sunnuntai 27. marraskuuta 2022

Tommi Laiho: Rikotut

                                                              

Tommi Laiho: Rikotut. Myllylahti. 2022. Kannen suunnittelu: Folk / Kimmo Kivilahti. 371 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta

"Näkökulman muutos on tavallisille ihmisille vaikea, miten yhtäkkiä ajatella asioita aivan toisin, uudella tavalla. Murhatutkijoille se on jopa pakollista. Vaikka he olisivat siviilissä rutiininomaisesti eläviä ja arkensa johonkin muottiin rakentaneita, tutkinnassa pitää olla valmis mielipiteen vaihtamiseen. Se vaatii tiettyä uteliaisuutta ja nöyryyttä. Karita sanoisi viisautta. Uusi tutkintalinja tuntuu saavan maltillista hyväksyntää osakseen." 

Yksi viime vuoden lupaavimmista esikoisdekkaristeista oli mielestäni Tommi Laiho, jonka rikosromaani Uhanalaiset oli sijoittunut kolmanneksi Otavan Rikos 2019 -jännitysromaanikilpailussa. Kirja oli todella palkintonsa ansainnut.

Uhanalaiset on saanut jatko-osan Rikotut. Uusi dekkari on luettavissa myös itsenäisenä teoksena, mutta suosittelen lukemaan kirjat järjestyksessä, koska näin pääsee paremmin tutustumaan päähenkilöihin. Edellisestä kirjasta muistin hyvin rikostutkija Karita Haapakorven, tinkimättömän ja hyvin ammattitaitoisen poliisin. Hän on täysin työlleen omistautunut ja tekee kaikkensa, että paha saa palkkansa. Edellisen kirjan henkilöhahmoja ovat myös Karitan ystävä somalitaustainen psykiatri Amina Rehmann sekä tilastomatemaatikko Juha Huhtala, jotka saavat uudessa kirjassa merkittävän roolin rikostutkinnassa.  

Heti ensi sivuilla lukija pääsee mukaan rikostutkintaan. Kallion Harjutorilla tapahtuneessa drive by-murhassa tapetaan kaksi miestä. Käy ilmi, että näillä kahdella ei ole mitään yhteyttä keskenään. Toinen miehistä on Janne Palomäki, juuri linnasta vapautunut huumediileri ja toinen on Eazy Living -yrityksen toimitusjohtaja Torsti Metsä-Heikkilä. Vai tappoiko autosta ammuttu luoti väärän henkilön?

"Tässä on twisti"

Poliisi aloittaa jutun tutkinnan. Tapausta tutkii iso ryhmä poliiseja tutkinnanjohtajanaan Murharyhmän päällikkö Markus Riutankoski. Poliisiryhmän motto on mortui non silent - kuolleet eivät vaikene. Toteutuuko se tällä kertaa, miettii Karita. Mitään johtolankoja ei tunnu olevan, kaikki on aloitettava aivan tyhjästä. Samaan aikaan psykiatri Aminan asiakkaaksi saapuu pelokkaasti käyttäytyvä rouvashenkilö, joka tuntuu olevan hyvin peloissaan. Hän poistuu yllättäen kesken istunnon eikä Aminalle selviä, mitä nainen pelkää. Sen jälkeen Aminan kimppuun hyökätään ja siinä vaiheessa kuvioihin tulee mukaan Aminaan silmittömästi rakastunut Juha Huhtala. Enempää en halua juonipaljastuksia tehdä, mutta voin taata, että  jännitystä riittää kirjan viime sivuille asti.

"Isä pojastaan murhaajaa toivoi".

Rikotut, kuten myös Uhanalaiset, on mielestäni laadukas ja taitavasti kirjoitettu rikosromaani, jonka uskoisi menestyvän myös kansainvälisesti. Juoni on älykäs ja koukuttava, eikä päästä lukijaa helpolla. Laiho on valinnut kirjan teemoiksi rankkoja, mutta kiinnostavia aiheita. Mm. skientologian liittäminen rikosromaanin tapahtumiin on kiinnostavaa. Taitavasti Laiho jättää lukijan pohdittavaksi kysymyksen, voiko pojastaan kasvattaa ammattitappajaa.  Laihon vahvuus on jännittävän juonen rakentamisen ohella vahva henkilökuvaus. Lukijan on helppo tutustua Karitaan, Aminaan ja Juhaan. He ovat kiinnostavia persoonallisuuksia vahvuuksineen ja heikkouksineen. 

Kimmo Kivilahti, kiitos erinomaisesta kannesta. 

6 kommenttia:

 1. Erinomainen ja lukemaan houkutteleva kansi, joka istui teoksen moniteemaisuuteen!
  Runsas ja persoonallinen henkilökaarti sekä vaivattomasti koossa pysyvä kokonaisuus varsin vauhdikasta loppuhuipennusta myöten.
  Laihossa on runsaasti potkua ja potentiaalia, aika näyttää, mihin se hänet vielä johtaakaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun sinäkin tykkäsit. Minusta tämä on todella älykäs ja taidokkaasti kirjoitettu dekkari. Tällaisia enemmän!

   Poista
 2. Hurja kansikuva. Luin ykkösosan. Tämä on lukematta.

  VastaaPoista
 3. Kun lukee kirjan, huomaa että se sopii hyvin sisältöön. Jos tykkäsit ekasta, tykkäät varmasti tästäkin.

  VastaaPoista
 4. Minua kansi ei yhtään houkuttele, mutta toisaalta hyvä että sillä on jotain tekemistä itse kirjan kanssa. Näinhän ei aina ole.
  Laiho on kyllä jäänyt välistä jotenkin, en ole saanut sellaista palavaa halua tarttua näihin kirjoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen kyllä aika koukuttunut Laihon taitavaan juonen kehittelyyn. Mutta kyllä näitä dekkareitakin on tarjolla niin runsaasti, että on todella vara valita.

   Poista