tiistai 16. heinäkuuta 2024

Mark Sullivan: The Last Green Valley (Kohti vihreää laaksoa)

 


Mark Sullivan: The Last Green Valley. Lake Union. 2021. 445 sivua. (Kohti vihreää laaksoa)

Eletään toisen maailmansodan aikaa vuonna 1944 pienessä Freidenstalin kylässä Ukrainassa. Stalinin joukot tunkeutuvat maahan jättäen jälkeensä tuhoa, pelkoa ja kauhua. Emil ja Adeline Martellilla on kaksi mahdollisuutta, joko jäädä neuvostoarmeijan armoille tai lähteä saksalaisjoukkojen mukaan. Saksalaiset lupaavat turvaa puhdasverisille saksalaisille, joita mm. Martellit ovat, koska heidän esivanhempansa tulivat aikoinaan viljelemään maata Ukrainaan. Martellit pakkaavat vaatimattoman omaisuutensa hevosvaunuihin. Mukaan pakomatkalle lähtevät perheen kaksi poikaa Will ja Walt sekä Adelinen äiti ja sisko sekä Emilin vanhemmat.

Vastoinkäymisten täyttämä matka on äärimmäisen rankka. Martellit kärsivät, he pelkäävät ja he surevat. Heidän on luovutettava omaisuutensa ja hevosensa, heidän on matkustettava täpötäysissä junavaunuissa, riisuuduttava alasti, käytettävä tapettujen juutalaisten vaatteita ja asuttava Puolassa taloissa, joissa juutalaiset aikoinaan olivat asuneet. Mutta he kestävät. Jollakin tavoin he onnistuvat löytämään pieniä ilon hetkiä ja toivon kipinöitä, joita he vaalivat yrittäessään pysyä hengissä. Yksi toivon kipinöistä on Adelinen haave päästä kauniiseen vihreään laaksoon, jossa virtaa mutkitteleva joki. Ei edes Adeline tiedä, missä sellainen paikka on, mutta se ei ole oleellista. Tärkeintä on, että he tarvitsevat unelman, johon voi tarttua. 

Kun liittolaiset lähestyvät, Emil erotetaan perheestään ja viedään vankileirille hävittämään ruumiita ja sittemmin jälleenrakennustöihin. Hänen rakkautensa Adelinia kohtaan pitää hänet elossa. 

"If you must look back, try to find the beauty and the benefit in every cruelty done to you. If you must think about the future, try to have no expectations about it."

Martellin perheen tarina on osoitus, millainen voima rakkaudella ja päättäväisyydellä on. Mikään ei ole yksinkertaista eikä helppoa, mutta monen vuoden jälkeen perhe on jälleen yhdessä ja pääsee matkaamaan kohti vihreää laaksoa, joka löytyy meren tuolta puolen, USA:n Montanasta. 

The Last Green Valley perustuu tositapahtumiin. Kirjailija kuuli tämän tarinan vuonna 2017, kiinnostui tästä, matkusti Eurooppaan ja kulki Martellien matkan nykyisen Moldovan, Romanian, Unkarin, Tšekin ja Puolan halki. Kuulemaansa ja kokemaansa pohjautuen kirjailija rakensi historiallisiin tositapahtumiin pohjautuvan fiktiivisen tarinan täyttäen aukot kiehtovilla, mutta kuvitelluilla yksityiskohdilla ja tapahtumilla. Kirjailija toteaakin: "What you are about to read, then, is not narrative nonfiction, but historical fiction based on an extraordinary tale of World War II and its aftermath."

Huolellisesti luodut henkilöhahmot heräävät eloon kirjan sivuilla. Lukija pystyy tuntemaan ja kokemaan kaikki epätoivon, kauhun ja myös onnellisuuden tunteet, joita Emil ja Adeline tunsivat. Kukaan ei voi olla ihailematta Adelinen uskoa ja ehdotonta rakkautta perhettään kohtaan. Suosikkihahmokseni tuli rakastettava ja viisas korpraali Gheorghe. Todellisesta korpraali Gheorghesta kirjailija toteaa: "The real Corporal Gheorghe was, without a doubt, one of the more remarkable and enlightened individuals I have ever had the privilege of meeting."
 
"What you seek is what you will find, but only if you hunt it with all your heart and mind." 
"Not always," Emil said. 
"Always," Corporal Gheorghe insisted.

Kirja on arvokas lisä toisen maailmansodan kirjallisuuteen. Kirjan lopussa on kiinnostava valokuvaliite sekä havainnollistava kartta perheen pakomatkasta.

Pidin paljon tästä kirjasta. Lukukokemustani vahvisti se, että luin kirjan alkuperäiskielellä. Tosin vielä vahvempana ja koskettavampana tarinana minulle avautui Pino Lellan uskomaton tarina kirjassa Palavan taivaan alla (Sitruuna 2019). (linkki) The Last Green Valley ilmestyi suomeksi vuonna 2022 nimellä Kohti vihreää laaksoa (Sitruuna) Arto Konttisen suomentamana.

1 kommentti:

  1. Olen lukenut teoksen Palavan taivaan alla. Tämäkin kiinnostaa kovasti.

    VastaaPoista