maanantai 10. huhtikuuta 2023

Alex Schulman: Kiirehdi rakkain

 


Alex Schulman: Kiirehti rakkain. Nemo. 2023. Alkuperäisteos Skynda att älska. Käännös: Jaana Nikula. Storytel. Lukija Kuisma Eskola. 5 h 58 min.

Alex Schulmanin isä  oli kuollut viisi vuotta sitten. Poika oli kokenut isänsä kuoleman niin traagisena, että oli kieltäytynyt ajattelemasta isäänsä. Kunnes hän rohkaisee mielensä ja menee perheen kesämökille muistelemaan isäänsä. Isä Allan Schulman (1919-2003) oli suomenruotsalainen, joka oli muuttanut Suomesta Ruotsiin toisen maailmansodan jälkeen ja teki uransa Ruotsin TV:ssä tuottajana.

Alex syntyi Allanin toisesta avioliitosta. Avioliitosta Liseten kanssa syntyi kolme poikaa. Alex oli pojista keskimmäinen. Isällä oli ikää 57 vuotta, kun Alex syntyi. Isän ja pojan suuresta ikäerosta muodostuu isä-poikasuhteen kulmakivi. 

Tutussa mökkiympäristössä tutut tavarat tuovat lohtua. Muistot isästä tulevat lähelle, kaikki ne isän kanssa vietetyt hyvät hetket, kuten vaikkapa yhteiset kalastusretket, jalkapallon pelaamiset, isän työnteon seuraaminen. Mutta kuten varmasti kaikissa perhesuhteissa, ei kaikki ole pelkkää kaunista ja hyvää. Ei isä mikään jumalainen hahmo ollut. Hänestä löytyi raivopäisyyttä ja äkkipikaisuutta, hän kiroili, heitti tavaroitaan ja erään kerran jopa kirjoituskone lensi nurkkaan. 

Isän ja pojan ikäero tulee esille monessa yhteydessä. Koulussa poika sai kuulla isänsä vanhuudesta. Tämä painoi pojan mieltä, mutta hän ei halunnut kertoa kiusanteosta kenellekään. Miksiköhän? Jos nyt ei isälleen, niin miksi ei vaikkapa äidille?  

Isän terveys hiipuu, kun vuosia tulee lisää. Liikuntakyky heikkenee ja isä laitetaan hoitokotiin. Se on kova paikka koko perheelle. Perhe vierailee tiuhaan isän luona. Hymy nousee lukijan huulille, kun Alex vie isälleen hoitajilta salaa mm. kolmannen asteen katkarapuja.

Alex Schulman osaa kirjoittaa. Kirja on miellyttävää luettavaa (=kuunneltavaa). Poika kuvaa kauniisti rakkauttaan ja ikäväänsä isää kohtaan. Schulman on kirjoittanut useitakin kirjoja omasta suvustaan ja oletan, että tämä kirja avautuu paremmin sellaiselle lukijalle, joka tuntee Schulmanin perhetaustaa. Pidin kirjan nimestä. Kiirehdi rakkain on Tove Janssonin Syyslaulusta, joka oli Alexin isän lempilaulu. 

"Kiirehdi rakkain jos rakkaus kutsuu,

päivän ei hetket niin pitkiä lie."


6 kommenttia:

  1. Kauniisti ja taidokkaasti, hyvällä verbaliikalla kirjoitettu tasapainoisen lukukokemuksen kaikkinensa tarjoava isä-poika -teos ilman monasti niin tavanomaisia revittelyjä:)

    VastaaPoista
  2. Alex Schulmanilla on taito kirjoittaa elävää tekstiä. Pidin tästäkin teoksesta.

    VastaaPoista
  3. Muut kirjat olenkin jo lukenut, joten ilman muuta hankin tämänkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, kun sait vinkin. Varmasti edellisten kirjojen taustat lisäävät tämän kirjan kiinnostavuutta.

      Poista