tiistai 24. elokuuta 2021

Hunter Biden: Kauniita asioita

Hunter Biden: Kauniita asioita. WSOY. 2021. Englanninkielinen alkuteos Beautiful Things. Suomentanut Jade Haapasalo. 269 sivua.

"Tämä on rakkaustarina Bidenien tapaan ja siksi monimutkainen: traaginen, inhimillinen, tunteellinen, kestävä, hyvin merkityksellinen ja loppujen lopuksi vapauttava. Se jatkuu kaikesta huolimatta. Isäni on sanonut useamman kerran, että Beau oli hänen sielunsa ja minä olen hänen sydämensä. Siinäpä se."
   

Syyskuussa 2020 USA:n presidenttiehdokkaiden Donald Trumpin ja Joe Bidenin vaalikeskustelu keskeytyi hetkeksi. Demokraattien ehdokas Joe Biden kääntyi kohti kameraa ja puhui suoraan yleisölle pojastaan Hunter Bidenista. "Pojallani, kuten meistä niin monen muun läheisellä, oli huumeongelma. Hän on ottanut sen haltuun, työstänyt sen ja hän on voittanut sen. Olen ylpeä hänestä. Olen ylpeä pojastani." Hetki oli koskettava, kyyneleet nousivat monen katsojan silmiin. Bidenin sanat olivat vastaus Trumpin parjaustyölle Hunteria vastaan. Trump uskoi, että jos hän tuhoaa Hunterin, niin samalla hän tuhoaa myös Joe Bidenin. Ei ollut vaikea arvata, ketä Floridan kongressiedustaja Matt Gaetz halusi vahingoittaa tv-haastattelussa todetessaan: "En halua nostaa valokeilaan kenenkään huumeriippuvuutta." Hunterin parjaaminen sai mauttomia muotoja - ainakin meidän suomalaisten mielestä, jotka emme ole tottuneet niin koviin otteisiin. Trumpin kampanjatoimistosta saattoi ostaa Where's Hunter -t-paidan, hintaan 25 dollaria. Jokaiselle löytyi sopiva paita laajasta kokovalikoimasta (S-3XL).

Kun vaalit olivat ohitse ja kun Joe Biden oli valittu presidentiksi, Hunter tuli kertomaan oman tarinansa.  

BeauAndHunt

Neilia ja Joe Bidenilla oli kolme lasta: Beau, Hunter ja Naomi. Perhe koki suuren tragedian, kun äiti Neilia ja Naomi-vauva kuolivat auto-onnettomuudessa vuonna 1972. Hunter oli tuolloin kahden vanha. Hunter muistelee lapsuuden onnellisia vuosia. Isot sukujuhlat olivat oleellinen osa perhe-elämää. Lapsuudesta lähtien, ehkä juuri onnettomuuden vuoksi, Hunter ja häntä vuotta vanhempi Beau olivat hyvin läheisiä. He pitivät aina yhtä, tekivät kaiken yhdessä ja tukivat toinen toisiaan kaikissa toimissa. Hunter toteaa, että yksi suuri eroavaisuus veljesten välillä oli: Hunter joi ja Beau ei.

Perhe sai kokea toisen suuren tragedian, kun Beau kuoli vuonna 2015. Diagnoosi aivosyövästä oli tehty kaksi vuotta aiemmin. Seurauksena olivat rankat hoidot USA:n parhaimmissa sairaaloissa, mutta mitään ei voitu tehdä. Kun Hunter istui Beaun vuoteen reunalla sairaalassa, Beau toisti sanoja beautiful things viitaten sillä kaikkeen mahdolliseen kauneuteen, jonka hän halusi kokea parannuttuaan. Mutta sairaus oli armoton. Se katkaisi Beaun elämän, kun Beau oli vain 46-vuotias. Hunter kuvaa yksityiskohtaisesti Beaun suuria hautajaisia, joissa mm. Barack Obama piti koskettavan ja kauniin muistopuheen. 

Hunterin CV on vaikuttava. Yalen ja Georgetownin yliopistoissa suorittujen tutkintojen jälkeen Hunter on työskennellyt mm. ylempänä johtajana suuressa rahoitusalan yrityksessä, perustanut kansainvälisiä yrityksiä ja toiminut asianajajana. Lisäksi hän on vieraillut pakolaisleireillä ympäri maailmaa ja ollut mukana erilaisissa hyväntekeväisyysprojekteissa. Hunter oli ollut mukana myös ukrainalaisen maakaasuyrityksen Burisman johtokunnassa vuonna 2014. 

"Alkoholi ratkaisi kaikki ongelmat."

Hunterin CV on kaiken kaikkiaan näyttävä, mutta CV:ssä ei kerrota kaikkea. Siinä ei kerrota huumeriippuvaisesta ja alkoholisoituneesta miehestä, joka ei selvinnyt korttelin päähän viinakauppaan korkkaamatta välillä pulloa. Puhumattakaan kokaiinin ja crackin säännöllisestä käytöstä kautta vuosien. Siinä rytäkässä hajosi kaksikymmentä vuotta kestänyt avioliitto Kathleenin kanssa. Hunterin alkoholin käyttö oli alkanut jo high schoolin aikoihin. "Juominen oli minulle kuin neronleimaus", hän totesi high schoolin aikojen alkoholin käytöstään. Ensin oli olut, sitten belgialainen olut, sitten vodka ja lopuksi huumeet. Lopullinen syvä laskukierre alkoi Beaun kuoleman jälkeen. "Kun Beau kuoli, tunsin itseni yksinäisemmäksi kuin koskaan. Menetin toivoni.

Oli kausia ilman alkoholia, pitkiäkin aikoja. Mutta sitten tuli taas retkahtaminen, jota yleensä seurasi jakso katkaisuhoidossa. Isästään, joka jaksoi tukea häntä myös huumejaksojen aikana, Hunter kirjoittaa lämpimästi. "Hän ei koskaan antanut unohtaa, että toivoa on yhä jäljellä. Hän ei koskaan hylännyt eikä tuominnut minua, vaikka tilanne olisi ollut kuinka paha ja olisi helposti ärtynyt vielä paljon, paljon pahemmaksi."    

Kirjaa kirjoittaessaan Hunter oli 51-vuotias ja ollut raittiina melkein vuoden ajan. Crack on edelleen mielessä lähes päivittäin, mutta nyt elämässä on paljon muuta. On ihana vaimo Melissa, joka pelasti hänet huumemaailmasta ja on hurmaava yksivuotias Beau Jr. 

Vaikka kyseessä on istuvan presidentin pojan kirja, teos ei poliitikon kirja. Se on paljon enemmän, se on kiinnostava ja sujuvasti kirjoitettu teos, joka avaa rehellisesti ja avoimesti Hunter Bidenin elämää, erityisesti huumeiden täyttäneitä vuosia.

Nyt kun Afganistan on jälleen akuutti asia, voidaan palauttaa mieleen, että se oli varapresidentti Joe Biden, joka vastusti amerikkalaisten joukkojen lisäämistä Afganistaniin vuonna 2009. Biden oli eri mieltä kuin ulkoministeri Hillary Clinton ja puolustusministeri Robert Gates. Kenraali Stanley McChrystal oli vaatinut 40 000 sotilaan lisäjoukkoja. Obama päätyi kuuntelemaan Bidenia ja määräsi 30 000 sotilasta Afganistaniin. Osittaisen vetäytymisen vuoro olisi vuoden sisällä. 

Hunter Biden (Wikipedia)

6 kommenttia:

 1. Vaikuttaa kiinnostavalta muutenkin, ja erityisesti maailmanpolitiikan takia. On todella ikävää, miten monissa maissa pyritään lokaamaan vastaehdokkaat, toivottavasti meillä ei vajota ikinä niin alas. Jotenkin haluaisin uskoa, että Suomi on inhimillinen sivistysvaltio.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä kanssasi. Onneksi tässä kirjassa oli myös paljon maailmanpolitiikkaa, ei pelkästään huumeita.

   Poista
 2. Tämä on alkanut kiinnostaa. Kovin montaa huume-elämän kuvausta en ole lukenut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen Anki. Kirja on aikamoista kuvausta huumemaailmasta, mutta myös maailmanpolitiikasta ja perhettä yhdistävästä rakkaudesta.

   Poista
 3. Huumeet ja päihteet kuuluvat jokaiseen yhteiskuntaluokkaan. Se nousee kirjasta selkeästi esille. On yritetty esittää, että huumeet ja päihteet kuuluvat vain alimpaan yhteiskuntaluokkaan, mutta Hunter näyttää esimerkillään, että ne voivat kuulua menestyvien yritysten johtajille yhtä lailla. Toivon, että hän ei retkahda, vaan pystyy elämään päihteetöntä elämää jatkossa. Se on varmasti vaikeaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin toivotan Hunterille kaikkea hyvää. Nyt hänen elämänsä peruspilarit ovat kohdallaan. Toivottavasti ne pysyvät sellaisenaan ja kuljettavat hänen elämäänsä onnellisesti eteenpäin.

   Poista