lauantai 7. lokakuuta 2023

Tuuli Kivijoki: Sinisiä hetkiä Lemmenlahdella



Tuuli Kivijoki: Sinisiä hetkiä Lemmenlahdella. Karisto. 2023. Kansi Katja Säilä. 236 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta

"Pakkanen oli kiinnittänyt lasiin jääkukkasia, metsän siimeksestä ulottui auringonsäde, joka sai kiteet sädehtimään. Kaunista, Sofia ajatteli. Kaupungissa ei ollut koskaan tällaista. Kaupungissa lumi oli likaista, jos sitä ylipäätään oli, todennäköisesti kadut olisivat nytkin epämääräisen loskan peitossa. Liikenteen humina kuului aamusta iltaan, naapurista television pajatus tai riitely. Ovet kolahtelivat porraskäytävässä ja hissi suhasi edestakaisin. Ei ollut rauhallista hetkeä, ei korvia lepuuttavaa hiljaisuutta."

Sofian Siiri-täti on kuollut. Täti on asunut pikkuruisessa mökissään Lemmenlahdella, fiktiivisellä paikkakunnalla Keski-Suomessa. Sofia tuntee piston sydämessään, aika harvoin hän oli käynyt vierailemassa tätinsä luona. Yksin asunut täti olisi varmasti iloinnut, jos olisi tavannut sukulaistyttöään useammin. Koska tädillä ei ollut omia lapsia, mökki jää tädin kuoltua Sofialle ja tämän veljelle. Molemmille on itsestäänselvää, että mökki laitetaan myyntiin.

Ennen myyntiin laittamista mökki tulee siivota myyntikuntoon ja tädin tavarat pitää käydä läpi. Tämän tehtävän Sofia ottaa vastuulleen. Siirtyminen Keski-Suomeen pariksi viikoksi sopii Sofialle paremmin kuin hyvin. Hänet on juuri irtisanottu taloushallinnon tehtävistä, samoin pitkä seurustelusuhde on juuri päättynyt. Selvästi Keski-Suomi kutsuu Sofiaa!

Perillä Lemmenlahdella Sofia asettuu tädin viihtyisään mökkiin. Uusi ympäristö kauniissa keskisuomalaisessa luonnossa kiehtoo Sofiaa. Heti alusta pitäen Sofian pitää muistuttaa itseään, että hän on täällä vain lyhyellä vierailulla. Täti on ollut hyvin järjestelmällinen ja tavaroiden selvittäminen sujuu melko sutjakkaasti, vaikkakin monen tavaran kohdalla Sofia joutuu pohtimaan, tarvitaanko tavaraa edelleen tai onko sillä jotakin erityistä tunnearvoa. Tuttuja pohdintoja kaikille, jotka ovat tehneet vastaavia järjestelytehtäviä.

Pian Sofia tutustuu naapurin Ariin, joka mielellään auttaa Sofiaa lumitöissä ja muissa talon askareissa. Sofia tutustuu myös kahvilaa pitävään Eliakseen. Elias tutustuttaa Sofian Lemmenlahden viehättäviin talvisiin maisemiin ja antaa Sofialle luettavaksi esikoiskirjansa. Sofialla on tunne, että molemmat miehet taitavat olla hänestä kiinnostuneita. Sofia kyllä itse tietää, kumpiko miehistä häntä miellyttää, mutta sillä ei liene merkitystä, koska Helsinkiin on palattava. Vai onko?

Sofiaa mietityttää tulevaisuus. Tavallaan hän haluaisi jäädä Lemmenlahdelle, onhan tämä ihan jotakin muuta kuin asuminen kerrostalossa Helsingissä.  Mutta elääkin pitäisi, eikä puolen vuoden irtisanomisajan palkka pitkälle kanna. Loppujen lopuksi asiat loksahtelevat paikalleen ja ratkaisu on helppo tehdä.

Mainio kirja hämärtyviin syysiltoihin. Tämä hyvin kirjoitettu ja sujuvasti etenevä kirja on viihdyttävää luettavaa. Oli mukava solahtaa Sofian ja Lemmenlahden elämään ja todeta, että tämänkaltaisia romanttisia kirjoja on välillä suorastaan ilo lukea. Katja Säilän kansi sopii erinomaisesti kirjan tunnelmaan. 

Tuuli Kivijoki on kirjailijanimi, jonka takana on Anu Patrakka, yksi Suomen parhaimmista naisdekkaristeista. Ehkä romanttiseen genreen sijoittuvan kirjan kirjoittaminen on toiminut Patrakalle mukavana vastapainona dekkareille. Pidin paljon kirjan kauniista luonnonkuvauksista, jotka ovat viehättäneet minua myös Patrakan dekkareissa. Nähtäväksi jää, mihin genreen Patrakka keskittyy jatkossa.  

4 kommenttia:

  1. Minunkin olisi jo aika tutustua Patrakan dekkareihin. Minustakin on aina välillä kiva lukea romanttisen genren kirjoja. Joulukuu ja kesä. Silloin luen aina jotain romanttista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus on todellakin mukava sujahtaa johonkin romanttiseen tarinaan, aivan kuin silloin tällöin on kiva katsoa romanttisen komedian elokuvia. Suosittelen Patrakan dekkareita.

      Poista
  2. Kiitos kirjavinkistä! Minulla on tapana valita kirjoja kannen(kin) perusteella ja tämä näyttää houkuttelevalta. Luen harvoin kotimaista kirjallisuutta, mutta tekstisi sai minut kiinnostumaan. Leppoisia lukuhetkiä lokakuulle! Terveisin Tuija

    VastaaPoista
  3. Tämä oli ihan sujuvasti kirjoitettu romanssi, mutta varsinkin alku oli aika hidassoutuinen kaikkine paikankuvauksineen.

    VastaaPoista