyväkseen ostakseen rahoilla aseita. Kun Étienne alkaa selvittää asiaa, hän voi vain todeta, että kaikki ei ole niin yksinkertaista ja selvää kuin hänestä oli ensin vaikuttanut.

Nuorin sisaruksista 18-vuotias Héléne karkaa Beirutista Pariisiin. Hänellä ei ole tietoakaan, mitä rupeaa tekemään, mutta isää rauhoittaakseen hän kertoo opiskelevansa taidekorkeassa.

Tässä oli lyhyt esittely kirjan päähenkilöistä. Todellisuus, jonka lapset kohtaavat muutettuaan pois kotoa, on kaukana heidän unelmistaan. Eikä kukaan heistä osaa aavistaa, millainen rooli isällä on heidän elämänsä järjestelyissä. 

Tapahtumien pääpaino on Pariisissa ja Saigonissa, eli niissä kaupungeissa, missä sisarukset asuvat. Pariisissa tapahtumien taustalla välittyy kuva sodanjälkeisen Euroopan arkipäivästä. Ilmapiiri on synkkä ja vaikeudet todellisia. Beirut, perheen kotikaupunki, toimii vain kehyksenä kirjan tapahtumille. Siellä asuvat vanhemmat ja sinne kokoonnutaan traagisten perhetapahtumien myötä. 
 
Taidokasta tarinankerrontaa

Sisarusten yhteen vuoteen mahtuu paljon tapahtumia, on draamaa, traagisuutta, onnea, epäonnea, rakkautta, korruptiota, kuolemaa, kiristystä ja murhia. Kaiken tämän koko elämän kirjon kirjailija sitoo taitavasti yhteen niin, että kirjasta tulee ehyt ja intensiivinen kokonaisuus. Kirjan henkilöt ovat eläviä ja tulevat lukijalle tutuiksi. Kirja on ennen kaikkea historiallinen perhesaaga, mutta mukana on myös dekkarinomaisia koukuttavia juonenkäänteitä. Voin vain todeta, että kirja vei täysin sydämeni, niin voimakas ja mahtava lukukokemus tämä oli. Lemaitre on tarinankerronnan mestari. Mieleeni tulevat Jeffrey Archer ja Ken Follett, jotka molemmat Lemaitren tavoin ovat taiturimaisia tarinankertojia.

Jatko-osa Vaikeneminen ja vimma ilmestyy suomeksi keväällä 2024. Sitä odotellen!

5 kommenttia:

 1. Hienoa, tämä kirja täytyy hankkia luettavaksi. Ilman muuta myös tuleva jatko-osa. Lemaitre on todellakin taitava kirjoittaja, jota lukee mielellään.

  VastaaPoista
 2. Kiitos suosituksesta. Ihmishahmot ja -kohtalot kuulostavat hyvin kiinnostavilta!

  VastaaPoista
 3. Niin samaa mieltä! Tällaisia kirjoja lukisin vaikka kuinka. Tämä on nyt suosikkini tälle niukan lukemisen vuodelle. Vielä samanlaista eli odotamme ensi kesää. Kiitos♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin todellakin, hienoa että jatko-osa on tulossa, myös suomeksi.

   Poista