Vesa Nieminen: Vaellusvuotta vuolemassa. Matka yksinvaeltajan mieleen. Lector Kustannus Oy. 2022. 282 sivua
Arvostelukappale kirjailijalta
"Joka suuntaan silmänkantamattomiin oli puuttomia tuntureita, metsäisiä vaaroja ja selkiä, soita ja jänkiä vihreän kaikissa eri sävyissä, kuruja ja kiviä, puroja ja lampia. Kaikki ihmisen tekemä oikein loisti poissaolollaan. Toisaalta olin siinä laelle kivettyneenä kuin nuppineulan pää, ympäröivän luonnon kannalta täysin mitätön ja merkityksetön. Mikään ei muuttuisi, vaikken siinä olisikaan. Se saa ihmisen tuntemaan itsensä melkoisen pieneksi."
"Koska haluan. Ja voin."
Oli maaliskuu 2019, kun 38-vuotias Vesa Nieminen teki päätöksen lähteä vuoden vaellukselle Lapin maisemiin. Aikamoinen päätös! Taustalla oli turhautumista, tylsistymistä, ehkä masennustakin. Kun päätös oli tehty, sitten olikin vuorossa matkaan valmistautuminen. Nieminen teki sen hyvin perusteellisesti. Hän luetteloi asioita, mitä tulee tehdä. "Asunnon myyminen, työpaikasta irtisanoutuminen, eräopaskoulusta valmistuminen, ruoan kuivaus, varusteiden testailu. Ja tietenkin se reitin suunnittelu, jonka jo olinkin aloittanut."
Valmisteluihin meni puolitoista vuotta. Lähtö vaellukselle sujui suunnitelmien mukaisesti. Ja se päättyi myös suunnitelmien mukaisesti, tasan vuoden päästä.
Kirja koostuu päivittäisistä päiväkirjamerkinnöistä. Jokaiselle päivälle Nieminen on antanut päivää kuvaavan otsikon. Esimerkiksi vaelluksen ensimmäisen päivän otsikko on "Alku aina hankalaa." Eikä se todellakaan ollut helppo päivä. Satoi, oli kylmä, piti kahlata polvisyvyisessä jääkylmässä vedessä. Luonto oli ottanut vaeltajasta turhat luulot pois. "Mitä jos tämä reissu katkeaa jo ensimmäisenä päivänä?" Mutta ei matka siihen katkennut.
"Se on menox, sano Anni Lenox."
Matka jatkui kävellen, hiihtäen tai meloen. Välillä kauniissa auringonpaisteessa, välillä ruskamaisemissa, välillä sateessa tai pyryssä, välillä sankassa lumisateessa, välillä talven kaamoksessa. Vaeltaminen ja matkan jatkaminen olivat pääasioita, mutta yhtä tärkeää oli antaa aikaa itselle ja nauttia luonnon suuruudesta. Monet hetket olivat merkityksellisiä, levolliset hetket teltan pystytyksen jälkeen tai tunturin laelle kiipeäminen tai vaikkapa tuleen tuijottaminen. Ja mitä merkitsikään sauna omassa rauhassa ja letut siihen päälle. Ajatuksille oli annettava tilaa. Luonto kirkasti merkityksellisiä asioita. Tuli tunne, että elämää pääsee katsomaan kauempaa.
Matkan varrelta löytyi kiinnostavia erikoisuuksia. Sellainen oli mm. Karhu-Korhosen kirjasto Jäkäläpään laella Lemmenjoen kansallispuistossa. Tämä kullankaivaja Karhu-Korhosen 80-vuotislahja on Suomen syrjäisin kirjasto."Sataset paukkuu."
Voi kuinka monta kertaa kaipasin karttaa, jotta olisin voinut seurata Niemisen reittiä. Ainoastaan vaelluksen alkuosa Hetta-Pallas Montellinmajoineen oli minulle tuttua seutua. Olisithan voinut googlailla, sanoo joku. Aivan, olisinhan voinut niin tehdä.
Ihan yksin ei Niemisen tarvinnut koko matkaa taivaltaa. Välillä oli isä seurana ja sitten löytyi Heidi, elämän rakkaus.
"Kun yksi asia loppuu, niin toinen alkaa."
Matka taittui ja vuosi tuli täyteen kesäkuun lopulla. Kilometrejä kertyi huikeat 2800. Vaellus vaihtui yhteiseksi poluksi Heidin kanssa.
Luin mielelläni tätä kirjaa. Niemisen kieli on sujuvaa, humoristista ja helppolukuista. Iso plussa kirjan ulkoasulle. Kirja on kaunis. Peruselementit - typografia, paperin laatu, tekstin asettelu ja kansi - ovat kunnossa. Lukemisenkin jälkeen kaunista kirjaa on kiva selailla. Valokuvat ovat aina mukava lisä kirjassa. Tämän kirjan tasokkaat kuvat täydentävät ja konkretisoivat tekstiä.
Vaikuttaa erittäin kiinnostavalta teokselta ja hyvä kuulla, että on visuaalisestikin onnistunut. Tämä olisi juuri minulle sopivaa luettavaa ja ehkä jopa vielä sellainen kirja, jonka voisi kuvitella hankkivansa omaan hyllyyn. Harmi, että palasin juuri Suomesta tietämättä tästä kirjasta mitään! No, vuosi se on ensi vuosikin.
VastaaPoistaNo ensi vuonna sitten. On kyllä tutustumisen arvoinen kirja.
PoistaJos haluat kirjan omaan hyllyyn, saadaan se kyllä onnistumaan. Mihin tahansa maailman kolkkaan, johan vain posti kulkee. Laita minulle sähköpostia (vesa(at)korpioutdoors.fi), niin laitetaan pakettia matkaan.
PoistaKuulostaa minustakin erittäin kiinnostavalta. Kokonainen vuosi, aikamoinen irtiotto! Ja mikä suunnitelmallisuus! Voisi kuvitella, että joku tekisi tällaisen kuukauden tai parin reissun, mutta vuosi. Melkoista. Ja sitten vielä uusi elämänkumppani. Ihana käänne tarinaan, jota ei kirjailijakaan pystynyt suunnittelemaan!
VastaaPoistaKarttoja ihan takuulla itsekin kaipaisin. Tekijän kuvat ovat toinen, jota kaipaisi, jos niitä ei olisi.
Olen samaa mieltä, todellinen irtiotto. Voi vain ihailla tällaista suunnitelmallisuutta. Vuoden todellakin kruunasi uuden elämänkumppanin kohtaaminen.
PoistaTykkään tällaisista kirjoista. Kesällä luin vastaavan, Erno Saukon kirjan Vuoden vaellus. Se oli huikea lukuelämys, niin varmasti tämäkin. Tästä Niemisen kirjasta en ollut vielä kuullutkaan.
VastaaPoistaVarmasti tuo Saukon kirja on samantyyppinen kuin tämäkin.
PoistaMiusta kirjat oli erityyppiset. Tää selkeä päiväkirjamainen. Karttaa kaipasin tähän. Kun oli seurannu Vesan vaellusta hänen blogistaan, oli kirja toisinto siitä, olisin ehkä kaivannu esim valmisteluista enemmän tietoa. Mut molemmat kirjat mielenkiintosia ja varmasti löytävät lukijansa.
PoistaOnpa hauska kansikuva. Tykkään vaeltamisesta.
VastaaPoistaVarmasti on kiinnostava kirja sinulle kun tykkäät vaeltamisesta.
PoistaKiitos vinkistä, tämä voisikin olla kiinnostavaa luettavaa. Irtiottotarinat kiehtovat nykyään aika lailla.
VastaaPoistaKiva kun kiinnostuit. Totta, nykyään ilmestyy monenlaisia irtiottokirjoja. Joku lähtee vuodeksi kauas pois, joku taas muuttaa maisemia loppuelämäkseen.
Poista