Arvostelukappale kustantajalta
"Hullu mies", Carney sanoi. Kaduilla liikkui ylimääräisiä poliisipartioita palauttamassa järjestystä, partioautoja ja poliiseja oli joka kadunkulmassa, mutta Freddie kanniskeli Madison Avenuella salkkua, joka oli selvästi jonkun muun omaisuutta. Huumeitako siinä oli? Ei kai Freddie niitä hänelle toisi, eihän? "Mihin sinä yrität sotkea minut?" "Olen sinun serkkusi", Freddie sanoi. "Sun on pakko auttaa. Ei ole ketään muutakaan." (s. 261)
Colson Whiteheadin Maanalainen rautatie ilmestyi USA:ssa vuonna 2016. Whitehead kertoi New York Timesille, että kirjan kirjoittaminen oli ollut rankka ja raskas kokemus. Siksi hänen suunnitelmanaan oli seuraavaksi kirjoittaa rikosromaani, koska se saattaisi olla hyvää vastapainoa Maanalaiselle rautatielle. Mutta suunnitelmat muuttuivat. Mustien teinien poliisiammuskelusta järkyttyneenä Whitehead päätti toteuttaa fiktiivisen kertomuksen Nickelin pojat (Otava 2020). (linkki) Kirja kertoo Nickelin koulusta, joka ei ollut koulu, vaan pikemmin rangaistuslaitos nuorille pojille. Täällä opiskeltiin elämää, sitä millaista elämä oli jatkuvan väkivallan uhan alaisena.
Nickelin poikien jälkeen oli rikosromaanin vuoro. Harlem Shufflen tapahtumat sijoittuvat 1960-luvun Harlemiin. Päähenkilö on Ray Carney, joka omistaa vaatimattoman huonekalukaupan Harlemin pääväylällä 125. kadulla, kadulla jonka toinen nimi on Martin Luther King Jr. Boulevard. Ray on arvonsa tunteva kauppias. Hän tuntee ylpeyttä, kun katsoo nimeään kantavia puolimetrisiä kirjaimia liikkeen julkisivulla. Ray uskaltaa luottaa siihen, että hän on vihdoin voittanut häpeällisen perhetaustansa. Kouluaikana Raylla oli ollut täysi työ pärjäämisessä. "Kukaan ei auttanut, kaikki täytyi tehdä itse. Täytyi oppia laittamaan ruokaa ja maksamaan laskut, kun posti toi karhukirjeitä, ja selvittämään asiat puhumalla, kun vuokraisäntä kolkutti." (s. 20-21) Äitiä ei enää ollut ja isällä oli omat hämärät juttunsa. Sitten poliisi ampui isän.
Tällä kadulla sijaitsi Rayn huonekalukauppa. Kuva AA. |
Ray haluaa kovasti menestyä. Hän haluaisi muuttaa paremmalle asuinalueelle ja hän ajaakin usein Riverside Drivelle haaveilemaan uudesta asunnosta. Eikä liikkeenkään laajentaminen olisi hassumpi juttu. Mutta ihan pelkät huonekalukaupan tuotot eivät riitä tuohon kaikkeen. Pientä lisäansiota Ray saakin välittämällä serkkunsa varastamaa tavaraa. Hän kyllä haluaa ehdoin tahdoin ylläpitää mielikuvaa rehellisestä miehestä. "Minä myyn huonekaluja." "Älä nekru yritä." (s. 40) Serkku saa Rayn osallistumaan hotelliryöstöön. Keikka ei onnistu. Nyt Rayn on mietittävä, miten selvitä kaikesta - romahtaako kaikki ja mitä tapahtuu serkulle. Päätöksiä on tehtävä. Lähteäkö rehelliselle tielle ja jättää kaikki pienikin epärehellisyys? Vai luottaako rikollisten maailmaan, jotta saisi riittävästi rahaa hyvän elintason saavuttamiseen?
Rayn perheeseen kuuluu Black Star -matkatoimistossa työskentelevä vaimo Elizabeth ja kaksi lasta. Elizabethin vanhempia tavataan usein. Appiukko jaksaa kertoa toistuvasti Dumas Clubista, menestyvien mustien yhdistyksestä. Salaa Raykin haaveilee jäsenyydestä, mutta vaatimattomana huonekalukauppiaana, jolla on kyseenalainen tausta, hän ei täytä valintakriteereitä. Ja vielä kaikkein tärkeintä: "...Dumasiin hyväksyttiin vain miehiä, joiden iho oli vaaleampi kuin ruskea paperipussi. Carney oli liian tummaihoinen." (s. 85) Kuitenkin, klubi kiinnostaa Rayta ja hän miettiikin, voisiko viralliset valintakriteerit jotenkin ohittaa.Kirjan kolmannessa osiossa eletään vuotta 1964, kansalaisoikeusliikkeen aikaa, jolloin Harlemissa mellakoitiin, osoitettiin mieltä rodullista epäoikeudenmukaisuutta ja juurtuneita valtarakenteita vastaan, tapeltiin ja ammuttiin. Viimeinen pisara oli, kun valkoinen poliisi ampui James Powellin, 15-vuotiaan mustan opiskelijan. Poliisi Munson totesi: "Tiesin sillä sekunnilla, kun kuulin uutisen radiosta. Poika oli ammuttu. Siinä helteessä Harlem ei ollut ruutitynnyri - vaan ruutirehdas." (s. 297) Mutta Rayta ei kansalaisoikeusliikkeen ajama mustien aseman parantaminen juuri huolettanut. Enemmän häntä kiinnosti oman asemansa parantaminen. Joskus hän kuitenkin halusi leikitellä. Hän laati mainoksen divaanista. "Suunniteltu nykypäivän liikkuvalle mielenosoittajalle...Kun takana on pitkä päivä täynnä yhteenottoja esivallan kanssa, olisiko aika nostaa jalat Collins-Hathawayn uudelle ottomaanille?" (s. 257)
Harlem Shuffle on paljon kaikkea, paljon sellaista, mistä minä pidin. Kirja on lämminhenkinen rikostarina ja samalla se on perhesaaga. Kirjan yhteiskunnallinen näkökulma liittyen rasismiin vetosi minuun ja myös se, että tapahtumaympäristönä on nimenomaan Harlem. Pidin paljon Ray Carneystä. Rayn henkilökuva on taidokkaasti rakennettu ja uskottava. Hänen persoonansa kautta tulee esille Harlem Shufflen ydin eli se, että laillisuuden ja laittomuuden välillä on vain hämärä ero. Loppujen lopuksi kun pohditaan tekojen moraalisuutta, lieneekö rikollisten päämäärissä ja keinoissa kovinkaan paljon eroa taloudellisen eliitin ja liikemiesten harjoittamaan toimintaan. Kirjan levoton kansi kuvaa hyvin Harlemin 1960-tunnelmaa.Apollo-teatteri. Kuva AA. |
Colson Whitehead, kaksinkertainen Pulitzer-voittaja, tulee Helsinki Litiin 14.5.2022 kertomaan kirjastaan Harlem Shuffle. |
New Yorkin matkamuistot koristavat puutarhaa. Kuva AA. |
Harlem Shuffle on luettu myös Mummo matkalla -blogissa.
Loistava ja tyhjentävä arvio kuvaherkuin varustettuna!
VastaaPoistaColson Whiteheadilla on armoitettu kyky sekoittaa eri elementtejä samojen kansien sisään kerronnan pitäessä kuitenkin lukijan mielenkiinnon vireellä koko ajan.
Ehdottoman kiinnostava teos, vaikka se omassa "rankingissani" jäi hivenen edellisten varjoon;) Mielenkiintoista seurata, mitä kirjailija meille jatkossa tarjoaa...
Kiitos kommentistasi Takkutukka. Kävin lukemassa postauksesi ja samoilla linjoilla ollaan: kirjassa on paljon kiinnostavia teemoja, jotka Whitehead saa hyvin pidetyksi koossa. Mielenkiinnolla odotellen minäkin seuraavaa kirjaa, samoin kuin Helsinkin Lit-tapahtumaa.
VastaaPoistaWhiteheadista on tullut yksi lempikirjailijoistani. Hän puree tarinoissaan kiinni mustien kokemaan rasismiin, mutta tästä kirjasta nousi esille myös mustien välinen sisäinen rasismi. Mitä vaaleampi iho oli, sitä parempi se oli joissakin piireissä.
VastaaPoistaKyllä, mustien välinen sisäinen rasismi oli kiinnostava lisä tässä kirjassa. Pidän todella paljon Whiteheadin kirjoista.
PoistaTykkäsin Whiteheadin Nickelin pojista. Kiitos kuvallisesta postauksestasi. Odotan malttamattomana tilaisuutta tarttua Harlem Shuffleen, vaikka se onkin rikosromaani. Mutta kerrot sen olevan myös perhesaaga. :D
VastaaPoistaKiitos kommentistasi Kirsti. Kyllä kirja on molempia, perhesaaga ja rikosromaani. Rikosten kohdalla pohditaan rikoksien moraalisuutta, ei niinkään esimerkiksi oikeudenkäyntejä.
PoistaWhitehead on vielä kokematta. Toisaalta vähän pelottaakin nuo rankat aiheet.
VastaaPoistaSe on totta, aiheet ovat rankkoja. Kiinnostavia ja tärkeitä kuvauksia Yhdysvaltojen historiasta, kuten Maanalainen rautatie ja tässä kirjassa 60-luvun Harlemin kuvaus.
PoistaMinä luin tuon aiemman Nickelin pojat, enkä oikein itsekään ymmärrä miksi en vaan erityisesti tykännyt siitä. Tämä vaikuttaisi aiheen puolesta kyllä kiinnostavalta, täytyy varmasti antaa kirjailijalle vielä mahdollisuus.
VastaaPoistaKokeile ihmeessä tätä, saattaisit tykätä. Minuun kyllä kolahti myös Nickelin pojat.
PoistaTämä on mulle liian haastava kirjailija, en saanut Nickelin poikiakaan aloitettua vaikka se oli niin paljon esillä ettei sitä missatakaan voinut. Ja vaikka tämä on rikosromaani niin sellaisenakin liian rankka mulle, ei ehkä aiheiltaan vaan toteutukseltaan.
VastaaPoistaNickelin pojat oli kyllä rankka kirja. Tämä on toisella tavalla haastava, mutta oma rankkuutensa tässäkin on. Onneksi kirjatarjontaa on runsaasti jokaisen makuun.
PoistaWhiteheadin kirjallisuus kiinnostaa kovasti, mutta ikinä ei ole oikein tuntunut olevan sopiva aika tarttua hänen teoksiinsa. Rankkuus ja raskaus arveluttaa. Mutta ehkä tämä olisi sellainen matalamman kynnyksen teos, josta olisi hyvä aloittaa?
VastaaPoista