lauantai 13. toukokuuta 2023

Denise Rudberg: Tehtävä Berliinissä

 


Denise Rudberg: Tehtävä Berliinissä. Into. 2023. Ruotsinkielinen alkuteos Den fjärde doktrinen. Kontrahenterna 4. Suomentanut Anu Koivunen. 308 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta

"Mitä professori tarkoittaa tuolla?
Sitä että sodan oikeuttamiseksi Ruotsi mitätöidään kansakuntana, mikä nimenomaan oli tulkittavissa aiemmista, Tukholman lähetystölle suunnatuista viesteistä. Aiemmin Ruotsia on käsitelty suopeaan sävyyn ja ruotsalaisia on kehuttu. Nyt suhtautumistapaamme on selvästikin petytty, eikä meidän uskollisuuteemme enää nähtävästi luoteta. Tämä on meille suuri uhka. En oikeastaan haluaisi olla liian pessimistinen, mutta on kuitenkin todettava, ettei Saksan hyökkäys ole koskaan ollut näin lähellä."

Tehtävä Berliinissä on neljäs osa Rudbergin Liittolaiset-sarjassa. Saamme jatkaa matkaa Elisabethin, Signen ja Iriksen kera ja seurata niin heidän yksityiselämäänsä kuin myös heidän koodinpurkutyötään Tukholman Karlaplan 4:ssä. Koodinpurkutyötä tehdään toisen maailmansodan riehuessa vuoden 1941 loppupuolella, kun sota tuntuu tulevan yhä lähemmäksi Ruotsin rajoja. Nämä nuoret naiset on valittu salaiseen koodinpurkutyöhön heidän matemaattisen lahjakkuutensa ja ongelmanratkaisukykynsä ansiosta.

Koodinpurkutyö Karlaplan 4:ssä on kiireistä ja vaativaa työtä. On aina arvoitus, avautuuko viesti ja jos avautuu, mitä sieltä paljastuu. Työpäivät ovat pitkiä, mutta kukaan ei halua valittaa, koska jokainen työntekijä tietää, miten tärkeää työtä he tekevät. Ehdoton salassapito liittyen työtehtäviin on kaiken perusta. "Perheenjäsenilleen työntekijät joutuivat ilmoittamaan kokonaan toiset työtehtävät ja työnantajat kuin ne, jotka heillä oikeasti oli. Monet tytöistä väittivät työskentelevänsä sihteereinä tai pikakirjoittajina vakuutusyhtiössä. Miehet puolestaan toimivat muka kirjanpitotehtävissä." 

Iriksen sisar Kati asuu Saksassa ja on menossa naimisiin saksalaisen upseerin Heinrich Lemmelin kanssa. Kyseessä on merkittävä tapahtuma, johon osallistuu myös Hitler. Iris saa hääkutsun. Hän epäröi lähtöään, muttta ei hänelle jätetä sanansijaa. Hänet lähetetään matkaan yhdessä professori Bremerin kanssa. Iris kysyy itseltään, onko hän nyt vakooja. Kaikki tietävät, että matkaan liittyy suuria riskejä. Ja niin käykin. Heti Berliiniin tultuaan Iris ja professori Bremer tietävät varmuudella, että he ovat tarkkailun kohteina. 

Elisabeth asuu yksin suurta taloa aviomies Dintyn tehdessä töitä ulkomailla. Elisabeth huomaa olevansa raskaana ja tietää varmasti, että lapsen isä ei ole ainakaan hänen aviopuolisonsa. Elisabeth järjestää juhlia, tapaa tärkeitä henkilöitä ja saa käsiinsä paljon arkaluonteista aineistoa, mm. hirvittäviä kuvia sisältävän filmirullan. 

Myös Signen elämä on kiireistä. Hän työskentelee edelleen professori Svartströmin taloudenhoitajana. Svartströmin kehotuksestä Signe opiskelee työn ohella tavoitteenaan ylioppilastutkinto. Opiskelu on vaativaa ja aikaa vievää. Signe joutuukin miettimään monesti, onko hänestä niin vaativiin opintoihin. Lisää jännitteitä tulee Signen elämään, kun Signe joutuu vakavasti pohtimaan suhdettaan kotiseudun sukulaisiin. 

Olen pitänyt paljon sarjan kolmesta ensimmäisestä osasta, joten odotin innolla ja mielenkiinnolla tätä osaa. Ja se kyllä kannatti, kirja vei mennessään. Pidän yleensäkin historiallisista romaaneista, joissa yhdistyy fakta ja fiktio, kuten tässäkin kirjassa. Sota-ajan tapahtumat ovat faktaa ja koodinmurtajanaisten esikuvat löytyvät Rudbergin omasta suvusta. 

Rudberg on perehtynyt hyvin sota-ajan ilmapiiriin. Se näkyy uskottavana ja pätevänä ajankuvana. Rudbergin selkeää ja sujuvaa tekstiä on ilo lukea. Pidän paljon kirjan naishahmoista, jotka kirjojen myötä ovat tulleet minulle läheisiksi. Erityisen sympaattinen nuori nainen on mielestäni Signe. Mielenkiinnolla jään odottamaan jatkoa.

Sarjan aiemmat osat:
Denise Rudberg: Salainen koodi. Into. 2020. (linkki)
Denise Rudberg: Vaarallinen yhteys. Into. 2021. (linkki)
Denise Rudberg: Vieras joukossa. Into. 2022. (linkki)

2 kommenttia:

  1. Tämä on kyllä hyvä sarja, minäkin odotan innolla seuraavaa suomennosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että sinäkin olet tykännyt tästä sarjasta.

      Poista