sunnuntai 6. kesäkuuta 2021

Lukuvinkkejä kesäksi

Kristiinankaupungin rantakatu



Lukeminen on mukava tapa nauttia kesäpäivistä. Näistä lukuvinkeistä saatat löytää omien mieltymyksiesi mukaisia kirjoja. Vinkit on jaoteltu kolmeen ryhmään: kotimaiset romaanit, käännöskirjallisuus, dekkarit ja tietokirjallisuus. Suurin osa kirjoista on ilmestynyt vuonna 2021.

Kotimaiset romaanit

Faktaan perustuvaa historiallista viihdettä tarjoaa Anneli Kanto. Kirjassaan Rottien pyhimys (Gummerus 2021) Kanto kuvaa Hattulan kirkon maalareiden työtä 1500-luvulla. Kannon verevä kieli, uskottava tarina sekä inhimilliset henkilöhahmot takaavat otteessaan pitävän lukukokemuksen. Ann-Christin Antell kuvaa vuorostaan elämää Turun seuduilla 1800-luvun lopulla kirjassaan Puuvillatehtaan varjossa (Gummerus 2020.) Tämä historiallinen viihdekirja on Puuvillatehdas-kirjasarjan ensimmäinen osa. Kirjailija piirtää vahvaa ajankuvaa 1800-luvun lopun Turusta yhdistäen taitavasti fiktiota ja faktaa. Johanna Valkaman Katariinanpyörä (Otava 2021) aloittaa uuden sarjan, jossa seurataan nuorta leskeä nuijasodan jälkeisissä kuohuissa.

Kevyttä kesälukemista tarjoaa Minna Lindgrenin tuorein kirja Armon Anneli (Teos 2021), jossa käsitellään vakavia aiheita huumorin avulla. Vera Valan kirjan Aprikoosiyöt (Gummerus 2021) myötä lukija pääsee viihdyttävälle nojatuolimatkalle Italiaan aprikoosi- ja viikunapuiden tuoksuihin. Tunnetun koreografin Hanna Brotheruksen Ainoa kotini (WSOY 2021) on kirjailijan autofiktiivinen tilitys elämästään, aina lapsuudesta toiseen avioliittoon asti.
Kirjurinluoto, Pori
Käännöskirjallisuus

Kiitetty kirjailija Elizabeth Strout jatkaa Olive Kitteridgen tarinaa kirjassaan Olive, taas (Tammi 2021). Rentouttavan lukukokemuksen kirjojen ja kirjakauppojen ystäville tarjoaa Frida Skybäckin kirja Kirjakauppa Thamesin varrella (WSOY 2021). Varmasti myös mieslukijoita kiinnostaa John Grishamin romaani Oikeuden vartijat (WSOY 2020), joka on vahva kannanotto amerikkalaista oikeuslaitosta vastaan. Richard Powersin Ikipuut (Gummerus 2021) koostuu yhdeksestä tarinasta, joita yhdistää toisiinsa puut ja luonto.

Taitavalla tavalla historiallista faktaa ja fiktiota yhdistäviä kirjoja edustaa mm. Natasha Lesterin Ranskalainen valokuvaaja (Gummerus 2021). Kirja sijoittuu toisen maailmansodan aikaan ja pohjaa maineikkaan sotavalokuvaaja Lee Millerin elämäntarinaan. Lisa Wingaten kirja Ennen kuin olimme sinun (Sitruuna 2020) on sydäntäsärkevä kuvaus orpokodin toiminnasta Memphisissä 1930-luvulla. Leila Slimanin Toisten maa (WSOY 2021) vie lukijan 1950-luvun Marokkoon, jonne ranskalainen Mathilde ja marokkolainen Amine perustavat perheen.

Dekkarit

Tämä vuosi on ollut poikkeuksellisen upea dekkarivuosi. On ilmestynyt useita suomalaisia esikoisdekkareita, joille voi ennustaa kansainvälistä menestystä. Antti Vihisen dekkarissa Punainen prinsessa (Into 2021) Tampereen Pyhäjärvestä löytyy ruumis, joka johdattaa poliisit Saksaan tutkimaan terroristitoimintaa. Tommi Laihon esikoisdekkarissa Uhanalaiset (Myllylahti 2021) nuorta helsinkiläistä maahanmuuttajaa kehotetaan puhelimitse tekemään itsemurha. Porilainen Arttu Tuominen nousi viimeistään Delta-sarjan Vaiettu-dekkarillaan (WSOY 2021) suomalaisten dekkaristien kärkijoukkoon. Tuominen taitaa jännityksen ja sotaromaanin yhdistämisen. Anu Patrakan neljäs Rui Santos -dekkari Häpeän aukio (Into 2021) vie lukijansa jälleen viehättäviin portugalaisiin maisemiin. 

Ulkomaisista dekkaristeista chileläis-ruotsalainen Pascal Engman kuvaa kirjassaan Rottakuningas (WSOY 2021) naistenmurhien sarjaa, joiden tutkimuksia johtaa komisario Vanessa Frank. Jane Harperin trilleri Kadonnut mies (Tammi 2021) on Australiaan sijoittuva perhedraama.


Rauma: Unajan kulttuurimaisemaa

Tietokirjat

Kerttu Kotakorven kirja Suomen luonto (Bazar 2021) on kiinnostava kuvaus tulevaisuuden ilmastonmuutoksesta. Jukka Sakki on kirjoittanut Insinöörin keittokirjan (Reuna 2021), josta vasta-alkajatkin löytävät käyttökelpoisia reseptejä. Keittotaito alkaa veden keittämisestä. Jaakkojuhani Peltosen kirja Aleksanteri Suuri – sankari ja myytti (Gaudeamus 2021) käsittelee Aleksanteri Suuren persoonallisuutta ja sitä, millä tavoin se on innoittanut jälkipolvia. Satu Rämön kirja Talo maailman reunalla (WSOY 2021) on kiinnostava kuvaus Islannin syrjäisimpään kolkkaan muuttaneen perheen kokemuksista. 

Hanna-Reetta Schreck avaa kirjassaan Säkenöivät ja oikukkaat. Suomen kultakauden naisia. (Like 2021) kuuden kultakauden naisen elämää. Schreckin valitsemat naiset ovat Siri von Essen, Ellan de la Chapelle, Sigrid af Forselles, Alma Söderhjelm, Thyra Thesleff ja Aino Järnefelt. Kauniisti kuvitettu kirja. Terhi Rannelan kirja Kirjeiden lumo (Karisto 2021) on todellinen hyvän mielen kirja. Rannela pohtii kirjassaan, millainen kynän voima on ollut eri aikakausina.

Mukavia lukukokemuksia ja aurinkoisia kesäpäiviä!

Vanhaa Raumaa

10 kommenttia:

  1. Hyviä lukuvinkkejä! Nyt on se aika vuodesta, että ei juuri lukemaan ehdi, ja illalla, kun kaatuu sänkyyn, alkavat silmät mennä ristiin puolen kappaleen kuluttua. Joskus olen herännyt siihen, kun kirja kaatuu päälleni, kun kädet rentoutuivat nukahtaessani. No, kyllä tahti kesän edetessä vähän rauhoittuu ja taas ehtii lukemaan enemmän. Nyt olen lukenut samaa kirjaa maaliskuusta asti :-D
    Puuvillatehtaan varjossa sainkin ystävältä lainaksi, kiitos, kun esittelit sen niin kiinnostavasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Entisenä puutarhurina ymmärrän Saila paremmin kuin hyvin sinun kevätkiireesi. Kevät ja alkukesä ovat puutarhurin kulta-aikaa. Mutta kiva jos sait tästä vinkkejä, niin ehkä sitten myöhemmin. Aurinkoisia kesäpäiviä sinulle!

      Poista
  2. Kiitos! Näitä koosteita on hauska lukea, koska niistä saa kivoja vinkkejä seuraavalle kirjastokeikalle. Esimerkiksi A. Tuomisen dekkareihin en ole vielä tutustunut, vaikka paljon niistä olen juttuja nähnyt. Ehkäpä pitäisi siis kokeilla itsekin:) Aloitan tänään Jarkko Sipilän uusimman romaanin, ja odotan senkin lukemista innokkaasti. Hahmot ovat tulleet vuosien myötä jo kovin tutuiksi ja tapahtumiin on helppo päästä sisälle.

    Mainitsemasi kotimaiset romaanit olen melkein kaikki lukenut ja olen samaa mieltä, että ne sopivat mainiosti kesään. Ne ovat kunnollisia teoksia, eivät mitään höttöhattaraa, mutta kuitenkin sellaisia, että niihin pääsee kiinni ja voi lukea tarvittaessa pätkissäkin pelkäämättä, että putoaa kärryiltä. Kun vertaan vaikka viime kesänä lukemiini Rachel Cuskin teoksiin, näissä yllä mainituissa kotimaisissa ei tarvitse niin kovasti ”keskittyä” vaan viesti välittyy vaivattomasti. Itse en jaksaisi Cuskin teosten kaltaisia lukea montaa peräkkäin, vaan on kiva ottaa väliin jotain helpompaa, varsinkin kesällä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Perhonen. Olemme aika samoilla linjoilla näiden kirjojen suhteen. Arttu Tuomista suosittelen, todennäköisesti vie sinutkin mukanaan. Rachel Cuskin kirjat ovat kiinnostavia, mutta syventymistä vaativia, ja sen vuoksi en itse valitsisi niitä laiturilukemistoksi. Onneksi on tasokkaita viihderomaaneita, joiden parissa varmasti viihtyy kesäaikaan - ja varmasti muulloinkin. Mukavia kesäpäiviä sinulle!

      Poista
  3. Olipa tässä paljon hyviä vinkkejä! Aprikoosiyöt ja Kadonneen miehen minäkin olen lukenut ja pidin molemmista. Kirjakauppa Thamesin varrella, Ranskalainen valokuvaaja ja Talo maailman reunalla vaikuttavat minusta erityisen kiinnostavilta. Myös nuo kotimaiset historialliset romaanit ovat varmasti antoisaa luettavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva, kun sait joitakin vinkkejä. On hienoa, kun on ilmestynyt noin monia tasokkaita historiallisia viihderomaaneita. Sellaiset ovat ihan parasta kesälukemista.

      Poista
  4. Monet näistä olen jo lukenut/kuunnellut. Kiitos Sinulle!
    Dekkareita vielä vastustan, mutta ehkä jonakin päivänä. Aluksi äänikirjatkin tökkivät.
    Mukavaa kesäkuuta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä jonakin päivänä dekkaritkin uppoavat Kirsti. Uskon, että se päivä vielä tulee. Tulihan se äänikirjojenkin aika. Aurinkoisia päiviä!

      Poista
  5. Paljon kivoja vinkkejä, kiitos! Tuolla listalla on monta sellaista, jonka haluaisin lukea. :)

    VastaaPoista