torstai 23. maaliskuuta 2023

Rake Tähtinen: Saari - Miska Marian tarina

 

Rake Tähtinen: Saari - Miska Marian tarina. Jännitysromaani. Rake Product. 2023. 340 sivua.

Arvostelukappale kirjailijalta

"Siinä se tuli.Te sanotte olevanne huolissanne ja välittävänne, mutta kun työvuoro päättyy, te lähdette omaan elämäänne, ettekä enää esitä olevanne jotain välittäviä ihmisiä. Te olette välittäviä paskiaisia vain silloin, kun olette oven ulkopuolella. Silloin te välitätte oikeasti, kun siitä ei makseta palkkaa. Vastikkeeton välittäminen on oikeaa välittämistä, ja teille maksetaan siitä. Te ette välitä. Et sinäkään Sinikka, vaikka niin sanot. Sinä vain huoraat välittämisellä."

Olipa mukava siirtyä Tähtisen kirjan kera 1980-luvulle, Black Sabbathin, AC/DC:n, ZZ Topin ja Dire Straitsin aikakaudelle. Tarkalleen ottaen kirjan tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1986, vuoteen, jolloin tapahtui vakava Tsernobylin ydinvoimalaonnetomuus.

"Miska Marian lapsenusko oli karissut tasan kuusi vuotta sitten."

Saari-dekkarin päähenkilö on Uudenkaupungin lastenkoti Rauhansalmessa asuva 16-vuotias Miska Maria. Perhetausta on rankka. Äidin huidellessa omilla teillään sisarukset olivat joutuneet selviytymään omin voimin. Kuusi vuotta sitten äiti koki väkivaltaisen kuoleman ja siitä lähtien Miska Marian "koti" on ollut Rauhansalmessa. 

Kuri Rauhansalmessa on kova. Aina ei vaan jaksa, vaan on otettava omaa aikaa. Useiden päivien karkureissuja ei katsota hyvällä Rauhansalmessa. Karkureissun jälkeen Miska Marian inhoama ohjaaja Keituri ohjaa Miska Marian tämän huoneeseen. "Loppupäivän saat miettiä huoneessasi, oliko reissu sen arvoinen". Johtaja Karttunen uhkaa siirtää Miska Marian toiselle paikkakunnalle, vaikkapa Muhokselle. Se olisi Miska Marian mielestä pahinta, mitä hänelle voisi tapahtua. Onneksi Rauhansalmessa on yksi ohjaaja, Sinikka, joka välittää. Mutta hänellekään Miska Maria ei halua avautua. 

"Hymyilevä grillimyyjä."

Miska Marian arki saa uuden suunnan, kun hän kohtaa Kennetin. Kennet oli työskennellyt grillimyyjänä, mutta oli saanut potkut, kun omistaja huomasi Kennetin myyneen tupakkaa kassan ohi. Nyt Kennet on epätoivoinen, varastetut rahatkin pitää korvata grillin omistajalle. Rahaa pitäisi saada. Kun häntä vielä kaiken lisäksi pyydetään kitaristiksi teinipoikien perustamaan Blue Balls -bändiin , Kennet sanoo kyllä ja päättää samalla, että hänen on ostettava Marshallin kitaravahvistin ja kaiuttimet. Mutta se raha. "Jotain oli keksittävä ja pian." Ja kyllä Kennet keksii. 

Bänditreeneissä Miska Maria tutustuu pitkätukkaiseen, nahkarotsiin ja farkkuliiveihin pukeutuneeseen Kennetiin. Miska Maria huomaa viihtyvänsä Kennetin seurassa. Samoin Kennet tuntee, että "tytössä oli jotain sellaista, joka vetosi.

Sitten alkaa tapahtua Uudessakaupungissa. Rauhansalmessa Miska Maria joutuu vaikeuksiin ohjaaja Keiturin kanssa. Yht'äkkiä poliisi Ahola voi vain todeta, että Uudessakaupungissa on tapahtunut kaksi henkirikosta kahden viikon aikana. Poliisi on neuvoton. Miten on mahdollista, että pienessä kaupungissa kukaan ei tiedä mitään eikä kukaan ole nähnyt mitään?

Ja vielä kolmaskin ruumis tulee. Ruumis löydetään mereltä. Sitä kautta tapahtumat alkavat saada ratkaisunsa, kun poliisi ohjaa veneensä Iso-Haiduksen saareen. 

Saari-dekkarissa on vakava aihe. Lastenkodissa elävien lasten elämä ei ole helppoa, kuten ei ole Miska Mariankaan. Vanhempien alkoholin ja päihteiden käyttö ovat aivan liian usein syynä niihin ratkaisuihin, joita täytyy lasten osalta tehdä, kun kotona ei voi enää asua. 

Kirjailija tietää, mistä puhuu. Hän on itse työskennellyt lastensuojelulaitoksen ohjaajana. Se näkyy kirjassa ja luulenkin, että tällä on suuri merkitys siihen, miksi Saari on hyvä ja vaikuttava lukukokemus. Kirja kannattaa lukea toki myös dekkarina. Juoni on kiinnostava ja pitää otteessaan ihan viimeisille sivuille saakka. 

Kirja on aiheeltaan vakava ja rankka, mutta Tähtisen sujuva kirjoitustyyli humoristisine pilkahduksineen tekee lukukokemuksesta mieluisen ja viihdyttävän. Elävät, uskottavat ja huolella rakennetut henkilöhahmot lisäävät kirjan kiinnostavuutta. Lukija ei voi muuta kuin toivoa kaikkea hyvää Miska Marialle. 

Koska kirjan tapahtumat sijoittuvat Uuteenkaupunkiin, kirja on varmasti mieluista luettavaa kaupunkia tuntevalle. 

Tähtisen Petäjämäki-sarjan lukeneet yllättyvät, kun Petri Petäjämäki löytyy tästäkin kirjasta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti