Punahatut ja perhoset |
Muutamassa kirjablogissa on jo ollut mukavia esittelyjä syksyn uutuuskirjoista. Niinpä minäkin tutustuin kustantajien uutuuksiin ja löysin tällaisia kiinnostavia kirjoja. Ehkä sinäkin löydät näistä jotakin sinulle sopivaa. Vinkit on jaoteltu neljään ryhmään: kotimaiset romaanit, käännöskirjallisuus, dekkarit ja tietokirjat. Osa näistä kirjoista on ilmestynyt elokuussa, mutta suurin osa ilmestyy syksyn kuluessa.
Kotimaiset romaanit
Syksyllä ilmestyy hämmästyttävän paljon kotimaisia kaunokirjallisia teoksia. Tunnetut naiskirjailijat viihdyttävät kiinnostavilla tarinoillaan. Sirpa Kähkönen jatkaa Kuopio-sarjaa teoksellaan Vihreä sali (Otava). Syksyllä 40-vuotistaiteilijajuhlaansa viettävältä Anja Snellmanilta ilmestyy kirja Kaikki minun isäni (WSOY). Katja Kallion romaani Tämä läpinäkyvä sydän kuvaa sopeutumattoman naisen ja neuvostovangin kiellettyä rakkautta sodan aikana vuonna 1942 (Otava). Heidi Könkään teos Siivet kantapäissä on kuvaus naisesta, joka valitsi taiteen ja miehet, mutta ei avioliittoa eikä lapsia (Otava). Rosa Liksom kuvaa teoksessaan Väylä Lapin sodan vaikutuksia siviiliväestölle (Like). Emma Puikkosen Musta peili on romaani kolmesta naisesta ja kolmesta aikakaudesta (Otava). Kiinnostava esikoiskirjailija on Maisku Myllymäki, jonka teos Holly on kertomus itsensä löytämisestä (WSOY). Suomalaista chick-lit -viihdettä tarjoaa Niina Mero romaanissaan Romanssin sankari, jossa romantiikkaa kuvataan miehen näkökulmasta (Gummerus).
Suomalaisten mieskirjailijoiden teoksista mainittakoon Jukka Viikilän Taivaallinen vastaanotto, joka on kertomus yksinäisyydestä ja sairaudesta (Otava). Jari Tervo puolestaan tutustuttaa lukijan Mikael Agricolan maailmaan kirjassaan Pääskyt talvehtivat järvenpohjassa (Otava). Kestosuosikki Tuomas Kyrö keskittyy tällä kertaa remonttipuuhiin kirjassaan Vasara ja käytettyjä nauloja, Mielensäpahoittaja (WSOY). Niklas Ahnberg on lupaava esikoiskirjailija, jonka saariromaani Isät jäävät merelle käsittelee rakkautta ja perhesuhteita (WSOY). Ville Jaakon esikoisteos Länsikairan koltiaiset on kuvaus neljän miehen Lapin matkasta (Tammi).
Faktaan perustuvaa fiktiota edustavat mm. seuraavat kirjat. Johanna Venhon Syyskirja on romaani Tove Janssonista, hänen elämästään ja seikkailuistaan (WSOY). Antti Heikkisen Latu on kertomus nilsiäläisen hiihdon maailmanmestarin Pauli Pitkäsen elämästä (WSOY). Raija Orasen Kaikki tämä valo on satumainen tarina Anita Välkistä (Otava.)
Käännetty kaunokirjallisuus
Kazuo Ishiguronin romaanissa Klara ja aurinko pohditaan rakkautta ja ihmisyyttä (Tammi). Santa Cruz kuvaa sodan julmuutta ja rakkauden voimaa romaanissaan Viimeinen yö Pariisissa (Sitruuna). Sota-aikaan sijoittuu myös Gwen Straussin romaani Yhdeksän – vastarintanaisten pakomatka natsi-Saksan halki (Bazar). Auschwitz-teema jatkuu José Rodrigues dos Santosin kirjassa Auschwitzin taikuri (Minerva). Takuuvarman lukuromaanin tarjoaa Jeffrey Archer, jonka romaani Oikeus ja kohtuus aloittaa uuden sarjan (Sitruuna). Esikoiskirjailija Dolly Aldertonin Haaveita on hauskaa luettavaa kolmikymppisten elämästä (WSOY). Åsa Hellbergin viihteellinen Hotelli Flanagans saa jatko-osan Hotelli Flanaganssin naiset (Bazar). Samoin Sophie Kinsellanin Himoshoppaajan joulu on mukavan kevyttä luettavaa talvi-iltoihin (WSOY).
Dekkarit ja jännityskirjallisuus
Suomalaisten dekkarisuosikit ovat eittämättä Ilkka Remes ja Reijo Mäki. Remeksen ajankohtainen trilleri on Lohikäärmeen isku (WSOY), kun taas Reijo Mäen kirjassa Sulhasmies jatkuvat Jussi Vareksen seikkailut (Otava). Antti Tuomaisen dekkarissa Hirvikaava kysytään, voiko kaikesta selvitä matematiikalla (Otava). Jännityskirjallisuutemme tähden Outi Pakkasen uutuus on Pullonkerääjä (Otava). Tuire Malmstedt aloittaa uuden Metso & Vauramo -sarjan psykologisella dekkarillaan Lasitarha (Aula & Co). Kale Puonnin kolmannessa dekkarissa Saarni käsitellään edelleen huumemaailmaa (Bazar). Elina Backmanin uutus Kun jäljet katoavat on jatko-osa Kun kuningas kuolee -dekkarille (Otava). Leena Lehtolaisen Ilvesvaara on Henkivartija-sarjan viides osa (Tammi).
Ulkomaisista dekkareista nostan esille Camilla Läckbergin Pahailmanlinnun, joka on suositun Fjällbacka-sarjan neljäs osa (Otava). Camilla Greben kirjassa Veteen piirretty viiva käsitellään valheen ja totuuden välistä hienovaraista eroa (Gummerus). S. J. Bennettin Windsorin solmu aloittaa uuden Hänen majesteettinsa tutkimuksia -dekkarisarjan kaikille Englannin kuninkaallisten faneille (WSOY). John Grisham tarjoaa takuuvarmaa jännitystä kirjassaan Aika armahtaa (WSOY).
Tietokirjat
Tietokirjoissa ilmestyy tänä syksynä useita julkisuuden henkilöiden elämätarinoita. Musiikin alaa edustavat Johannes Lahtelan teos Samuli pimeydestä valoon, joka käsittelee Samuli Edelmanin elämää (Otava), Jouni K. Kemppaisen teos Kaija Koo – Taipumaton (WSOY) sekä Pirjo Kemppisen Tuntematon Danny (Otava). Hannele Laurin elämänvaiheita valottaa Panu Rajala teoksessaan Hannele, näyttelijä (Otava). Helena Ruuskan teos Olisit villiä villimpi on elämäkerta modernista ja intohimoisesta Mary Gallen-Kallelasta (WSOY), kun taas Minna Maijala puolestaan kuvaa Katri Valan kiihkeää elämää teoksessaan Katri Vala – kulkuri ja näkijä (Otava). Yksi syksyn odotetuimmista henkilöhistorioista on Heikki Aalto-Alasen teos Rakastan sinussa ihmistä – Aino ja Alvan Aallon tarina (Otava). Marika Lehdon kirjoittama Härkävuosi – Jari ”Bull” Mentulan tarina kertoo, millainen on mies lihasten takana (WSOY) ja Veli-Pekka Lehtonen valottaa Harlinin elämää kirjassaan Renny Harlin – Ainutlaatuinen elämäni (Tammi). Erik Schmidt on kirjoittanut teoksen Erich Hartmann – toisen maailmansodan menestynein hävittäjälentäjä. Hartmann saavutti toisessa maailmansodassa Luftwaffen palveluksessa 352 ilmavoittoa (Minerva).
Hunter Biden, Yhdysvaltain presidentin poika, on kirjoittanut raadollisen ja rehellisen muistelmateoksen Kauniita asioita huumemaailmasta, maailmanpolitiikasta ja perheen merkityksestä (WSOY). Björn Walhlroos on julkaissut teoksen Barrikadeilta pankkimaailmaan – eräänlaiset päiväkirjat 1952-1992 (Otava). Penttala & Pakarinen ratkaisevat kiperiä perhetilanteita kirjassaan Suomen Supernanny – Pienillä teoilla parempaa perhe-elämää (Into).
Kaunista elokuun loppua kaikille!
Kiitos tästä koosteesta. Mielenkiintoisia kirjoja tulossa, eniten taidan odottaa Heidi Köngäksen uutuutta.
VastaaPoistaKiitos Tuulia! Heidi Köngäs ja Johanna Vento ovat varmasti ihan siellä kärkisijoilla, kun puhutaan syksyn kotimaisista uutuuksista.
PoistaKiva kooste syksyn kirjoista. Niistä on monta omallakin listallani :)
VastaaPoistaKiitos Mai! Huomasinkin, että samoja kirjoja meillä on listoissamme.
PoistaEtenkin kotimaisten naiskirjailijoiden uutuuksista aion lukea monta samaa kuin sinä!
VastaaPoistaNiin monta hyvää lukukokemusta on tiedossa, kun katsoo noita kotimaisten naiskirjailijoiden uutuuksia.
PoistaHyvä listaus, monet näistä tulee varmasti luettua!
VastaaPoistaKiitos Arja!
PoistaPaljon olisi taas luettavaa! Uusi Kazuo Ishiguro on aina tapaus ja Lehtolaisen Ilvesvaaran hain juuri tänään postista, vain pari mainitakseni.
VastaaPoistaNiinpä, runsauden pula tässä jälleen tulee. Niin paljon hyviä kirjoja!
PoistaOnpas hyviä nostoja! Saa nähdä, mitä tulee luetuksi. :)
VastaaPoistaKiitos Anki! Niinpä, niin monia kirjoja, jotka haluaisi lukea.
PoistaPaljon hienoja elämyksiä tiedossa. Eniten ehkä odotan Jeffrey Archerin Oikeutta ja kohtuutta.
VastaaPoistaNäin on Kirsti. Minäkin odotan tuota Archerin uutuutta. Se ilmestyy syyskuussa.
PoistaTämä lista tulikin tarpeeseen, sillä sain 100 euron lahjakortin kirjakauppaan. Oman hyllyn tarjonta on niin loppuun kaluttu, että piti jo kirjastossakin käydä repullinen lukemista hakemassa. Talletan listauksesi tarkempaa tutkimista ja ostoslistaa varten. Suurkiitos sinulle!
VastaaPoistaBetween, olen todella iloinen, jos sait vinkkejä listastani. Lukuiloa syksyyn!
PoistaTällaiset uutuusvinkit ovat aina kiinnostavia, kiitos näistä. Tässä olikin jo paljon ja monenlaista. Rosa Liksomin uutuus ainakin kiinnostaa; minulla on juuri lainassa hänen romaaninsa Everstinna. Saa vain nähdä ehdinkö lukea sitä, kun on niin paljon muutakin. Myös esimerkiksi Johanna Venho ja Tuire Malmstedt kiinnostavat. Antoisaa kirjasyksyä sinulle!
VastaaPoistaKiitos! Kyllä on tulossa runsaasti hyviä kirjoja. Kotimaisten naiskirjailijoiden uutuudet ilahduttavat. Tuire Malmstedtin kirjan olen jo lukendut, sille vahva suositukseni.
PoistaKiitos listauksesta! Hyvältä vaikuttaa!
VastaaPoistaVarauksessa ovat mm Johanna Venhon Syyskirja ja Leena Lehtolaisen Ilvesvaara. Tänään haen Jukka Viikilän Taivaallinen vastaanotto. Lauantain Helsingin Sanomissa oli pitkä kirjoitus Viikilän kirjasta.
Palaan listaasi myöhemminkin, sieltä on hyvä valita. Kiitos!