tiistai 29. marraskuuta 2022

Christian Rönnbacka: Kostajan merkki

 


Christian Rönnbacka: Kostajan merkki. Hautalehto 10. Bazar. 2022. 318 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta

"Antti oli ottanut Simonin vuokra-auton alleen, sillä se oli käytännössä joka suhteessa tuplasti nopeampi kuin vanha uskollinen Lady of the Garage. Siinä ajassa, kun Defenderin olisi saanut vasta kammettua ulos tallista ja käännettyä menosuuntaan, hän oli polkenut Volvolla jo kilometrin. Hän oli sopinut tapaavansa Zadarin moottoritien liittymän yläpuolella Kulloon kotitupa -ravintolan vieressä olevalla Nesteen asemalla. Tai sopiminen oli ehkä liian lievä tulkinta. Zarar määräsi tahdin ja paikan, eikä hän voinut kuin tanssia."

Kostajan merkki on kymmenes osa Rönnbackan Hautalehto-sarjassa. En ole lukenut kaikkia alkupään osia, mutta niiden perusteella, jotka olen lukenut, voin sanoa, että kirjat tuntuvan paranevan osa osalta. Kostajan merkissä Rönnbacka kuljettaa Antti Hautalehdon takaisin kotikulmilleen Porvooseen. Siellä Antti palaa vanhaan työpaikkaansa Porvoon poliisiin entisen ryhmänsä tutkinnanjohtajaksi. Vanhat hyvät työkaverit - Berglund, Jonna Holm, Simon Kannas ja Pappa Lindfors Jussi-koirineen - ottavat Antin ilolla vastaan. 

Juuri kun Antti on asettunut työpisteeseensä, alkaa tapahtua. Kardragin rantatien varressa olevasta mökistä löytyy miehen ruumis. "Satakiloinen, alaston, arviolta nelikymppinen mies. Olkavarressa haalistunut ja huonolla maulla tehty tribaalitatuointi." Toinen hälytys tulee heti, kun miehen ruumis oli kuljetettu pois ja taposta epäilty laitettu häkkiin. Golfkentältä on löytynyt ruumis. "Sitä on ammuttu nuolella päähän. Korhonen oli siitä aika varma. Ja sitten ehkä se pahin: sillä oli OB:n tatuointi olkapäässä."  

OB eli Order of Bolt -organisaatio oli Antille liiankin tuttu ja herätti hänessä pelottavia muistoja. Antin toimesta OB:n valtava kokaiinilasti oli jäänyt Vaalimaalla kiinni. Sen vuoksi organisaation toiminta loppui lähes täysin. Jäljelle jäänyttä pientä palasta hallinnoi Euroopassa etsintäkuulutettu Turkissa asuva Erkan Zadar.  

Kun Antti näkee mökin kuistille jätetyn sixpackin Budweiser-olutta, hän tietää, että Erkan Zadar on tullut vierailulle. Mitä tämä etsintäkuulutettu Erkan hänestä haluaa? "Ihmettelit, mitä minä teen täällä, vaikka riskini on suuri. Siihen on selitys", selittää Erkan. Käy ilmi, että juuri vankilasta vapautunut Vlado oli syrjäyttänyt Erkanin ja nyt Erkanin tulee kadota ikuisiksi ajoiksi, koska Vlado ei voi olla varma asemastaan niin kauan kuin Erkan on elossa. "Vlado haluaa pääni." 

Päästäkseen aloittamaan uutta elämää Etelä-Amerikassa Erkan tarvitsee rahaa. Siihen hän tarvitsee Antin apua. Lisäksi Erkan paljastaa Antille, että Vlado on lähettänyt palkkatappajan Antin perään. Erkan ehdottaa vaihtokauppaa, Antti auttaa hankkimaan hänelle rahaa ja hän paljastaa palkkamurhaajan Antille. 

Näistä asetelmista alkaa jännittävien tapahtumien ketju, josta en halua paljastaa sen enempää. Mutta lujaa ja vielä lujempaakin mennään. Tilanteet ovat tiukkoja ja raakoja, tulipaloja sytytetään, autoja räjäytetään ja ruumiita tulee. Antti ymmärtää, että tilanne on erittäin vaarallinen ei pelkästään hänelle, vaan myös hänen kollegoilleen ja myös hänen läheisilleen. Hän tuntee, että juttu on hänen osaltaan umpisolmussa. Mutta jotakin pitää yrittää. 

Kostajan merkki on hyvin toiminnallinen rikosromaani, jonka juoni on todellista nordic noiria. Ainakin minut tarina imaisi täydellä mukaansa. Antti Hautalahti on niin hyvä tyyppi, ettei hänestä voi olla pitämättä. Antin mainio huumorintaju on vertaansa vailla. Vaikka juoni on jännittävä ja raaka, Antti Hautalehdon sympaattinen persoona keventää juonen jännitystä. 

Tästä kirjasta voi sanoa, että kyseessä on hyvä tai suorastaan erinomainen rikosromaani. Rönnbacka tietää, miten vetävä ja koukuttava rikosromaani kirjoitetaan. Harmitti, kun kirja loppui.  Onneksi on olemassa tv-sarja Kylmä syli -kirjasta. Se on kahdeksanosainen C More -alkuperäissarja. Antti Hautalehtona nähdään Mikko Leppilampi. 

PS. Luin kirjaa rantatuolissa Kanarian lomallamme. Olimme jättäneet automme lentokentän P3-pysäköintihalliin. Kirjassa OB:n vuokraama Bemari X6 oli ajanut sisään P3-pysäköintihalliin. Mutta oli vain sisäänajo. - Ei sitä enää siellä näkynyt, kun palasimme lomaltamme.   

5 kommenttia:

 1. Enpä tiennytkään, että C-morella on Rönnbackan kirjoijen perusteella tehty tv-sarja. Ehkäpä se tulee pian maikkarille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole itsekään sitä vielä katsonut, mutta varmasti katson. Kiinnostavaa on, miten Mikko Leppilampi onnistuu Hautalehtona.

   Poista
 2. Eilen näin telkussa mainoksen C-moren Hautalehto-sarjasta. En heti muistanut, kenen kirjailijan hahmo Hautalehto on ja unohdin sitten asian tarkastamisen. Näin sekin korjaantui. Minulla oli Rönnbackan "Rakennus 31" matkapokkarina Italian reissulla (en tosin silloin ehtinyt lukea sivuakaan).
  Varmasti tiedät, että kirja-arvostelujasi löytyy myös monien kirjojen kansilehdiltä. Luin juuri Kale Puonnin Saarnin ja siitäkin löytyi lyhyt otos arvostelustasi. Tuntui, kuin hyvä ystävä olisi kehumassa luettavakseni valitsemaani kirjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Between. Varmasti tykkäät tästäkin kirjasta. Kiva kuulla, että olet kiinnittänyt huomiota myös kirjojen lievelehtiin. Ja kiva, kun minunkin arvioitani on sieltä löytynyt.

   Poista
  2. Olen nähnyt arvioitasi muissakin kuin vain Puonnin kirjassa. Kansilehdet tulee tutkittua aina ennen itse kirjan lukemisen aloittamista. Ovat minusta tärkeä osa kirjaa.

   Poista