Lisa Jewell: Näkymätön tyttö. WSOY. 2022. Englanninkielinen alkuteos Invisible Girl. Suomentanut Karoliina Timonen. 445 sivua.
Arvostelukappale kustantajalta
"Tiedän, että se on outoa. Minullahan on koti, lämmin koti - melkein liian lämmin, kun siis kaupungin vuokrataloja lämmitetään ilman termostaatteja tai keskusjärjestelmiä. Minulla oli Aaron, joka piti minusta huolta, sain kotona hyvää ruokaa ja minulla oli kiva oma huone, mutta silti.... jostain syystä, en oikein viihtynyt enää siellä. Ehkä se johtui siitä, että isoisä puuttui. Ehkä se oli niin yksinkertaista. Minusta se kuitenkin tuntui monimutkaisemmalta. Ikään kuin olisin ollut muuttumassa joksikin muuksi, joksikin vähän eläimelliseksi." (s. 215)
Näkymättömässä tytössä ei oikeastaan ole varsinaista päähenkilöä, vaan pikemminkin kirjassa on joukko hahmoja, joiden kohtalot risteävät yllättävällä tavalla tapahtumien edetessä. Yksi kirjan keskeisistä henkilöistä on 17-vuotias Saffyre Maddox, kirjan minä-kertoja. Saffyre on käynyt useiden vuosien ajan terapiassa Roan Foursin luona. Saffyre kuitenkin koki, että terapia oli jäänyt kesken, koska istunnoissa ei käsitelty lainkaan hänen kymmenvuotiaana kokemiaan traumaattisia tapahtumia. Foursin perheeseen kuuluu terapeutti-isän lisäksi vaimo Cate Fours ja kaksi teini-ikäistä lasta. Myös Owen Pick, hieman outo kaveri, on yksi kirjan keskeisistä hahmoista. Owen asuu Foursien lähistöllä tätinsä asunnossa. Mies on kolmekymppinen, hyvin pukeutunut korkeakoulun opettaja, joka on äskettäin irtisanottu opettajan tehtävästä seksuaalisten syytösten vuoksi.
Romaani alkaa ystävänpäivänä, kun Saffyre katoaa. Sitten kirjailija kuljettaa juonta edestakaisin - ennen ja jälkeen tätä hetkeä ja tekee sen todella taitavasti. Eri aikatasoilla liikkuminen onkin yksi tämän kirjan vahvuuksista. Käy ilmi, että Saffyren vanhemmat ovat kuolleet ja nyt hän asuu Aaron-enonsa luona. Eno on kiltti ja huolehtivainen, mutta siitä huolimatta Saffyre tuntee itsensä levottomaksi ja yksinäiseksi. Hänelle tulee tarve kadota ja olla näkymätön. Saffyre ystävystyy ketun kanssa ja nauttii nukkumisesta paljaan taivaan alla. Sitten tyttö alkaa seurata entistä terapeuttiaan. Syytä seuraamiseen hän ei itsekään osaa yksilöidä. Pian hän saa terapeutista selville sellaisia asioita, joista Roanin vaimollakaan ei ole pienintäkään aavistusta.Saffyrea ei löydetä eikä kukaan tunnu tietävän mitään tytön katoamisesta. Tapaus on helppo liittää Owen Pickiin. Onhan Owen erotettu virastaan seksuaalisen ahdistelun takia.
Kirjassa on paljon kaikkea. En halua spoilata kenenkään lukukokemusta tämän enempää. Sen sijaan annan suositukseni tälle otteessaan pitävälle psykologisille trillerille, joka kuvaa sattumanvaraisia kohtaamisia, pakkomielteistä käyttäytymistä, seksuaalista ahdistelua, incel (involuntary celibacy) -foorumia, risteäviä elämiä ja ennen kaikkea salaisuuksia. Suljettujen ovien takana jokaisella on jotakin salattavaa, myös Hampteadissa, Lontoon yläluokkaisessa kaupunginosassa, jonne kirjan tapahtumat sijoittuvat. Lopuksi Jewell yhdistää taidokkaasti henkilöiden kohtalot. Lopputapahtumista tulee mieleen, että kaikki sujuu liiankin sutjakkaasti ollakseen totta, kunnes aivan viimeisillä sivuilla kirjailija jymäyttää täysillä lukijaa.
Finchley Road -metroasema, jota kirjan henkilöt käyttivät. |
Tämä oli minulle ensimmäinen Jewellin kirja. Luulen, että otan lukulistalle aiemmin Jeweliltä suomennetut teokset, niin vaikuttava lukukokemus tämä kirja oli.
Lisa Jewell on taitava tunnelman luoja. Minusta kirja on hänen parhaimmistoaan.
VastaaPoistaMinun täytyy ehdottomasti tutustua hänen aiempiin kirjoihinsa. Tämä oli todella taitavasti kirjoitettu trilleri.
PoistaNyt tuli halu lukea, vaikka yleensä en lue trillereitä.
VastaaPoistaTämä oli kyllä hyvä. Uskon, että tykkäät tästä.
PoistaKuulostaa todella kiinnostavalta. Psykologiset trillerit, salaisuudet, traumat ja pakkomielteet - niissä on sitä jotain. En ole lukenut Lisa Jewelliä, mutta pitäisi kyllä tutustua.
VastaaPoistaMinullekin tämä oli ensimmäinen Jewell, mutta ei varmasti viimeinen.
Poista