lauantai 29. toukokuuta 2021

Kolme kirjaa -haaste

Huomasin LauraKatarooman Kirjaimia-blogissa kivan haasteen: mitkä kolme kirjaa haluaisit lukea uudelleen. Kun tätä miettii, ei se ihan niin yksinkertainen kysymys olekaan kuin miltä se aluksi vaikuttaa.

Ensiksi tein sen rajauksen, että valitsen vain niitä kirjoja, joita olen lukenut blogikauteni aikana eli vuodesta 2017 eteenpäin. Tämä siksi, jotta saan kirjan yhteyteen linkin blogiini ja jonkin kommentin kyseessä olevasta kirjasta. Eli ulkopuolelle jää monta suosikkiani. Esimerkiksi kaikki Toni Morrisonin kirjat, Tolstoin Anna Karenina (luettu kahdesti) ja Linnan Täällä Pohjantähden alla (luettu kahdesti).

Tässäpä valintani. Numero yksi. 

Ayòbámi Adébáyò: Älä mene pois. 2018. Atena. (linkki)

Oli selvää, että listalleni tulee ainakin yksi afrikkalainen kirja, koska olemme lukeneet niin monia afrikkalaisia kirjoja Naisten Pankin lukupiirissämmme. Tämä kirja oli yksi parhaimmista. Kirjan tapahtumat sijoittuvat Nigeriaan.

"Kaiken taustalla on Nigerian epävakaa poliittinen tilanne, on levottomuuksia, ampumisia, valevaaleja ja lopuksi diktatuuri. Tässä kirjassa eletään modernissa Nigeriassa ja eletään nigerialaista arkipäivää, eikä haikailla Amerikkaan tai Englantiin. Tavoitteena ei ole maasta lähteminen eikä sukulaisten sinne lähettäminen. Tässä kirjassa Nigeria on kotimaa."

Numero kaksi

Celeste Ng: Olisi jotain kerrottavaa. Gummerus. 2020. (linkki)

Kirja kertoo kiinalaistaustaisen amerikkalaisen James Leen elämästä ja avioliitosta. James Lee opettaa historiaa Harvardin yliopistossa.

"Lukukokemus on kiehtova. Ng on onnistunut kirjoittamaan koskettavan tarinan perheestä, historiasta, kodin merkityksestä, rotuongelmista ja perheen suuresta surusta. Lopputuloksena on tiivistunnelmainen, tarkkanäköinen ja älykkäästi rakennettu esikoisromaani."

Numero kolme

Trevor Noah: Laiton lapsi. Värikäs nuoruuteni Etelä-Afrikassa. Atena. 2020 (linkki)

Tämä oli kyllä niin viehättävä kirja. Luin tätä mielelläni jo siksikin, että olemme käyneet Etelä-Afrikassa muutaman kerran. Noahin asuinseudut Sowetossa ovat tulleet meillekin tutuiksi. Arvostan paljon Nelson Mandelan työtä. Olimme Etelä-Afrikassa, kun hän kuoli. - Etelä-Afrikka on varmaankin yksi ensimmäisistä matkakohteistamme, jos tässä vielä joskus pääsee matkustamaan.

"Noah taitaa kirjoittamisen taidon ja siihen liittyen huumorin käytön. Huumoria on käytetty juuri oikealla tavalla keventämään vihan ja väkivallan täyttämiä apartheidin vuosia. Noahin intensiivinen kuvaus kosketti minua. Uskon, että kirjan lukeneet muistavat kiitollisuudella Nelson Mandelaa, joka muutti niin monen mustan elämän ja antoi mustille toivon paremmasta tulevaisuudesta."

Numero neljä, eli mukaan täytyy saada myös yksi kotimainen.

JP Koskinen: Tulisiipi. 2019. Like. (linkki)


Tämä kirja oli lukulistallani vuoden 2019 paras kotimainen teos.

"Minua kiehtoo Koskisen toteava, lakoninen kirjoitustyyli. Hän kuvaa Neuvostoliiton elintason kurjuutta, sotatoimien raakuuksia ja Stalinin vainoja, mutta hän ei mässäile. Kaarlen ja hänen perheensä tarina on uskottava, näin todellakin olisi voinut tapahtua Neuvosto-Karjalassa ja toisessa maailmansodassa. Koskinen on hyvin perehtynyt neuvostohistoriaan, hän tietää mm, mistä kirjoittaa kuvatessaan saksalaisessa sotavankeudessa olleiden neuvostosotilaiden kohtelua."

Tämän kiinnostavan haasteen heitän Kirjasähkökäyrä-blogin Maille sekä Anun ihmeelliset matkat -blogin anukatrille.

23 kommenttia:

  1. Kiva lukea valinnoistasi, vaikka valinta oli varmasti vaikea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdokkaita oli paljon! Toivottavasti sait lukuvinkkejä. Hyvää viikonloppua sinulle!

      Poista
  2. Onpa tosiaan kiva haaste! Minustakin Älä mene pois on hyvä kirja. Olisi jotain kerrottavaa ja Laiton lapsi taas ovat molemmat kiinnostaneet minua, mutta ovat toistaiseksi jääneet lukematta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kiva haaste tämä on. Suosittelen noita molempia!

      Poista
  3. Hyviä valintoja eri puolilta maailmaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, on hienoa, että myös afrikkalaista kirjallisuutta käännetään suomeksikin.

      Poista
  4. Tämä haaste tuli jo täyteen, sillä luin alkuvuodesta teokset Kolmastoista kertomus, Oma taivas, Aavetyttö ja Sonja O kävi täällä omasta kirjahyllystä, ja olen lukenut kyseiset kirjat jo aiemminkin. Tässä kuussa postasin Paula Ritanen-Närhen Nykyaikainen kaupunkikoti teoksen, jonka olen lukenut ja myös postannut vuosia sitten. Hyvää kannattaa lukea useamman kerran.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun haaste on sinun osaltasi jo täyttynyt. Hyviä kirjoja olet lukenut. Muistan tuon Oma taivas -kirjan, oli todella hyvä.

      Poista
  5. Hienon monipuolinen paketti! Kivaa lukea näitä haastekirjoja ja postauksia niistä. :) Luin tässä vähän aikaa sitten tahattomasti kirjan uudelleen ja tein toisen bloggauksenkin, huomasin vasta kirjoittaessani että olen kirjoittanut kirjasta jo ennenkin. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näistä haasteista saa itsekin hyviä lukuvinkkejä. Kaikki kirjat eivät jää samalla tavalla mieleen, eli hyvin voi lukea saman kirjan tajuamatta että tämähän on jo luettu.

      Poista
  6. Hurja miten vaikea valintatehtävä himolukijalle 😀
    Siksi helppo ymmärtää että kolmesta kirjasta tuli neljä 📚
    Minulle tuli eilen iso halu lukea uudelleen Vadelmavenepakolainen,
    mutta sitä ei harmi kyllä ole kodin hyllyissä. Aikaisemmin lukemani
    kappale oli nuhjaantunut kirpparikirja jonka pistin luettuani kiertoon. ☘️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vadelmavenepakolainen oli kyllä mainio kirja. Kirjana oli hyvä, mutta elokuvana ei mielestäni ihan toiminut.

      Poista
    2. Kirja on kerrassaan mainio 💜 Ihmettelin että ihastuin myös elokuvaan vaikka se on niin erilainen. Toisella katselukerralla leffa vielä parempi kuin ekalla.

      Mukavaa uutta viikkoa ja kesäilmoja ☘️

      Poista
  7. Tuskin oli kovin helppo tehtävä valita uudelleen luettavia kirjoja. Varsinkin, kun luet niin paljon. Mielessäni aloin oitis käymään läpi omaa kirjahyllyä, vaan en osannut tehdä minkäänlaista päätöstä. Onneksi ei tarvitsekaan.
    Valinnoistasi nigerialaisen Ayòbámi Adébáyòn kirjaa en ole lukenut. Kovasti kiinnostaa, joten taas on syy lähteä kirjastoon.
    Mukavaa alkavaa kesää sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos sait uuden vinkin Between! Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

      Poista
  8. Sainkin tästä kaksi uutta lukuvinkkiä. Yksi on luettu, yksi on listallani. Ja lista täydentyi lisää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulen aina iloiseksi, jos joku saa lukuvinkkejä blogistani.

      Poista
  9. Hienoja valintoja! Jokaisen olen lukenut (Ng'n teoksen tosin englanniksi) ja jokaisen voisin minäkin lukea uudelleen. Kovin harvoin vain tulee kerran luettuihin uudelleen tartuttua, koska koko ajan tulee niin paljon uutta, kiinnostavaa luettavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä. Näihin olisi mukava tarttua toistamiseen, mutta luulenpa että en tee sitä kuitenkaan. Ehtymätön uusien hyvien kirjojen määrä vetää vaan mukaansa.

      Poista
  10. Ei mikään helppo tehtävä, mutta onneksi tartuit siihen, sillä listasi ensimmäiset ovat menneet minulta ohi.
    Uusia kiinnostavia kirjoa ilmestyy niin paljon, ettei nykyisin enää tule tartuttua hyväänkään kirjaan uudelleen. Ennen omasta mielestä hyvät luki moneen kertaan.
    Oikein upeaa kesäkuuta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun sait uusia lukuvinkkejä. Se on ihan totta, että kiinnostavia uutuuksia tulee niin runsaasti, ettei jo kerran luettuihin kirjoihin juuri tule tartuttua.

      Poista
  11. Yritin itsekin tässä miettiä ja laittaa järjestykseen lukemiani kirjoja. Mahdoton tehtävä.😊 Mielenkiintoinen oli tuo sinun listasi. Kiitän listastasi ja nappaan nämä luettavien listalle. Kivaa kesää sinulle!

    VastaaPoista