sunnuntai 16. huhtikuuta 2023

Annette Bjergfeldtin Palermotien taivaallinen laulu lukupiirikirjana

 

Annette Bjergfeldt: Palermotien taivaallinen laulu. Into. 2022. Tanskankielinen alkuteos Højsangen fra Palermovej. Suomentanut Outi Menna. 367 sivua.


Lainattu kirjastosta

"Sydämeni tikuttaa rivitanssia Prinsessegaden päästä päähän siitä ilosta, että se on löytänyt Sebastianin. Ja Sebastian tanssii mukana, jumalainen Zorbaksen ja Baloon yhdistelmä. Voi, miten hän tanssiikaan. Hän nauraa koko ihana ruumis täristen aina kun olen hänen mielestään hauska ja ihastuttava. Mitä onneksi tapahtuu usein. Hän yllättää minut aina, kuten silloin kun hän vahingossa menee bussiin, joka on täynnä kehitysvammaisia, ja sulautuu joukkoon täydellisesti. Lisäksi hänen jalkahikensä haisee hirveältä."

Rauman Naisten Pankin Päi avara mailma -lukupiiri kokoontui jakamaan ajatuksia tanskalaisen Annette Bjergfeldtin teoksesta Palermotien taivaallinen laulu. Kirja on sukusaaga, joka kuvaa Kööpenhaminan Palermotiellä asuvaa perhettä kolmessa sukupolvessa.

Kirjan alku on kerrassaan ihastuttava. Eletään 1900-luvun alkupuolta. Pietarilainen sirkus on tilannut vetonaulakseen puolalaiselta eläintarhalta norsun, mutta kuinka ollakaan, norsun sijaan paketista kuoriutui virtahepo. Sirkusesityksen yhteydessä virtahevon suuhun joutui eräs sirkustaiteilija. Ja sinne virtahevon ruoksi hän jäi. Nämä tapahtuvat tutustuttavat tanskalaisen isoisä Hannibalin sirkustaiteilija Varenkaan. He rakastuvat, ja niinpä Varenka muuttaa Palermotielle Anna Karenina -kirja kainalossaan. Heidän tyttärensä Eva menee naimisiin kirjekyyhkyjä kasvattavan ruotsalaisen Jan Gustavin kanssa. Kirjan tapahtumat kietoutuvat etupäässä Evan ja Jan Gustavin lasten, Filippan, Olgan ja kirjan minä-kertoja Estherin, ympärille.

Miten erilaisia Evan ja Jan Gustavin tyttäret ovatkaan. Sairaaloisen Filippan, siskoksista vanhimman, mielenkiinnon kohteena on avaruus, Olga on musiikillisesti lahjakas ja menestyy alalla erinomaisesti, kun taas Esther on väritön ja mitäänsanomaton, ainakin omasta mielestään. Esther on kiinnostunut maalaamisesta. Hän maalaa väririkkaita tauluja, mutta niille ei tahdo löytyä kysyntää.

"Suoranaista ilotulitusta"

Tarina on lumoava, runsas, suorastaan yltäkylläinen. Tätä mieltä oli suurin osa lukupiiriläisistämme. Kirjan henkilöt ovat tarinan ydin. Rakkaus on teema, joka kulkee punaisena lankana läpi kirjan. Miten ihanan persoonallisia kirjan henkilöt ovatkaan ja miten lämpimästi kirjailija heitä kuvaa. Mutta eiväthän kaikki voi olla ihastuttavia persoonia. Se epämiellyttävä henkilö tässä kirjassa on naapurin haudankaivaja. Meidän kaikkien suosikkihenkilömme on Varenka, isoäiti, tuo kiivasluonteinen, jatkuvasti kiroileva, vinttikoirakisoissa vetoa lyövä ja Anna Kareninaa mukanaan kantava rouva. Tosin myöhemmin käy ilmi, että Varenka on lukutaidoton.

"Rakastin tätä kirjaa."

Eräälle lukijalle kirja toi mieleen John Irvingin Kaikki isäni hotellit ja eräälle lukijalle Gabriel Garcia Márquezin Sadan vuoden yksinäisyyden. Joitakin maagisen realismin piirteitä tässä kirjasssa totta totisesti on. Bjergfeldtin värikäs kirjoitustyyli sopii hyvin kuvaamaan kirjan tapahtumarikkaita juonen käänteitä. Eräs lukijoistamme oli huomioinut, että Estherin maalausten värikylläisyys on nähtävissä Bjergfeldtin kirjoitustyylissä. Kirjassa on myös ihastuttavia ja kauniita luontokuvauksia, erityisesti isän saarelta, jossa perhe vietti kesälomiaan. Isän saari on viehättävä paikka, jossa ihailtiin hylkeiden leikkiä, kyyhkyjen lentämistä sekä nautittiin pitkistä kävelylenkeistä. Tuli tunne, että isän saarella olisimme viihtyneet kauemminkin. Eräs lukijoistamme oli kuunnellut kirjan kaksi kertaa ja totesi, että tapahtumien yltäkylläisyyden ansiosta kirjasta löytyi aivan uusia asioita toisella kuuntelukerralla.
 
Pohdimme, olisivatko tapahtumat voineet olla totta. Mielestämme kyllä. Kirjailija oli tavoittanut juuri sen oikean tason, jotta tapahtumat säilyttävät uskottavuutensa.

Kiitoksemme saa Outi Menna taidokkaasta käännöksestä.

Palermotien taivaallinen laulu on Bjergfeldtin esikoisteos. Tätä ennen hän on tullut tunnetuksi musiikin tekijänä ja laulajana. Lopuksi kuuntelimme YouTubesta hänen musiikkiesityksensä. Kirja sai meiltä erinomaisen arvion 4,5.

Taas kerran tuli todetuksi, miten mukavia lukupiiritapaamiset ovat. Mielipiteiden vaihdosta virkistyneinä lähdimme kotia kohti. Seuraava lukupiirikirjamme on Tommi Kinnusen Pimeät kuut.

2 kommenttia: