tiistai 9. heinäkuuta 2024

Nita Prose: Huonesiivooja

 

Nita Prose: Huonesiivooja. Bazar. 2022. Englanninkielinen alkuteos The Maid. Suomentanut Katariina Kallio. 335 sivua.

Molly Gray on perusteellinen ja huolellinen siivooja, varmasti kaikkien työnantajien ihannetyöntekijä. Hänen työpaikkansa on ylellinen Regency Grand -hotelli. Miten onnellinen Molly onkaan tästä työpaikasta. "...jokainen työpäivä on minulle ilo. Synnyin tekemään tätä työtä. Rakastan siivoamista. Rakastan siistijän kärryäni ja työasuani." Kun Molly tulee aamulla töihin ja pukee ylleen työasunsa - häikäisevän valkoisen, tärkätyn paitapuseron ja hyvin istuvan, kyykistymistä helpottavan stretchistä tehdyn mustan kynähameen - hän tuntee olevansa kokonainen. Riisuttuaan työvaatteet yltään päivän päätteeksi Molly on "alaston, suojaton, suttuinen".

Molly on kiitollinen mummilleen kaikesta siitä, mitä hän on mummilta oppinut. Molly tuntee olevansa epävarma ja haavoittuvainen sosiaalisissa tilanteissa. Hän tuntee tekevänsä keskusteluissa etikettivirheitä, tulkitsee väärin keskustelukumppaneiden kehonkieltä eikä löydä oikeita sanoja. Mummin ansiota on, että Molly oli selvästi kehittynyt toimimaan erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa, mutta nyt mummi on kuollut. Heidän yhteinen asuntonsa tuntuu "ontolta, elottomalta ja tyhjältä"

Molly suree mummiaan, mutta on onnellinen, että hänellä on ihanteellinen työ ja työpaikka, jossa hänen ammattitaitoaan arvostetaan. Mutta eräänä aamuna kaikki muuttuu. Molly menee herra ja rouva Blackin sviittiin. Siellä on aina ilo käydä siivoamassa. Rouva Black vaihtaa mielellään muutaman sanan Mollyn kanssa ja ison tipin saaminen on enemmän kuin tervetullutta, koska mummin kuoltua Mollyn talous on todella tiukalla. Tällä kertaa käynti sviitissä ei ole tavanomainen, herra Black nimittäin löytyy kuolleena sängystään. Seuraa normaalit toimenpiteet, kutsutaan poliisi ja aloitetaan kuulustelut. Molly kutsutaan kuulusteluihin, totta kai, koska olihan hän se, joka löysi herra Blackin kuolleena. Käy ilmi, että kuolema ei ollut luonnollinen. Rouva Giselle Blackia, herra Blackin nuorta toista vaimoa epäillään, mutta yht'äkkiä Molly ymmärtää, että hänkin on epäilyksenalainen. 

Kirjan juoni ei juuri hetkauta suuntaan eikä toiseen. Lukijalla on vahva aavistus lopputuloksesta jo melko varhaisessa vaiheessa. Juoni ei todellakaan ole tämän kirjan juttu, mutta murhamysteeeriltä olisin odottanut enemmän. Kirjasta muodostui kuitenkin melko viihdyttävä lukukokemus. Mollyn persoona on kirjan juju. On todennäköistä, että Mollyn käyttäytymisessä on autistisia piirteitä, vaikka sitä ei suoraan sanotakaan. Tuskin kukaan voi olla pitämättä tästä sympaattisesta ja ihastuttavasta nuoresta naisesta.

Huonesiivooja on Prosen esikoisteos. Teksti on sujuvaa ja helppoa luettavaa. Kiitokset myös Katariina Kalliolle oivallisesta käännöksestä. Elokuvakin on tulossa tästä kirjasta. Päähenkilöä esittää Florence Pugh.

2 kommenttia:

  1. Kiva, että kirjasta tulee elokuva. Toivoinkin sitä, kun luin kirjan. Siivousala kunniaan. Ihailen Auri Kanasta, kun hän tekee siivousalaa näkyväksi. Itsekin tein opiskeluaikoina siivoustöitä rakennuksilla ja sairaalassa. Ja totta kai siivotaan miehen kanssa itse myös kotona ja mökillä.

    VastaaPoista