keskiviikko 25. tammikuuta 2023

Kale Puonti: Fadi

Kale Puonti: Fadi. Bazar 2023. 271 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta

"No niin, peli on avattu," Kaartamo sanoi ryhmälleen. "Peitepoliisimme on saanut kontaktin ja siirtyy pian Kallion maisemiin. Pesonen ottaa nuoren poliisimiehen huostaansa ja katsoo tämän perään. Onko kaikki muut hommat niin sanotusti jiirissä?" Kaartamo kysyi."

Fadi on Kale Puontin Pasilan Myrkky -sarjan viides osa. Huumeet ovat kaikkia kirjoja yhdistävä teema. Fadissa huumeisiin yhdistyy kansainvälinen terrorismi. 

Irakilainen Fadi Mohammed, 61 vuotta, on asunut Suomessa jo lähes puolet elämästään  Elämä Suomessa on ollut rauhallista hiljaiseloa, eikä Fadilla ole ollut valittamista. Nyt Fadi haluaisi jäädä eläkkeelle ja nauttia vaimon, lasten ja lastenlasten seurasta. 

Fadin nimi on ollut jo vuosia supon listoilla, koska poliisilla on vahvat epäilyt, että Fadi oli osallistunut palestiinalaisen terrorijärjestö Abu Nidalin iskuun Pariisissa vuonna 1982. Mutta ei ole ollut mitään, jolla todistettaisiin epäilyt tosiksi. Nyt supo saa selville, että jotakin epäilyttävää on meneillään. Poliisi onnistuu löytämään taisteluhuumeena tunnettua Gaptagonia, jota on tarkoitus kuljettaa suuret määrät Suomen kautta Venäjälle.  

"Putin on aiheuttanut kaikenlaista harmia liiketoiminnallemme."

Kun kaivellaan lisää tietoa, Fadin nimi nousee esille. Fadi olisi mielummin jatkanut rauhallista elämää, mutta menneisyys ja kauan sitten tehdyt teot ovat yht'äkkiä osa tätä päivää. Maailman tilanne on muuttunut, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Fadi määrätään ottamaan vastuu terrorijärjestön uudesta Captagon-operaatiosta. 

Poliisi tekee ratkaisunsa. Kun nyt huumelastin kuljettaminen yhdistetään Fadiin, poliisi päättää turvautua peitetoimintaan. Peitemiehen tehtävänä on saada lisätietoja operaatiosta, mm. ajankohta, jolloin huumelasti saapuu Suomeen.

Peitemieheksi valitaan juuri poliisikoulusta valmistunut Ali Yasin, joka saa peitemiehen roolia varten uuden henkilöllisyyden nimellä Ahmed Saeed. Alia jännittää. "Joo, rehellisesti sanottuna jännittää aika pirusti. Tenttasin tarinaani lähes koko yön. Kaikki tiedot ja kadut olen opetellut Googlesta, enkä ole ollenkaan varma, että muistan kaiken oikein", Ali valitti."

Kysymyksessä on suuri operaatio, jossa ovat mukana Helsingin huumepoliisi, supo ja KRP.  Myöhemmin käy ilmi, että mukana ovat myös Ranskan ja Ruotsin viranomaiset. Paljon ennättää tapahtua, ennen kuin operaatio saadaan vedetyksi loppuun. Juuri kun lukija ajattelee, että tässä tämä nyt oli, seuraa vielä pari yllätyksellistä lukua, jotka niputtavat kirjan tapahtumat napakasti yhteen.

Taitavasti ja älykkäästi rakennetun juonen lisäksi Fadia kantavat journalistisen sujuvasti kirjoitettu teksti sekä uskottavat ja luontevat dialogit. Kaikki Pasilan Myrkky -sarjan kirjat luettuani voin vain todeta, että kirjat paranevat osa osalta.

Lukijalle tulee vaikutelma, että kirjan tapahtumat voisivat olla todellisia, niin autenttiselta tapahtumien kulku vaikuttaa. Eikä se olekaan mikään ihme, koska Puonti todennäköisesti ammentaa juonen kulkuun omaa asiantuntemustaan yli 30 vuotta kestäneeltä poliisiuraltaan. 

Viihdyin rikosylikonstaapeli Kaartamon ja hänen alaistensa seurassa. Alusta pitäen Pesonen on ilahduttanut lukijoita monilla sutkauksillaan ja rohkealla otteellaan epäoikeudenmukaisuuksiin. Irman kanssa Pesonen harrastaa tanssia, mutta tällä kertaa hän joutui keskeyttämään argentiinalaisen tangon kurssin peitemiehen hätäisen soiton vuoksi. Mukava oli tutustua Aleksi Ojaseen ja hänen kiemuraiseen perhe-elämäänsä. 

Kale Puonti: Manni. Bazar. 2020.

Kale Puonti: Milo. Bazar. 2021.

Kale Puonti: Saarni. Bazar. 2021.

Kale Puonti: Aribo. Bazar. 2022.


8 kommenttia:

 1. Todella paranevat jatkuvasti, odotan mielenkiinnolla Fadin pariin pääsyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, kun sinäkin tykkäät näistä Puontin dekkareista.

   Poista
 2. Samaa mieltä, todellakin paranevat kirja kirjalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Mukavia lukuhetkiä sinulle Between Fadin seurassa. Arvaan että se menee sinunkin lukulistalle.

   Poista
  2. Kiitos. Fadi on jo laitettu lukulistalle. Kun makuun pääsee, ei voi kesken kaiken kyydistä pois hypätä.

   Poista
 3. Kiinnostava. Uusi tuttavuus minulle 🌷

  VastaaPoista
 4. Uusia kirjailijatuttavuuksia on mukava löytää. Kiva kun kiinnostuit.

  VastaaPoista
 5. Puonti osaa asiansa ja kirjoittaa juoheasti kulkevaa tekstiä pienillä huumorinkukkasille koristeltuna.
  Pesonenkin tosiaan taipuu tässä argentinalaisen tangon tahtiin, mutta onneksiko hälytys hänet pelastaa? Tämän dekkaristin parissa on helppo viihtyä ja nauttia lukemastaan.

  VastaaPoista