maanantai 7. elokuuta 2023

Ira Levin: Mengelen pojat

 


Ira Levin: Mengelen pojat. Gummerus. 1979. Amerikkalainen alkuteos The Boys from Brazil. Suomentanut Paavo Lehtonen. 276 sivua.

"Minä olen täällä Storlienissä tappaakseni erään opettajan. Vanhan miehen joka ei ole meidän vihollisemme ja joka ei ole voinut mitenkään vaikuttaa historian kulkuun edes hiuksen leveyden vertaa. Mutta se että tapetaan, ja monia muita, kuuluu ´pyhään operaatioon´ jonka avulla me pääsemme tavalla tai toisella takaisin valtaan. Niin sanoo tohtori Mengele."

"Arjalaisen rodun toivo ja kohtalo on vaakalaudalla."

Vuonna 1976 julkaistu Mengelen pojat alkaa trillerinomaisesti. Tapahtumapaikka on Sao Paulo Brasiliassa. Valkoisiin pukeutunut vanhahko mies heiluttaa pulleaa nahkasalkkua valkoisen hansikkaan verhoamassa kädessään. Hän kokoaa yhteen Toverijärjestön kuuden miehen ryhmän, entisiä natseja kaikki. Heille annetaan erikoinen ja outo toimeksianto. He saavat tietää, että kyse on Kameradenwerk-operaatiosta. Operaatiossa näiden kuuden miehen tulee tappaa 94 miestä ympäri maailmaa määrättyinä päivinä kahden vuoden kuluessa. Murhattavat miehet, jotka ovat iältään 65-vuotiaita, ovat virkamiehiä ja naimisissa itseään selvästi nuoremman naisen kanssa. Näiden salamurhien on näytettävä onnettomuuksilta.

"Neljäs valtakkunta on tulossa."

Selviää, että tehtävien murhien toimeksiantaja on Josef Mengele, saksalainen SS-upseeri ja lääkäri, jota kutsuttiin Kuoleman enkeliksi hänen Auschwitzissa tekemien hirvittävien lääketieteellisten kokeiden johdosta. Erityisen kiinnostavina Mengele näki identtiset kaksoset, jotka joutuivat Mengelen erittäin raakoihin kokeisiin. Mengele itse näki keskitysleirillä toteutetut kokeet mahdollisuutena laajentaa rodullista näkemystä.

"Tarkkoja geneettisiä kopioita."

Kirjan päähenkilö ei kuitenkaan ole Mengele, vaan natsirikollisten metsästäjä Yakov Liebermann, joka on sekoitus eri natsimetsästäjistä, mm. Simon Wiesenthalista ja Serge Klasfieldistä, jotka yrittivät vangita Mengelen Etelä-Amerikassa. Lieberman sattuu kuulemaan Mengelen toimeksiannoista, kun ne ovat vielä aivan alkuvaiheissa. Liebermann on erittäin sitkeä, kärsivällinen ja taitava. Jokin yhteys täytyy olla noiden murhattavien 65-vuotiaiden virkamiesten välillä. Yhteys selviää, heillä kaikilla on 14-vuotias poika. Kaikilla pojilla on tummat hiukset, siniset silmät ja terävä nenä. Liebermannin taitavuuden ansiosta murhien kauhistuttava ja järjetön motiivi ja tavoite selviävät lopulta.

Mengelen pojat on fiktiivinen kirja, mutta kirjassa esille tuodut kloonausmenetelmät kaikkine ongelmineen ovat täysin mahdollisia. Vaikka Mengele teki suunnitelmansa 1970-luvulla, ei juoni ole kuitenkaan kaukaa haettu edes tänä päivänä. Kirjailija tuo esille tärkeitä kysymyksiä kloonauksesta ja sen suhteesta ihmiskunnan tulevaisuuteen. Sen lisäksi kirja muistuttaa lukijoita natsien tekemistä rikoksista, joita ihmiskunta ei saa unohtaa. Liebermannin sanoin: "jos me unohdamme menneisyyden, olemme tuomitut toistamaan sen."

1 kommentti: