tiistai 18. tammikuuta 2022

Åsa Hellberg: Hotelli Flanagansin naiset


Åsa Hellberg: Hotelli Flanagansin naiset. Bazar. 2021. Ruotsinkielinen alkuteos: Kvinnorna på Flanagans. Suomentanut Anu Koivunen. Kannen suunnittelu Eeva-Liina Rusanen. 349 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta

"Flanagansin ravintola oli kiistatta Lontoon paras. Eikä pelkästään ruoan takia. Suurten kristallikruunujen alla vallitsi omanlaisensa tunnelma. Frankie muisti, miten remontissa oli ollut tärkeää, että kaikki näyttäisi samanlaiselta kuin ennenkin. Silloin hän ei ollut voinut käsittää, mitä järkeä oli yleensä tehdä remonttia, mutta nyt hän ymmärsi. Tuolit verhoiltiin uudelleen, katto pestiin, matto uusittiin. Kun ravintola taas avattiin, jonot kattauksiin olivat pitkät." (s. 193)

Hotelli Flanagans on maineikas luksushotelli Lontoossa, jonka johdossa 1960-luvulle asti toimi Linda Lansing. Linda oli tehokas ja pidetty johtaja. Nuoret naiset Elinor ja Emma olivat Lindan palveluksessa. Molemmat naiset osoittautuivat osaaviksi ja motivoituneiksi työntekijöiksi, ja niinpä Lindan jättäessä johtajan tehtävät hotellia jäivät johtamaan Elinor ja Emma. Nyt neljä naista - Elinor, Emma, Linda ja Lady Mary - omistavat Flanagansin. Vain Elinor ja Emma työskentelevät hotellissa kokoaikaisesti.

Kovalla työnteolla ja peräänantamattomuudella Elinor ja Emma ovat onnistuneet saamaan hotellin kukoistamaan. Hotelli on suosittu ja tunnettu yläluokkaisuudestaan. Ravintolassa edellytetään tiukkaa pukukoodia. Mutta kun eletään jo 1980-lukua, tulevaisuuden haasteisiin pitää vastata. Nyt naisten suunnitelmissa on yökerhon perustaminen. 

Hotellin toimintaa kuvataan kirjassa vähemmän kuin sarjan ensimmäisessä osassa. Nyt tapahtumat keskittyvät Elinorin ja Emman perhe-elämään. Molemmat naiset ovat naimisissa ja molemmilla on vähän yli kaksikymppiset tyttäret. Elinorin tytär Billie tuntee, ettei hän ole koskaan äidilleen riittävän hyvä. Billie tekeekin ratkaisunsa ja lähtee opiskelemaan Ruotsiin. Emman tytär Frankie on onneton ja tuntee suorastaan vihaa äitiään kohtaan. Frankie muuttaa pois kotoa, kokeilee omia siipiään, mutta ne eivät vielä kanna. Billie ja Frankie olivat pieninä tyttöinä hyviä kavereita, mutta ajan myötä ystävyys loppui eivätkä tytöt edes halua puhua toisilleen. Siihen kariutuivat Elinorin ja Emman haaveet siitä, että tytöistä tulisi jossakin vaiheessa heidän työnsä jatkajia.

Kun tapahtumia avataan 1960-luvulta alkaen, käy ilmi, että sekä Elinorin että Emman avioliittoon sisältyy salaisuuksia, joita on piiloteltu vuosikymmenien ajan. Nyt salat alkavat avautua. Niiden myötä joudutaan kohtaamaan nöyryytystä, häpeää ja syyllisyyttä. Kestävätkö naisten avioliitot salaisuuksien paljastumisen? Miten käy Elinorin ja Emman ystävyyden? Entä miten tyttäret ottavat vastaan mullistavat tiedot? 

Hotelli Flanagansin naiset on jatkoa teokselle Hotelli Flanagans (Bazar 2020) (linkki). Jo edellisessä kirjassa tunsin, että ystävystyin Elinorin ja Emman kanssa. Nyt oli kiinnostavaa tutustua heidän tyttäriinsä. Molemmilla tytöillä on omat vaikeutensa, joiden selvittämiseen tarvitaan myös vanhempia. Linda Lansing ja Lady Mary piipahtavat hotellissa. Heistä olisin mielelläni lukenut enemmänkin. Hellberg on parhaimmillaan kuvatessaan naishahmoja. Elinorista, Emmasta, Billiesta ja Frankiesta tulee lukijalle eläviä ja läheisiä, joiden seurassa lukija varmasti viihtyy. Sen sijaan aviomiesten rooli jää hieman arvoitukselliseksi. Varsinkin Alexander jää kaukaiseksi. 

Hotelli Flanagansin naiset on mukavan viihteellistä luettavaa. Kirjaa on helppo lukea ja se pitää otteessaan niin, että sanoin jatkuvasti mielessäni "vain yksi luku lisää". Vaikka kyseessä on kepeä teos, siinä käsitellään vakavalla otteella ihmissuhteita, kasvamista ja pitkää parisuhdetta. Kirjassa nousee esille myös rotukysymys, jota Hellberg käsittelee hienovaraisesti sormea heristämättä.  Toivottavasti kirja saa vielä jatko-osan.

Kirjassa on jälleen upea kansi. Kiitos siitä Eeva-Liina Rusaselle.

4 kommenttia:

  1. Kirjalla on kiva nimi ja kansikuva. Hyvä, että viihdekirjoja julkaistaan, sillä niitä on kiva lukea aina silloin tällöin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä. Myös kevyempää kirjallisuutta tarvitaan. Kansikuva on kyllä onnistunut.

      Poista
  2. Nappasin tyttären hyllystä tuon hotelli Flanagansin. Kun luin takakannen, palautin sen lukematta. Nyt päätin lukea nämä molemmat. Kiitos sinun. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä on mukava lukea vähän kevyempää. Minä tykkäsin!

      Poista