perjantai 18. kesäkuuta 2021

Lukijoiden rakastama Laila Hirvisaari on poissa

Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Yksi Suomen rakastetuimpia kirjailijoita Laila Hirvisaari (ent. Hietamies) nukkui pois toissapäivänä 16.6.2021. Hän oli 83-vuotias. 

Hirvisaari oli syntynyt Viipurissa vuonna 1938. Hän avioitui toimittaja ja tv-persoona Heikki Hietamiehen kanssa vuonna 1958. Heillä on kolme tytärtä, joista Eve Hietamies on myös kirjailija. Hietamiesten avioliitto kesti vuoteen 1991. Vuonna 2004 Laila otti käyttöön tyttönimensä Hirvisaari. 

Karjala ja karjalaisuus

Hirvisaari on kirjoittanut useita laajoja historiallisia romaanisarjoja. Monien sarjojen tapahtumaympäristö on kirjailijan synnyinseutu eli Karjalan kannas ja Laatokan Karjala. Monet sarjoista sijoittuvat Suomen historian taitekohtiin. Karjalan Kunnaiden haastattelussa vuonna 2014 Hirvisaari totesi: "Karjala on sielussani: se on ehtymätön, se on kulttuuri, kieli, Kalevala. Se on ollut osa Suomea ja sisällä sydämissämme se on sitä yhä."

Yli 40 julkaistua romaania

Tunnettuja Hirvisaaren kirjoittamia sarjoja ovat mm. Laatokka-sarja, Sonja-sarja, Lehmusten kaupunki-sarja, Imatra-sarja ja Anni-sarja. Minä, Katariina teoksellaan Hirvisaari oli Finlandia-palkintoehdokkaana vuonna 2011. Kaksi vuotta myöhemmin kirja sai jatko-osan Me, keisarinna. Viimeiseksi Hirvisaaren kirjaksi jäi Hiljaisuus (v. 2016), joka on kaunis ja koskettava kuvaus yksinäisen lapsen peloista sodanjälkeisessä Suomessa. Lisäksi Hirvisaari on kirjoittanut Eve-tyttärensä kanssa televisiosarjat Kirje isältä ja Tauno Tukevan sota. Hirvisaaren kirjoja on myyty pitkälti yli neljä miljoonaa kappaletta. Useat Hirvisaaren kirjoista ovat olleet monina vuosina myydyimpiä kotimaisia kirjoja. Kirjailija sai Pro Finlandia -mitalin vuonna 1993 ja professorin arvonimen vuonna 2002. 

Suomalaisten rakastama kirjailija

Hirvisaaren romaanit ovat ihastuttaneet suomalaisia jo vuodesta 1972. Oman kansan historian tunteminen ja ymmärtäminen kiinnostavat suomalaisia. Minuun Hirvisaari vetosi historiallisten romaanien taiturina ja samalla viihdekirjallisuuden konkarina. Hän kirjoitti historiallista viihdettä yhdistäen taitavasti faktaa ja fiktiota. Hirvisaaren luoma tarkka ajankuva ja luotettava taustatyö yhdistettyinä kiinnostaviin henkilöhahmoihin takaavat juuri oikeanlaisen konseptin historiallisille romaaneille.

Muistan lukeneeni Hirvisaaren tuotannosta Laatokka-sarjan, Sonja-sarjan, Lehmusten kaupunki -sarjan ja Imatra-sarjan. Luin myös teoksen Minä, Katariina. Hiljaisuus teki minuun suuren vaikutuksen. Nämä kirjat luin aikana, jolloin minulla ei vielä ollut kirjablogia. Blogiaikana luin uudelleen Imatra-sarjan kirjoista kolme, koska ne liittyivät Imatran Valtionhotelliin, jossa yövyimme muutaman kerran. 

Postaukset ovat kirjoista Kruunupuisto (2005) ja Grand Hotel (2007) (linkki) ja Myrskyn edellä (2006) (linkki).

Laila Hirvisaaren poismeno on suuri menetys meille kaikille. Kiittäen ja hyvää matkaa toivottaen. 

Lämmin osanotto omaisille ja voimia suruun.


6 kommenttia:

 1. Luin talvella hänen kirjansa Hylätyt talot, autiot pihat, joka teki suuren vaikutuksen. Harvoin olen niin imeytynyt kirjaan kuin sitä lukiessani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että tykkäsit kirjasta. Mukavaa kesälukemista.

   Poista
 2. Kiitos Anneli, tosiaan lukijoiden rakastama. Olen pitänyt erityisesti tuosta Hylätyt talot autiot pihat, jonka Anki mainitsee. Laatokka-sarja on myös hyvä, ja nämä Keisarinna -kirjat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin pidin paljon tuosta Laatokka-sarjasta. Muistan vieläkin niitä eläviä henkilöhahmoja, jotka tulivat sarjan myötä tutuiksi.

   Poista
 3. Olen lukenut paljon Hirvisaaren kirjoja, joskin enemmän Hietamies- nimellä. Omassa hyllyssäni on Kannakselais-sarja , niistä Hylätyt talot, autiot pihat olen nähnyt myös elokuvana.Tällä hetkellä minulla on juuri iltalukemisina miehen tuoma (saa ottaa- kirjoista) Kylä järvien sylissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun Hietamies-Hirvisaari on sinullekin tuttu. Hienoja sarjoja hän on kirjoittanut.

   Poista