maanantai 13. heinäkuuta 2020

Jill Mansell: Kaikki alkoi salaisuudesta


Jill Mansell: Kaikki alkoi salaisuudesta. Bazar. 2020. Englanninkielinen alkuteos It Started with a Secret. Suomentanut Pirjo Ruti. 430 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta

"Kuten ilmoituksessa sanottiin, me olemme valitettavasti aika epäjärjestelmällisiä. No, sen te olette varmaan jo huomanneet. Olemme olleet kuukauden ilman apua, sitä ennen täällä asui Maisie, mutta hänen piti lähteä Coventryyn hoitamaan lapsenlapsiaan. Ja rehellisesti sanottuna työmäärä oli kamalan suuri yhdelle ihmiselle, ja siksi päätimme palkata nyt pariskunnan." (s. 41)

Jill Mansell on kansainvälisesti menestynyt kirjailija, jonka kirjojen käännösoikeuksia on myyty yli 30 maahan. Nyt myös suomalaisilla on mahdollisuus tutustua Mansellin tuotantoon. Kaikki alkoi salaisuudesta on ensimmäinen häneltä suomennettu teos. 

Mikä onkaan ilahduttavampaa koronakevään jälkeen kuin tarttua kirjaan, jonka kaunis ja kesäinen kansi lupaa selvästi hyvän mielen kesälukemista. Ja sellainen lukukokemus kirja onkin, lämminhenkinen ja romanttinen kesäkirja. Kirjan tapahtumat alkavat ranskalaisesta linnasta Loiren laaksosta. Linnaan suunniteltu upea kihlajaistapahtuma peruuntuu dramaattisella tavalla. Linnan toiminta joudutaan lopettamaan ja kaikki työntekijät irtisanotaan. Irtisanottavien joukossa ovat myös Lainey ja hänen poikaystävänsä Anthony. Mutta Anthony ei halua jatkaa elämäänsä Laineyn kanssa ja niin Lainey suuntaa matkansa kohtia Englantia yhdessä Kitin kanssa. Työttömäksi ei voi jäädä, mutta mistä työpaikan voisi saada?

Lainey ja Kit saavat kuin ihmeen kaupalla taloudenhoitajan/sihteerin paikan isossa Menhenick Housessa pienessä St Caryn kaupungissa Cornwallissa. Tosin ihan rehellisin keinoin he eivät työpaikkaa saa, mutta mitäpä siitä, jos kukaan ei saa heidän salaisuuttaan selville. Kauniissa talossa asuu kaoottinen perhe, josta Laineyn ja Kitin tulee huolehtia. Lapsia on kolme: Harry, India ja Violet. Sitten on lasten äiti Majella, Majellan poikapuoli Seth sekä kaiken päälle vielä Sir Richard Myles, aikansa Hollowood-tähti. "Sir Richardin täytyi olla nyt lähellä kahdeksaakymmentä, mutta ikä ei ollut himmentänyt hänen kirkkaansinisiä silmiään. Nuori Richard Myles oli ponnahtanut suuren yleisön tietoisuuteen 1960-luvulla saatuaan pääosan Missä tahansa oletkin -nimisessä elokuvassa. Eeppinen, vaikuttava ja mielettömän romanttinen elokuva oli rikkonut katsojaennätyksiä ympäri maailmaa, ja Richard Mylesin poikamaisen komea ulkonäkö ja karismaattinen luonne olivat varmistaneet hänen paikkansa Hollywoodin tähtitaivaalla." (s. 49) Ja nyt Lainey ja Kit ovat ykskaks yllättäen samassa huoneessa tämän maailmankuulun tähden kanssa!

 "Uudenvuoden aatto Trafalgar Squarellakin olisi rauhallisempi kuin tämänhetkinen meno täällä." (s. 305)

Isossa talossa riittää tekemistä. Lainey ja Kit pitävät työstään ja ystävystyvät nopeasti talon asukkaiden kanssa. Heistä pidetään ja heihin luotetaan. Jokaisella perheenjäsenellä on omat harrastuksensa ja omat kiireensä, joista Laineyn ja Kitin tulee olla selvillä, jotta perheen arkirytmi säilyy. Muillakin kuin Laineylla ja Kitillä on salaisuuksia, joita avataan pikkuhiljaa. Luonteenomaista tälle kaoottiselle perheelle on, että aina tapahtuu jotakin, jotakin mukavaa tai sitten ei niin mukavaa. Majellan kokemukset tinderpalvelujen viidakossa saattaisivat hyvinkin olla tämän päivän todellisuutta. Yllätyksellisiä tilanteita Sethin elämään tuo hänen äitinsä Christina yllätysvierailuillaan. 

"Taivas varjele. Mitä nyt?" (s. 194)

Punaisena lankana läpi kirjan kulkee Laineyn ja Sethin ihastuminen. Vaikka kuinka Lainey on Anthonyn jälkeen vannonut, että ei mitään miessuhteita pitkään aikaan, mutta siinä Seth on, komeana, viehättävänä, aivan täydellisenä. Tunne ei ole yksipuolinen. Seth pohtii suhdettaan Laineyyn. "Ja nyt hän oli löytänyt ensimmäistä kertaa jonkun, joka tuntui yhä varmemmin naiselta, jota hän halusi rakastaa ja jonka kanssa jakaa loppuelämänsä... Itse asiassa naiselta, jota ilman hän ei osannut kuvitella elävänsä." (s. 353) Romanttisen komedian genren mukaisesti kirjan tapahtumat  etenevät monin paikoin ennalta-arvattavasti, mutta kyllä kirjailija osaa yllättääkin.

Luettuani kirjan en yhtään ihmettele, miksi niin monet Mansellin kirjoista ovat olleet bestsellereitä. Mansell todella tietää, miten kirjoittaa hyvää mieltä ja iloa tuottavaa tekstiä, jossa mukana on aimo annos romantiikkaa ja rakkautta. Teksti, jota Mansell elävöittää huumorilla, on eloisaa, raikasta ja helposti luettavaa. Mutta ei tämä kirja pelkkää romantiikkaa ole. Mielestäni kirja on myös perhekomedia. Ilolla ja empatialla  Mansell kuvaa tämän hullunkurisen perheen arkea. Perheenjäsenet ovat eläviä ja tulevat lukijalle läheisiksi. Pidin heistä, vaikka mietinkin, voivatko jotkut ihmiset todella olla sataprosenttisen täydellisiä, kuten sanavalmis, kaiken osaava ja ystävällinen Laney.

Ja sitten on vielä tapahtumaympäristö, kaunis ja upea Cornwall. Cornwallin jylhät rantamaisemat ovat tulleet tutuiksi Poldark-elokuvista. Mansell kuvaa kauniisti näitä upeita maisemia, ja monet kirjan romanttisista tapahtumapaikoista sijoittuvat juuri noille Cornwallin pitkillä hiekkarannoille. 

Kirja ilmestyy 16.7.2020.

4 kommenttia:

  1. Kiitos lukuvinkistä.
    Kesällä on kiva lukea viihdyttäviä ja hiukan helpompia kirjoja. Hyvä mieli ja ilo ovat aina plussaa kirjoissa. Aurinkoisella säällä minulta ei oikein onnistu surullisten kirjojen lukeminen. Paitsi jos itsekin on surullinen.

    Aurinkoisia lukupäiviä :)

    VastaaPoista
  2. Juuri sellainen lukukokemus tämä on, mukava kesäisen kepeä. Mukavia lukuhetkiä myös sinulle.

    VastaaPoista
  3. Nyt esittelit minun mieleistä kesälukemista.
    Menee listalleni. Kiitos!
    Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun kiinnostuit kirjasta Kirsti. Mukavaa kesälukemista. Hyvää viikon jatkoa myös sinulle.

      Poista