sunnuntai 30. huhtikuuta 2023

Tuula Moilanen: Punaisen auringon varjoissa

 


Tuula Moilanen: Punaisen auringon varjoissa. Kertomuksia japanilaisesta elämästä. Reuna. 2023. Kansi: Tuula Moilanen. 148 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta

Tuula Moilanen on taidegraafikko, joka on asunut Japanissa jo kaksikymmentä vuotta. Aika on niin pitkä, että Moilanen voi syystä sanoa sulautuneensa japanilaisiin elintapoihin ja kulttuuriin. Taiteilijakollegat kohtelevat häntä ikään kuin hän olisi japanilainen. Japanin kielestä on tullut hänen käyttö- ja ajattelukielensä. 

Punaisen auringon varjoissa on novellikokoelma, joka koostuu kahdeksasta novellista, jotka kirjailijan omin sanoin ovat "kertomuksia japanilaisesta elämästä". Novelleissa avautuvat japanilainen arkipäivä ja elämänmuoto eri näkökulmista.

Monet novelleista pureutuvat nykyajan mukanaan tuomiin haasteisiin, joista monet ovat tuttuja niin Japanissa kuin myös Euroopassa. Nuudeliruokalan kokki ei halua hyväksyä nykyaikaista mainontaa some-maailmassa. Uusien tapojen käyttöönotto on kokille vaikeaa, mutta onko se kuitenkin välttämätöntä, jotta ravintola pystyy jatkamaan toimintaansa? 

Muita yleismaailmallisia novellien teemoja ovat uskottomuus ja peliriippuvuus sekä oman ja lähiperheen sairastuminen ja kuolema. 

Yksi vaikuttavimmista novelleista on Koulun ovi, jossa käsitellään koulukiusaamista. Novelli on hyvin koskettava, hyvin traaginen ja hyvin surullinen. Miten väärin onkaan, että lapsi tai nuori joutuu kiusaamisen kohteeksi eikä saa apua mistään, ei koulusta eikä kotoa. Samanlaisia yhtä traagisiakin tapauksia löytyy valitettavasti myös Suomesta. 

Sen sijaan novelli Tyhjä astia ei sovellu suomalaiseen kulttuuriin. Novellin teemana on järjestetty avioliitto, jossa naisen sananvalta on hyvin pieni. Novelli antaa kuvan, että Japanissa on edelleen käytössä järjestettyjä avioliittoja. Myös Miekan sivallus sopii hyvin japanilaiseen kulttuuriin, samoin kuin maalaustaidetta kuvaava Hehkuvaa laavaa.

Kirjan viimeinen novelli kuvaa hersyvällä tavalla kymmenhenkisen japanilaisen turistiryhmän matkaa Helsingissä. 

Viihdyin kirjan seurassa. Japanilaisuus kulkee punaisena lankana läpi kaikkien novellien. Kaikesta huomaa, että kirjailija on tuttu niiden asioiden kanssa, joista kirjoittaa. Kirjaa on helppo lukea, teksti on sujuvaa ja selkeää. Toivoisinkin, että Moilanen jatkaisi kirjoittajan uraa, niin kiinnostava tämä lukukokemus oli. 

Ylimääräinen plussa Moilaselle tulee kirjan kauniista kannesta ja Reuna kustantamolle kauniista taitosta.



2 kommenttia:

  1. Tämä kirja vaikuttaa kiintoisalta. Itse asiassa miellyttävät kirjalliset seikkailut ovat saaneet minut kiinnostumaan enemmän Japanista. Mia Kankimäen Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin oli iso tekijä, samoin Keigo Higashinon dekkari Uskollinen naapuri.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama juttu mnulla, kirjat ovat lisänneet kiinnostustani Japania kohtaan. Kankimäen kirja oli aivan upea. Ja tästä Moilasen kirjasta pidin paljon.

      Poista