perjantai 14. huhtikuuta 2023

Ann-Christin Antell kirjailijavieraana Eurajoen kirjastossa

 


Ann-Christin Antellin Puuvillatehdas-trilogia on saanut suuren suosion historiallisen viihteen ystävien keskuudessa. Eikä syyttä. Sarja kuvaa kiinnostavasti ja mukaansatempaavasti Barkerin kolmen sukupolven naisia aina 1800-luvun loppupuolelta 1920-luvulle saakka. Tapahtumaympäristö on Turku ja sen lähiympäristö.

Trilogian aloittaa teos Puuvillatehtaan varjossa, jossa päähenkilönä on leskeksi jäänyt, sympaattinen Jenny Malmström. Toisen osan Puuvillatehtaan perijä pääosassa on Martta, Jennyn adoptiotytär. Hänkin on, Jennyn lailla, hyvin tarmokas ja aikaansaapa nainen. Puuvillatehtaan kilpailija päättää historiallisen trilogian. Martan tytär Paula Barker taistelee itsenäisen Barkerin tehtaan puolesta. Samalla kirja punoo yhteen Barkerin suvun naisten kohtalot. 

Ann-Christin Antell oli kirjailijavieraana Eurajoen kirjastossa torstaina 13.4.2023. Paikalla oli runsaat kymmenkunta kuulijaa. Nykyisin kirjastonhoitajana työskentelevä Antell opiskeli alunperin arkeologiaa ja sivuaineenaan historiaa. Kirjailijan kiinnostuksen historiaan ja arkeologiaan pystyy hyvin aistimaan kirjasarjan sivuilta.

Puuvillatehdas-kirjasarja on ollut menestys. Kirjoja on myyty yli 100 000 kpl. Tällä hetkellä esimerkiksi Turun kirjastossa Puuvillatehtaan kilpailija -teoksen lainausjonossa on 1800 ihmistä. Käännösoikeudet on myyty Ruotsiin, Islantiin, Tanskaan ja Ranskaan. Antell on käynyt useita keskusteluja ranskan kääntäjän kanssa. Miten paljon haasteita liittyykään mm. murresanojen ja vanhojen termien kääntämiseen.   

"Taustatyön tekeminen oli kiinnostavaa."

Kirjasarja on saanut paljon kiitosta tarkasta ajankuvasta. Taustatyötä tehdessään Antell on luonnollisesti tukeutunut tietokirjoihin, mutta on myös lukenut paljon 1800-luvun kaunokirjallisuutta sekä tutustunut tuon aikakauden sanomalehtiin. Vanhoista valokuvista on ollut suuri apu; niistä aistii aikakauden tunnelmaa ja pystyy luomaan tarkan ympäristökuvauksen. 

Antell näytti kirjasarjaan liittyviä valokuvia, mm. kuvia Barkerin tehtaasta, Kaarinan pappilasta, missä Jenny asui isänsä kanssa, Turun kaupungin eri kohteista esimerkiksi Frenckelin kirjakaupasta, Turun kaupunginkirjastosta, Lehtisen kahvilasta ja VPK-talosta. 

Turun kaupunkikuvaa

Naantalin kylpyläkin liittyy kirjan tapahtumiin.

On aina kiinnostavaa tietää kirjailijan tulevaisuuden suunnitelmista. Uusia teoksia on tulossa. Loviisan joulu ilmestyy marraskuussa äänikirjana ja e-kirjana. Antell paljastaa, että uusi Naantaliin sijoittuva trilogia on työn alla. Sitä me ilolla odotamme!

Kiitos Ann-Christin Antell kiinnostavasta ja valaisevasta esityksestä. Kiitos Eurajoen kirjastolle tilaisuuden järjestämisestä ja maittavasta tarjoilusta. 


Ann-Christin Antell: Puuvillatehtaan varjossa. Gummerus. 2020. (linkki postaukseeni)

Ann-Christin Antell: Puuvillatehtaan perijä. Gummerus. 2022. (linkki postaukseeni)

Ann-Christin Antell: Puuvillatehtaan kilpailija. Gummerus. 2023. (linkki postaukseeni)


2 kommenttia:

  1. En pitänyt kovin paljoa Puuvillatehtaan varjossa -kirjasta, vaikka historiaosuudet ja taustatyö oli varmasti huolella tehty. Päähenkilön uskottavuus oli mielestäni heikko eikä tehnyt mieli lukea jatko-osia. Mutta on helppo uskoa, että moni pitää sarjasta oikein kovasti - tämä oli vain minun kokemukseni jostain syystä. Hienoa, että meillä tuotetaan paljon kotimaista historiallista fiktiota nykyään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä, että on varmasti paljon lukijoita, joita historiallinen viihde kiinnostaa. Onneksi on näitäkin kirjailijoita, vaikka voisi kyllä olla enemmänkin. Jos vaikka ajatellaan dekkareita, niin jo riittää kirjailijoita siinä genressä.

      Poista