maanantai 5. elokuuta 2024

Jeffrey Archer: Kuolleen ruumiini yli

 

Jeffrey Archer: Kuolleen ruumiini yli. William Warwick, osa 4. Sitruuna. 2023. Englanninkielinen alkuteos Over My Dead Body. Suomentanut Suvi Koskiniemi. Kannen suunnittelu Susanna Appel. 395 sivua.

Rikosylikomisario William Warwick ja vaimonsa Beth saavat vihdoinkin kaivattua lomaa ja matkaavat New Yorkiin SS Aldenilla. Beth työskentelee Fitzmolean-museossa kuraattorina ja on jo työnsäkin puolesta kiinnostunut näkemään New Yorkin taidetarjontaa. Sen sijaan William eli Kuoropoika, Lontoon poliisivoimien nuorin rikosylikomisario, ei pääse ammatillisesta roolistaan laivallakaan. Eräs matkustajista kuolee matkan aikana ja William on vaimonsa harmiksi selvittämässä kuolintapausta. 

Ne, jotka ovat lukeneet William Warwick -sarjan edelliset osat, tietävät, että Warwick on koko ammatillisen uran ajan ollut tavalla tai toisella tekemisissä taiteenkeräilijä Miles Faulknerin kanssa. Faulknerin pakkomielteenä oli ostaa maailman parhaimpia ja kalliimpia maalauksia, mutta kaikki kaupat eivät onnistuneet ja niinpä Faulkner tuomittiin väärentämisestä ja varkaudesta. Mutta Faulkner ei suinkaan hyväksynyt tuomiotaan, vaan meni niin pitkälle, että lavasti oman kuolemansa hämätäkseen Warwickia. 

Nyt Faulkner julistettiin kuolleeksi Genevessä muutama kuukausi sitten. Taulukauppa mielessään Faulkner meni plastiikkakirurgille ollen varma, että operaatioiden jälkeen Warwick ei pysty häntä tunnistamaan. Faulknerin seuraavana tehtävänä on mennä uudelleen naimisiin vaimonsa kanssa, jotta tämä ei peri Faulknerin arvokkaita taideteoksia. Mutta juoneen kuuluu, että Warwickille selviää, että Faulkner on elossa. Siitä alkaa kovavauhtinen ja mittava takaa-ajo. Mukana juonittelussa on iso rooli moraalittomalla ja ahneella Booth Watsonilla, Faulknerin asianajajalla.

Juoneen kuuluu taustatarinoita, jotka tukevat päätapausta. Poliisikomentaja Hawskby eli Haukka on perustanut pienen ratkaisemattomiin murhajuttuihin keskittyvän yksikön. Monet tapauksista ovat pölyttyneet kansioissaan jo vuosia. Yksikköä johtaa Warwick.

Usein näyttää jo siltä, että Warwick pääsee tavoitteeseensa ja on saada Faulknerin kiinni, mutta sitten Archer tekee täyskäännöksen, heilauttaa tarinan suuntaa ja tuo lisää jännitystä tapahtumien kulkuun. Lopputuloksena on tarina, joka on vuorotellen hauska, jännittävä, intensiivinen, surullinen ja lopulta optimistinen.  

Kyllä oli taas mukava palata Archerin pariin. Kuolleen ruumiini yli on neljäs osa William Warwick -sarjassa. Viides osakin on jo ilmestynyt ja kuudes osa ilmestyy lokakuussa, ehkäpä juuri Helsingin kirjamessuille. Tämä kirja osoittaa jälleen, että Archer on bestseller-kirjailija hyvästä syystä. Archer hallitsee tarinankerronnan taidon, tarina kantaa ja kirjaa on helppo lukea. Osa osalta pidän yhä enemmän William Warwickista, hän on inhimillinen, oikeudenmukainen ja sympaattinen. Avioliitto Bethin kanssa on kunnossa, samoin suhteet lapsiin, vaikkakin aikaa perheen kanssa on valitettavan vähän - työasiat ovat Warwickille ykkösasia. 

Aikaisemmat osat:

Jeffrey Archer: Oikeus ja kohtuus. William Warwick, osa 1. Sitruuna.  2021. (linkki)
Jeffrey Archer: Näkymätön ansa. William Warwick, osa 2. Sitruuna. 2022. (linkki)
Jeffrey Archer: Sokea piste. William Warwick, osa 3. Sitruuna. 2022. (linkki)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti