torstai 1. kesäkuuta 2023

Seilin saari kosketti

 

Joutsenetkin toivottavat vierailijat tervetulleiksi.

Nauvon vierasvenesatama

Luin vuonna 2018 Katja Kallion Yön kantajat, jonka tapahtumat sijoittuvat Seilin saarelle (linkki). Siitä lähtien olen halunnut vierailla saarella. Nyt se sitten toteutui.


Lähdettiin mieheni kanssa matkaan niin, että yövyimme Nauvossa ja sieltä käsin vierailimme Seilissä. Nauvokin oli kiinnostava paikka. Turistiaikaan Nauvo on varmasti hyvin vilkas paikka, mutta nyt turistikausi oli vasta alkamassa. 

Tässä sympaattisessa hotellissa yövyimme.

Kaunista kukintaa

Seilin saari on todella sykähdyttävä paikka. Saarella on ollut aikoinaan leprasairaala, sitten houruinhuone eli mielisairaala, jonka toiminta loppui vasta vuonna 1962. Nyt tiloissa toimii Turun yliopiston tutkimuslaitos. 

Kaunista on.

Vielä tähän aikaa alkukesästä paikkoihin pääsi tutustumaan ilman ruuhkaa.

Maisemia ihaillen

Saaren synkän ja traagisen historian voi aistia, kun näkee vanhan mielisairaalan rakennuksen tai kun käy saaren ihastuttavassa puukirkossa.

Mielisairaala. Todella iso rakennus.

Sisäpihalta


Seilin puukirkko


Kaunis myös sisältä


Leprasairaat saivat käydä kirkossa, mutta heidät pidettiin eristettyinä.

Todella vaikuttava käynti Seilillä. Suosittelen.

4 kommenttia:

 1. No nyt olet käynyt ihan lähellä minua! Meidän laiva palvelee talviaikaan myös Seiliä ja silloin siellä on mahdollista käydä aika näppärästi muutaman tunnin reissulla sillä aikaa, kun laiva menee Nauvoon ja tulee takaisin Seiliin. No, meneehän siinä yhteensä lähes koko päivä, mutta kätevää silti, kun on samalla reitillä.
  Seili on minustakin todella erityinen, kaunis ja koskettava. Engelin upea arkkitehtuuri mykistää saaristomaisemassa. Se on jotain niin erikoista ja samalla hurjan kaunista. Kirkko on myös vertaansa vailla. Saarella on myös oma luontotyyppinsä hiekkamaasta johtuen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten kiinnostavaa, että niin lähellä sinua käytiin. - Kiitos tuosta tiedosta, että Engel on suunnitellut Fyyrin. Vaikka me luettiin vaikka mitä Seili-oppaita ja infoja, ei tuollaista tietoa sieltä löytynyt. Tosi kiva tieto.

   Poista
 2. Kauniita kuvia! Nythän on tullut Suomessa ja suomeksi parikin Seilille sijoittuvaa kirjaa. On se pullopostikirja ja sitten Katja Kaukosen Saari, jonne linnut lentävät kuolemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anki ja kiitos myös kiravinkeistä. Minulle on tuttu ainoastaan tuo Katja Kallion teos, mutta nyt käytyäni saarella haluan lukea myös nuo kaksi.

   Poista