tiistai 14. huhtikuuta 2020

Jeffrey Archer: Minkä taakseen jättää. Clifton-kronikka, osa 6


Jeffrey Archer: Minkä taakseen jättää. Clifton-kronikka, osa 6. Sitruuna kustannus. 2020. Englanninkielinen alkuteos: Cometh the Hour. Suomentaja Susanna Tuomi-Giddings. 480 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta

"Tervetuloa takaisin", luki Jacobs lukulaitteesta. "Seuraava vieraani on rikoskirjailija Harry Clifton, mutta tänään me emme puhu hänen omista romaaneistaan vaan kirjasta, jonka hän salakuljetti ulos Neuvostoliitosta." Jacobs nosti esiin Isä Aurinkoisen, joka täytti koko ruudun." (s. 63)

Harry ja Emma Clifton

1920-luvulta alkaneessa Clifton-kronikassa on nyt päästy kuudenteen eli toiseksi viimeiseen osaan. Eletään 1970-lukua. Yksinhuoltajaäidin kasvattamasta Harrysta on tullut menestynyt kansainvälinen kirjailija. Harry tekee kaikkensa saadakseen kirjailija Anatoli Babakovin vapautetuksi neuvostoliittolaisesta vankilasta. Vapautuminen näyttää epätodennäköiseltä, koska 1970-luvulla Neuvostoliiton johdossa on Leonid Brežnev, joka karkottaa toisinajattelijoita pois maasta tai vaihtoehtoisesti sulkee heitä mielisairaaloihin. Mutta yllättävän tapahtuman vuoksi Harrylla, Anatolin Jelena-vaimolla ja koko muulla maailmalla on aihetta iloon, mutta valitettavasti ilo on ennenaikaista. Harryn vaimo Emma on kiireinen kuten ennenkin. Menestyksellisesti hän toimii uudessa tehtävässään Bristolin sairaalan johtokunnan puheenjohtajana. Emma tutustuu myös Margaret Thatcheriin, Britannian tulevaan pääministeriin.

Sebastian Clifton

Sebastianilla, Harryn ja Emman pankkimaailmassa menestyneellä pojalla, on kirjassa merkittävä rooli. Sebastian ikävoi yhä edelleen USA:han muuttanutta Samanthaa ja Jessica-tytärtään. Kaunis intialainen Priya tuo lohdutusta Sebastianin elämään. Mutta onni ei kestä pitkään. Kohtalokkain seurauksin Sebastian joutuu kokemaan, että intialaisella tytöllä ei ole päätösvaltaa aviopuolison valinnassa. Pankkielämä pitää Sebastianin kiireisenä. Vanhat arkkiviholliset Sloane, Mellor ja Knowles tekevät kaikkensa yrittäessään kaataa pankkia. "Miehiä yhdisti vain yksi asia: he inhosivat kaikkia, joiden nimi oli Clifton tai Barrington." (s. 151) Uutena roolihahmona tulee mukaan kirjan tapahtumiin pankin hallituksen puheenjohtaja Hakim Bishara. Hänen tuhoamisekseen otetaan käyttöön äärimmäisen järeät keinot.

Giles Barrington

Jännitysmomentin kirjaan tuo myös Giles, joka saa rakastamansa Karinin pois rautaesiripun takaa Berliinistä. Näyttää siltä, että Giles on vihdoinkin löytänyt elämänsä rakkauden. Rakkaus kukoistaa, mutta kaikki ei sittenkään taida olla kunnossa. 


Lady Virginia Fenwick

Ja sitten on vielä viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä, Lady Virginia Fenwick, joka edelleen haluaa tuhota Barringtonit. Mutta ensin täytyy saada oma talous kuntoon, kun Skotlannissa elävä isä ei suostu korottamaan kuukausittaista avustusta. Virginia ei kaihda mitään keinoja. "Virginian itseluottamus ei hevillä horju. Hän on ovela, manipuloiva ja yhtä itsepäinen kuin demokraattien tunnuseläin. Se on vaarallinen yhdistelmä, sillä hän uskoo olevansa aina oikeassa." (s. 420)

Suuri sukutarina

Olipas mukava palata Barringtonien ja Cliftoneiden seuraan. Kuten aiemmat sarjan osat, tämäkin kirja piti otteessaan alusta loppuun niin, että lukemista piti jatkaa ja jatkaa yöunienkin kustannuksella. Archerin tarinankerronta on mukaansatempaavaa. On ilo lukea kirjaa, jonka kirjoittaja hallitsee sujuvan tekstin tuottamisen. Tarina kantaa ja elävä dialogi kuljettaa tapahtumia sujuvasti ja reippaasti eteenpäin. Yllätyksellisellä ja jopa dekkarimaisella juonen kehittelyllä Archer yksinkertaisesti koukuttaa lukijan. Kirjassa on kaikkea, mitä hyvässä sukusaagassa pitää olla: voimakkaita tunteita, onnea, epäonnea, rakkautta, vihaa, politiikkaa, juonittelua - aivan kuten oikeassakin elämässä. Ja sitten se kirjan loppu! Loppuratkaisu jättää haukkomaan henkeä yllättävyydellään. Odotan jatko-osaa innolla, vaikkakin pienoisella haikeudella; kyseessä on sarjan viimeinen osa. 

Kirja nojautuu historian faktoihin, mikä antaa tarinalle uskottavuutta. Olen ensimmäisestä osasta alkaen pitänyt sarjan henkilöhahmoista. Niin nytkin. Tosin olisin mielelläni kuullut lisääkin Sebastianin naisystävistä, Priyasta ja Samanthasta. Kiitos hyvästä lukukokemuksesta kuuluu myös suomentajalle. Susanna Tuomi-Giddings on tehnyt erinomaista työtä Clifton-kronikan kirjojen suomennuksissa.  

Suosittelen Clifton-kronikkaa sinulle, jos kaipaat vahvaa tarinaa, jossa on mukana aimo annos jännitystä, romantiikkaa ja yllätyksellisyyttä. Suosittelen lukemaan kirjat järjestyksessä, sillä osat linkittyvät kiinteästi toisiinsa.

Jeffrey Archer: Vain aika näyttää. Osa 1. Sitruuna 2016.
Jeffrey Archer: Isän synnit. Osa 2. Sitruuna 2017.
Jeffrey Archer: Vaietut salaisuudet. Osa 3. Sitruuna 2018.
Jeffrey Archer: Maksun aika. Osa 4. Sitruuna 2018.
Jeffrey Archer: Miekkaa vahvempi. Osa 5. Sitruuna 2019

19 kommenttia:

 1. Tämä on vielä lukematta Clifton-kronikasta. Kiitos muistutuksesta.
  Mukavaa keskiviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On hyvä lukukokemus! Varmasti sinäkin tykkäät. Mukavaa viikon jatkoa!

   Poista
 2. Mulla on ollut suunnitelmissa jo pitkään tämän sarjan aloitus, mutta en ole vielä saanut sitä ensimmäistäkään kirjaa käsiini. Mutta on kivaa tietää jo näin ennalta, että monta hyvää lukukokemusta siis tiedossa!

  VastaaPoista
 3. Uskon, että pidät tästä sarjasta. Tosi viihdyttävää lukemista vaikka kesälle. Kunhan kirjastot aukeavat... Hyvää viikon jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
 4. https://www.chihuahuapuppiesforsale1.com/chihuahua-for-sale/
  https://www.chihuahuapuppiesforsale1.com/cheap-chihuahua-puppies-for-sale/
  https://www.chihuahuapuppiesforsale1.com/chihuahua-puppies-near-me/
  https://www.chihuahuapuppiesforsale1.com/chihuahua-for-sale-near-me-2/

  VastaaPoista
 5. https://www.chihuahuapuppiesforsale1.com/chihuahua-puppies-for-sale-500/
  https://www.chihuahuapuppiesforsale1.com/teacup-chihuahua-puppy-for-sale-2/
  https://www.chihuahuapuppiesforsale1.com/teacup-chihuahuas-for-sale/
  https://www.chihuahuapuppiesforsale1.com/teacup-chihuahua-puppies-for-sale-2/

  VastaaPoista
 6. https://www.newdaypuppies.com/yorkie-puppy-near-me/
  https://www.newdaypuppies.com/yorkshire-terrier-puppies-for-sale-near-me/
  https://www.chihuahuapuppiesforsale1.com/
  https://www.chihuahuapuppiesforsale1.com/chihuahua-puppies-for-sale-near-me/

  VastaaPoista
 7. Mukava viesti! Voit jakaa tämän julkaisun instagramissa ja Osta Instagram Tykkää sille.

  VastaaPoista
 8. Thanks a lot . Yes, this is actually the same article I was looking for many days. A Turkey visa application is a simple online way of applying for a Turkey visa. Turkey e visa is a legalized visa which is connected to the person’s passport.

  VastaaPoista
 9. Wow! I have read your article and it's so good I will share it with family and friends. I want to inform the travelers who want to visit Turkey that they need to fill a Turkey visa application form through the online process which is easy to track and get on email.

  VastaaPoista
 10. The article you wrote is very interesting and easy to read and understand. I hope your audience enjoys it. Passengers who wish to visit Turkey and need a Turkey evisa can apply online at the website linked above.

  VastaaPoista
 11. Congratulations on your article, it was very helpful and successful. 2d6967f90cd41b0f9b5f8053a28d8ec4
  numara onay
  website kurma
  sms onay

  VastaaPoista
 12. Thank you for your explanation, very good content. 9fd34d07fa817f4a02e935eabc589e45
  altın dedektörü

  VastaaPoista