tiistai 9. kesäkuuta 2020

Dekkariviikko 2020: Englantilainen romanssiNiina Mero: Englantilainen romanssi. Gummerus. 2019. Lukija Pirjo Heikkilä. Kesto 10 t 14 min. Supla.

Osallistun ensimmäistä kertaa dekkariviikkoon. Ensimmäisenä kirjana luin (=kuuntelin) Niina Meron Englantilaisen romanssin. Tiesin jo etukäteen, että mitään nordic noir -jännitystä ei tämän kirjan myötä ole luvassa. Koska nordic noiria on dekkariviikon myötä vielä luvassa, niin aluksi oli mukava uppoutua viihdyttävään cozy crimeen. 
Kolmikymppisen Noran elämä on ihan mallillaan. Hän asuu Tampereella pienessä asunnossa seuranaan demonimainen kissa ja suuri kirjapino. Nora on jättänyt journalistin työtehtävät ja aloittanut englantilaisen filologian ja romantiikan ajan runouden opinnot. Gradu, jonka aiheena on englantilaiset romantikot, on nyt valmisteilla. Muutenkin Nora tunnustautuu englantilaisuuden ihailijaksi, mutta ei missän tapauksessa halua matkustaa Englantiin, jotta hänen romanttiset mielikuvansa Englannista eivät latistuisi. 

Nora on otatuttamassa tatuointia Mikon luona Tampereella, kun hän saa viestin Heliltä, sisarpuoleltaan. Heli kutsuu Noran häihinsä Englantiin. Heli on menossa naimisiin aatelismiehen kanssa. Nora on varma, että hänen juttunsa ei olisi kuljeskella aateliskartanojen puutarhoissa ja seurustella muodollisesti käyttäytyvien brittiaatelisten kanssa. Mutta Heli vie voiton, Nora lähtee matkaan. Eihän ainoata sisartaan voi pettää. 

Ja niin Nora on Oxfordissa. Olivatpa Noran ennakkoaavistukset mitä tahansa, perille päästyään hän on yksinkertaisesti lumoutunut. Helin sulhanen Mark, jota Nora ei ole aiemmin tavannut, on kohtelias ja miellyttävä sekä kaiken lisäksi komea. Markin suvun vanha kartano Gallows House on uskomattoman viehättävä. Samoin Heli ihastuu vehreään ja hyvin hoidettuun puutarhaan, ja siinä ohella myös komeaan puutarhuriin. Oxford hurmaavine kirjakauppoineen on vastustamaton. Eikä kirjakauppiaskaan ole yhtään hassumpi tapaus. Nora, kuten lukijakin, voi aistia Jane Austenin kirjojen goottilaistunnelmaa, niin autenttisesti kirjailija kuvaa aatelissuvun elämää ja asuinympäristöä. 

Nora on luonteeltaan utelias. Kun hän saa selville, että Markin veli James on kadonnut eikä hänen kohtalostaan tiedetä mitään, Noran tutkijavaistot heräävät. Kartanosta löytyy monenlaisia viittauksia kadonneeseen Jamesiin ja Nora tekeekin löydöistään omasta mielestään loogisia päätelmiä, jollaisia kukaan ei varmaankaan ole aiemmin huomannut. Mutta käy ilmi, että Jamesin kanssa eläneet sukulaiset ja ystävät tietävät enemmän. 

Englantilainen romanssi on Meron esikoisteos. Lupaava kirja kaiken kaikkiaan, ihanan viihdyttävää lukemista, jossa kepeyteen yhdistyy sopiva määrä romantiikkaa ja hieman sitä cozy crime -jännitystäkin. Pidin kirjan henkilögalleriasta. Tuntui, että minusta tuli hyvä tuttu Noran kanssa. Mukavaa twistiä juoneen tuovat viittaukset brittiläiseen kirjallisuuteen ja romantiikan runoilijoihin. Kirjan tarina osoittaa, että kirjailija ottaa romanttisen viihteen tosissaan lukijoita aliarvioimatta. Googlettamalla saankin selville, että romanttinen viihdekirjallisuus on Niina Merolle hyvin tuttua ja myös tärkeää, hän nimittäin tekee väitöskirjaa nimenomaisesti romanttisesta viihdekirjallisuudesta. Kirja toimi hyvin myös äänikirjana, kiitos Pirjo Heikkilälle. Lisäksi kirjassa on kaunis kansi. 

Kirja on luettu hyvin monissa blogeissa, esimerkiksi:
Oksan hyllyltä, Todella vaiheessa, Kirjaluotsi ja Kirjan pauloissa.

Tämä viikko on valtakunnallinen Dekkariviikko. Kirjabloggaajat ovat siinä mukana. Mari Luetut net -blogista emännöi viikkoa. 10 kommenttia:

 1. Kuulostaapa mielenkiintoiselta!
  Kiitos esittelystä!

  VastaaPoista
 2. Tämä oli kiva kirja. Pidin kirjaa viihteellisenä ja romanttisena kirjana, jossa oli kyllä tämä pieni jännitysosiokin mukana.

  Kesäisen lämmintä viikonloppua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun sinäkin tykkäsit tästä. Hyvä esikoisteos.

   Poista
 3. Tämä voisi sopia hyvin kesälukemiseksi. Tuollaiset englantilaiset kartanovat ovat aina jollain tavoin viehättäviä.

  Ihanaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on mitä parasta kesälukemista. Brittiläistä kartanoromantiikkaa ja hieman jännitystäkin. Mukavaa viikon jatkoa myös sinulle!

   Poista
 4. Tämä on ihana kirja, hauska, viihdyttävä ja kirjallinen. :) Voisin kuunnella uudelleenkin! Pirjo Heikkilän ääni sopii tähän todella erinomaisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun olet samaa mieltä siitä, että Pirjo Heikkilän ääni sopii hyvin tähän kirjaan.

   Poista
 5. No kas, juuri sain luettua saman kirjan. Oli kyllä herkullisen lempeää kesäluettavaa ja odotan kovasti lisää Merolta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun sinäkin olet lukenut tämän. Minäkin odotan mielenkiinnolla uutta kirjaa Merolta. Mukavaa viikon jatkoa!

   Poista