maanantai 9. lokakuuta 2023

Veera Jääskeläinen: Rouva diktaattori

Veera Jääskeläinen: Rouva diktaattori. Naisia itsevaltiaiden rinnalla. Atena. 2023. Kansi: Maria Manner. 347 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta

Veera Jääskeläinen on kirjoittanut kiinnostavan kirjan diktaattorien vaimoista. Hän on valinnut kirjaansa neljä vaimoa. Valintaperusteina on ollut mm. se, että hallitsijat ovat hallinneet eri puolilla maailmaa ja että vaimot ovat kaikki hyvin erilaisia. Jääskeläisen vaimovalinnat ovat Neuvostoliiton hallitsija Stalinin vaimo Nadezda Allilujeva, Filippiinien presidentti Ferdinand Marcosin vaimo Imelda Marcos, Argentiinan presidentti Juan Peronin vaimo Isabel Martinez de Peron ja Syyrian presidentti Bashar al-Assadin vaimo Asma al-Assad. Kirjassa tarkastellaan, millainen merkitys ja millainen rooli diktaattorien vaimoilla on ollut maalleen, kansalleen ja diktaattorimiehelleen. Diktatuuri tuo väistämättä tullessaan pelkoa ja vihaa. Mikä on ollut ensimmäisten naisten rooli pelon lievittämisessä vai ovatko he edes pyrkineet siihen? 

Nadezda Allilujeva

Nadezda Allilujeva (1901-1932) oli Stalinin toinen vaimo. Leninin kuoltua Stalinista tuli häikäilemätön diktaattori, jonka toteuttamia toimenpiteitä vaimo ei voinut hyväksyä. Nadezda Allilujeva kuoli juhlien jälkeisenä yönä vuonna 1932. Erilaisia huhuja liittyy Nadezdan kuolemaan, mutta todennäköisesti hän tappoi itsensä. Taustalla oli ehkä vaikea avioliitto Stalinin kanssa, maan vaikea tilanne ja oman mielen tasapainottomuus. 

Nadezda Allilujevalla ei ollut mitään roolia Stalinin politiikassa. Stalin ei halunnut häntä mukaan toimintaan, päinvastoin hänet erotettiin puolueestakin, kun hän ei lasten vuoksi pystynyt riittävästi osallistumaan poliittiseen toimintaan. 

Imelda Marcos

Imelda Romuáldez (s. 1929) ja Ferdinand Marcos avioituivat v. 1954 tunnettuaan toisensa vain yksitoista päivää. Imelda oli miehensä tärkein tuki. Hän häikäisi kansan kauneudellaan ja hän halusi olla aina kaiken huomion keskipisteenä. Hänen kansansuosionsa oli korkealla, ja hänen oli helppo saada suuria lahjoituksia, joista hän nappasi osan itselleen, koska jollakin tapaa piti rahoittaa hänen loisteliaat elämäntapansa. "Kerran hän käytti yhdessä päivässä Manhattanilla pelkästään koruihin 2 181 000 dollaria."

"Vallasta tuli Imeldalle kaikennielevä pakkomielle." Hän halusi näkyä kotimaassa, mutta myös ulkomailla. Hän oli äärettömän hyvä verkostoitumaan ja loi hyvät suhteet muihin diktatuureihin. Filippiinien kansa rakastaa yhä Marcosin perhettä. Imeldan ja Ferdinandin pojasta Bongbongista tuli Filippiinien presidentti vuonna 2022.

Isabel Martinez de Peron

Juan Peronin ensimmäistä vaimoa Evitaa Argentiina ei unohtanut. Ei sittenkään, vaikka Juan Peron joutui maanpakoon 18 vuodeksi. Juan Peron palasi Argentiinaan, otti vallan itselleen, mutta kuoli ennen valtakauden päättymistä. Juanin maanpaon aikana Isabell (s. 1931) ja Juan solmivat avioliiton. Juan sananmukaisesti opetti vaimolleen politiikkaa, mutta huonolla menestyksellä. Etäinen ja sisäänpäin kääntynyt Isabel ei koskaan pärjännyt vertailussa Evitalle, jota kansa edelleen rakasti.

Miehensä kuoleman jälkeen kokemattomasta Isabelista tuli Argentiinan presidentti. Hän oli ensimmäinen naispresidentti koko maailmassa. Vajaan kahden vuoden mittaisesta presidenttikaudesta tuli täysi katastrofi.

 Asma al-Assad

Kun Basar al-Assadista tuli presidentti, Asma al-Assad oli näyttävästi mukana julkisuudessa miehensä kanssa. Asma oli kaunis ja kauneudellaan halusi ylläpitää Syyrian kulissia, joka rakoili pahasti, kun presidentti joutui tasapainottelemaan eri eturyhmien välillä. Asma halusi näyttäytyä hyvänä haltiattarena ja auttoikin hädässä olevia, jotka siten tulivat riippuvaisiksi hyväntekijöistään. Syyrian sisällissodan alettua Asma jättäytyi pois julkisuudesta, mutta muutamissa lehdistölle antamissaan tiedoksiannoissa hän antoi täyden tukensa aviomiehensä politiikalle.

Kirja on kiinnostavaa luettavaa. Se on hyvin ja sujuvasti kirjoitettu. Diktaattorien vaimojen elämä on linkitetty taitavasti koko maan ja myös maailman historiaan. Lähdeluettelo antaa ymmärtää, että kirjailija on tehnyt laajaa taustatyötä kirjaa varten. Olisipa kiinnostavaa saada jatkoa tälle kirjalle, koska luonnollisesti lukuisa joukko diktaattoreita on jäänyt tämän kirjan ulkopuolelle. Tästä kirjasta olisin jättänyt pois Stalinin toisen vaimon, jolla ei ollut mitään roolia Stalinin politiikassa.

Diktaattorien vaimojen kuvaukset alkavat vaimon valokuvalla. Laajempikin kuvaliite olisi ollut kiinnostava.

2 kommenttia:

  1. Onpas tosi kiinnostava kirja! Pitää tutustua tähän kun sattuu kirjastossa vastaan.

    VastaaPoista