perjantai 18. elokuuta 2023

Milla von Plato: Hyvää iltaa

Milla von Plato: Hyvää iltaa. WSOY. 2023. Päällys Martti Ruokonen. 240 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta

"Vaikka Ailin ajatuksilla oli ainoastaan yksi kulkusuunta ja vaikka saavuttaessaan kirkkaimman huippunsa ajatukset olivat yleensä jo juuristaan maatuneet, Maija tunnisti ne. Ne olivat saman puun oksia kiertyessään ja humistessaan kuin hänen omansa. Heidän ajatuksensa asuivat samassa maisemassa. Silloin tällöin Ailin ajatukset olivat edelleen aivan yhtä elinvoimaisia kuin Maijan, kurotellessaan."

Tv-uutisankkuri Arvi Lind aloitti uutisten lukemisen aina samoin sanoin: Hyvää iltaa, riippumatta siitä, olivatko uutiset huonoja vai hyviä. Lama-aikaan 1990-luvulla Arvi Lindin välittämät uutiset olivat yleensä huonoja: talous oli romahtanut, oli pankkikriisi, työttömyysluvut lisääntyivät, investoinnit putosivat. 

Alakoululaisen Maijan vanhemmat eroavat. Isä muuttaa uuden naisystävänsä kera Saksaan ja Maija muuttaa äitinsä kanssa pieneen kerrostaloasuntoon. Äiti kipuilee eron takia, velkaa on paljon ja töitä täytyy tehdä lähes vuorotta. Nyt ostoksia tehdään Stockmannin sijaan Maxi-marketissa. Pikkuinen Maija on yksinäinen, 9-vuotias tyttö joutuu viettämään öitäkin yksin. Yksinäisyyden hetkinään Maija soittaa Ailille, entiselle naapurille. Aili on eläkkeellä oleva opettaja, varsinainen puuhanainen ja innokas taloyhtiön asioiden järjestelijä. Näistä vähäsanaisista puheluista alkaa Maijan ja Ailin pitkäaikainen ystävyys. 

Lama heijastuu niin Maijan ystävyyssuhteissa kuin koulunkäynnissäkin. Maijan ystävistä Kirsikka tulee varakkaasta perheestä, eikä lama hetkauta perheen tilannetta millään tavalla - ei ainakaan niin, että koulutoverit sen huomaisivat. Sen sijaan Emilia, joka asuu niissä tietyissä vuokrataloissa, kantaa koulussa mukanaan muovikassia, johon hän varastaa ruokaa koulun ruokalasta. Eräänä päivänä opettaja Andersson kertoo, että hänet pakkolomautetaan kolmeksi viikoksi. Mikä se sellainen pakkoloma on, ihmettelevät oppilaat. No, selvisihän se, oppilaat saavat olla keskenään ja tehdä mitä haluavat kolme viikkoa. 

Kirjan tapahtumat kulkevat kahdessa tasossa. On 1990-luvun lama-aika ja on aika, joka sijoittuu vuoteen 2017, jolloin Donald Trump valittiin USA:n presidentiksi. Trumpin valinta puhututti suomalaisiakin. "Se tykkää tehdä muuria", sanoivat heistä pienimmät, ekaluokkalaiset. 

Maija on kouluttautunut kätilöksi. Viime vuosien aikana työn luonne on muuttunut. Sairaaloiden synnytysosastoja suljetaan. Luotetaan matkasynnytyksiin. Kiire on ainainen, on liian vähän henkilökuntaa, hyvät kätilöt palavat loppuun ja lähtevät muualle. Erityisesti Liisan, turvallisen ja tehokkaan hoitajan, poislähtö saa Maijan murheelliseksi. "Juuri Liisan olkapäätä vasten Maija oli itkenyt ensimmäisiä kohtuun kuolleita lapsia." Sekään ei motivoi, että työura koostuu jatkuvista määräaikaisista työsuhteista. Työn mielekkyys on vaarassa kadota. Töistä päästyään Maija istuu kahdeksantoista neliöisen kerrostaloasunnon infrapunasaunassa ja yrittää palautua. Lohtua antaa suhde Reinin kanssa, mutta sitoutuminen ja parisuhteen tulevaisuus mietityttävät Maijaa. 

Alakoululaiselle Maijalle Aili oli aikuinen, johon pystyi luottavaisesti turvautumaan. Nyt tänä päivänä suhde on päinvastainen. Yhdeksänkymmenvuotias Aili potee muistisairautta ja on Maijan vuoro ottaa huolehtijan rooli. Aili soittaa usein, aamulla, päivällä ja yöllä, vaikka ei muistakaan soittaneensa. Puuhanaisen rooli ponnahtaa esille yhä edelleen. Presidentti Koivistolle lähtevissä kirjeissä Aili kuvaa yhteiskunnallisia epäkohtia. 

Kirja on kuvaa onnistuneesti lamakauden mukanaan tuomia muutoksia yksilön kannalta. 1990-luvun lama toi mukanaan hätää ja taloudellista ahkinkoa sekä jätti jälkensä jopa niin, että yhä tänäkin päivänä joissakin perheissa kärsitään laman vaikutuksista.  

Kuvaukset kätilön työn muuttuneesta luonteesta ovat kiinnostavaa ja uskottavaa luettavaa, mutta ennen kaikkea kirja kuvaa naisten välistä ystävyyttä. Ailin ja Maijan ystävyys on mielestäni kirjan ydin, niin koskettavasti ja lämpimästi kirjailija kuvaa vanhan muistisairaan naisen ja hektistä työelämää elävän nuoren naisen elämää. Miesten rooli on vähäinen, lähes olematon. Reini esiintyy Maijan miesystävänä ja Maijan isä soittelee tyttärelleen puheluita Saksasta, mutta kumpikaan heistä ei saa kirjassa puheenvuoroa.

Milla von Platon Hyvää iltaa on lupaava esikoisteos.  

10 kommenttia:

  1. Luin tämän myös heti kun se ilmestyi. Laman lapsena tietysti kiinnostaa, mitä muut aiheesta kirjoittavat. Teos oli kiinnostava ja hyvä esikoisteos, mutta itselleni se jäi pintapuolisemmaksi, nyanssit olivat hienovaraisempia kuin omassa koetussa elämässä ja kaikesta ympärillä.

    Tässä ei myöskään tuoda juuri esiin huumeongelmia ja saatananpalvontaa, mutta näiden ongelmien syvyys varmasti varioi eri kaupungeissa. Eivätkä ne kaikkialla olleet sidoksissa siihen, miten hyväosaiseen perheeseen itse syntyy. Minusta laman vaikutukset näkyvät koko yhteiskunnassa edelleen. Moni ei vain tiedosta tai huomaa sitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Esmeraldan eetos. Olet oikeassa, kyllä 90-luvun laman vaikutukset näkyvät yhä edelleen.

      Poista
  2. Minä kuuntelin tämän pari viikkoa sitten ja viihdyin hyvin kirjan parissa. Olisin toivonut sille lisää pituutta, niin henkilöt olisivat ehtineet kehittyä syvemmiksi, olisin kyllä jaksanut kuunnella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, minusta tämä oli lupaava esikoisteos. Minä olisin kaivannut myös miesten ääntä. Reiniin olisi ollut mukava tutustua.

      Poista
  3. Olen lukenut tästä monesta paikasta, ja aina ajattelen, että tämä pian lukuun, mutta vielä en ole ehtinyt. Luulen, että itselleni tämä näyttäytyy ennen kaikkea oman sukupolven tarinana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen tutustumaan. Luulen, että pidät tästä.

      Poista
  4. Jotenkin en ole ollut kiinnostunut ysärin kuvauksesta, mutta voisihan se tietysti antaa oman lapsuuden miettimiseen avaimia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen pitänyt paljon 90-luvulle sijoittuvista tarinoista. Minulla on sen verran ikää, että muistan tasan tarkkaan lama-ajan, jonka vaikutukset näkyvät joissakin talouksissa yhä edelleen.

      Poista
  5. Todellakin lupaava esikoisteos, kiinnostava ja hyvin kerrottu tarina.

    VastaaPoista