keskiviikko 29. kesäkuuta 2022

Femi Kayode: Pimeän jäljillä


Femi Kayode: Pimeän jäljillä. Bazar. 2022. Englanninkielinen alkuteos Lightseekers. Suomentanut Kristiina Vaara. Kannen suunnittelu: Jussi Jääskeläinen. 461 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta

Kirjan tapahtumat sijoittuvat Nigeriaan. Okrikassa, paikallisessa yliopistokaupungissa, on murhattu kolme nuorta yliopisto-opiskelijaa. Nämä nuoret miehet - Winston, Bona ja Kevin - oli surmattu harvinaisen raa'alla tavalla. Väkijoukko oli hakannut nämä nuoret miehet ja sitten heidät oli poltettu. Murhat saatiin kuvatuksi ja myös videoiduksi, ja pian kuvat ja videot levisivät sosiaaliseen mediaan kaikkialla maailmassa. Nyt siis tiedetään, kuka murhasi opiskelijat, mutta kukaan ei tiedä, miksi heidät murhattiin. Eräs murhatun pojan isistä kääntyy Philip Taiwon puoleen ja pyytää häntä selvittämään, mitä todella tapahtui ja miksi pojat surmattiin. Philip ei ole etsivä eikä poliisi, vaan psykologi, joka tutkii rikoksia ja pyrkii määrittelemään, miksi ja miten rikokset tapahtuivat.

Pitkän harkinnan jälkeen Philip Taiwo ottaa tehtävän vastaan. Ensin Philip matkustaa monien vaiheiden jälkeen Lagosista Port Harcourtiin, joka aiemmin tunnettiin "Puutarhakaupunkina", mutta siitä kauneudesta ei ole enää mitään jäljellä. Philip joutuu hämmästelemään montaa asiaa kotimaassaan, koska hän on ollut monta vuotta pois Nigeriasta, ensin opiskelemassa ja sitten työskentelemässä USA:ssa.

"Ja Philip, en tiedä, onko minun asiani sanoa tätä, mutta olethan varovainen." (s. 254)

Heti Okrikaan saavuttuaan Philip huomaa, että hän ei ole tervetullut kaupunkiin. Philipille käy pian selväksi, että annetun tehtävän selvittäminen ei ole helppo. Joka puolella tuntuu olevan seinä vastassa. Mutta hän on tyytyväinen, koska on saanut autonkuljettajaksi Chikan, miehen joka tuntee paikalliset tavat. Chika tuntee Philipiä paremmin nigerialaisen yhteiskunnan vaarat. Tapahtuu monia asioita, joita ei voi jättää huomiotta, vaikka ne eivät suoranaisesti liity Philipin tutkimukseen, mutta varmasti vaikuttavat siihen. Joudutaan epäilemään, onko poliisillakin jokin rooli murhissa tai niiden salailussa. Käy mm. ilmi, että Nigerian kaikissa  yliopistoissa tapahtuu enemmän tai vähemmän kulttiväkivaltaa. Philip joutuu pohtimaan, onko kulttitoiminnalla ollut jokin rooli nuorten murhissa. 

Jo lentokoneessa matkalla Port Harcourtiin Philip tapaa Salomen, kiinnostavan naisen, joka yllättää Philipin joka käänteessä olemuksellaan, tietämyksellään ja naisellisuudellaan. Salome haluaa auttaa Philipiä tutkimuksissa. Hän selittää syyn Philipille: "Mutta olet ollut täällä niin kauan, että näet kyllä jo, että tässä maailmankolkassa hyvin harvassa asiassa pätee järki. Varsinkin viime aikoina. Mutta minä haluaisin tietää, miksi se, jonka takia me kaikki olemme täällä, tapahtui. Jos voit löytää sille hulluudelle jonkin selityksen, kykenen ehkä taas katsomaan omaa kansaani häpeämättä. Siksi minä autan sinua." (s. 260) 

Philipin tehtävä ei ole helppo, ja juonen kiihtyvä syke pitääkin lukijan otteessaan loppusivuille asti. Kirjoittaja on valinnut kiinnostavan rikosteeman, hän ei pyri selvittämään murhan tekijöitä, vain ainoastaan syitä, miksi murhat on tehty. Tämä sekä myös se, että Kayode on ilmiömaisen taitava kirjoittaja, tekevät mielestäni tästä psykologisesta trilleristä erinomaisen lukukokemuksen. Näin ovat todenneet mm. The Times, Sunday Times, Independent ja Guardian, jotka valitsivat kirjan kuukauden parhaaksi rikosromaaniksi. Luen kirjan liepeestä, että kirjailija on kirjoittamassa jatko-osaa teokselle. Takuuvarmasti haluan lukea sen.

"Tässä maassa missään ei ole mitään järkeä." (s. 134)

Nigerialainen yhteiskunta herää kirjassa eloon. Sota ja vallan jatkuva vaihtuminen ovat hallinneet Nigeriaa aina itsenäistymisestä alkaen. "Muistan täsmälleen sen päivän, kun sota alkoi. Valkoinen mies oli lähtenyt, mutta kansat, jotka hän oli pakottanut olemaan yhtä, eivät enää halunneet olla yhtä. Igbot kulkivat kylästä toiseen Omagasta Aluuhun ja pyysivät miehiä liittymään taistoon, jonka tarkoitus oli erkaantua ja muodostaa Biafra." (s. 187) Kaunistelematta kotimaansa oloja kirjailija tuo esille Nigerian lukuisia epäkohtia ja vääryyksiä, mm. äärimmäisyyksiin menneen byrokratian. Autollakaan ei pääse ajamaan, ellei maksa korruptiomaksuja. Kidnappaukset ovat arkipäivää, aina taistellaan jostakin, kristittyjen ja muslimien yhteenotot ovat tavanomaisia. Lennot eivät kulje ajallaan, maantiet ovat ala-arvoisessa kunnossa, kansalaiset eivät voi luottaa kehenkään.

Vahva suositukseni tälle kiinnostavalle rikosromaanille!

9 kommenttia:

  1. Tämä on kyllä komea teos ja mahtavaa, että se on saatu nyt suomeksikin! Jatko-osaa odottelen itsekin edelleen, missähän mahtaa viipyä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva, kun sinäkin olet lukenut tämän. Suomeksi tämä ilmestyi ihan muutama viikko sitten. Todella kiinnostava teos. Jatkoa minäkin odottelen.

      Poista
  2. Nigeriasta ei ole tullut luettua kovin paljon, tätä voisi siis harkita. Todellakin kiinnostavaa, että etsitään motiivia eikä murhaajia.

    VastaaPoista
  3. Olen odottanut tätä kirjaa innolla, ja huomenna varmaan saankin sen, kun varaukset tulevat kirjastoon. Tämä on kyllä kovin paksu enkä itse ole juuri nyt parhaassa lukuvireessä, joten saa nähdä miten tässä käy, mutta jossain vaiheessa tämä on ehdottomasti luettava. Nigerialainen trilleri kiinnostaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva, kun kirja kiinnostaa sinua. Mukava kuulla kommenttisi.

      Poista
  4. Varasin tän kirjan ja ootan kyllä innolla, että pääsen lukemaan!

    VastaaPoista
  5. Mullakin on lukulistalla, vaikuttaa tosi kiinnostavalta! Varasin kirjastosta jokin aika sitten ja odottelen koska saapuu. Nigeriaan liittyviä kirjoja olen lukenut todella vähän, hyvä että suomeksi on saatu yksi lisää.

    VastaaPoista