tiistai 28. huhtikuuta 2020

Lena Andersson puutarhatöitä vauhdittamassa



Lena Andersson: Omavaltaista menettelyä - Romaani rakkaudesta. Siltala. 2019. (kirja 2014).  Suomentanut Sanna Manninen. Lukija Anna Saksman. 4:57:55.

Vaara-kirjastot

Anderssonin Omavaltaista menettelyä sai Ruotsissa August-kirjallisuuspalkinnon vuonna 2013. Suomeksi kirja ilmestyi vuonna 2015. Siitä tuli menestys myös Suomessa, ainakin päätellen tuon vuoden ylistävistä arvosteluista ja blogipostauksista. Itseltäni tämä kirja oli mennyt aivan ohitse. Siksipä otin Anderssonin seurakseni ruusupensaiden leikkaamiseen. 

Pääosassa on Ester Nilsson, 31-vuotias esseisti ja runoilija. Ester elää ihan tavallista elämää turvallisessa parisuhteessa. Hän on freelancer ja kun hänelle tarjotaan seminaariesitelmän pitämistä kuvataiteilija Hugo Raskin taiteesta, hän ottaa tehtävän ilomielin vastaan. Jo esitelmää tekiessään Esteristä tuntuu, että hän on rakastunut tai ainakin ihastunut Hugoon. Ester pitää esitelmän, ja Hugo kertoo pitäneensä esitelmästä. Esterin ilo on suuri, kun Hugo pyytää häntä ravintolaillalliselle. Seuraa uusia ravintolaillallisia älykkäine keskusteluineen. Sitten se onkin menoa - Ester tuntee suurta rakkautta Hugoa kohtaan. Tunne on niin voimakas, että hän katsoo, ettei voi enää elää parisuhteessa. Hän irrottautuu suhteestaan, muuttaa äidin luo ja myöhemmin kaupungin vuokra-asuntoon. 

Ester kaipaa fyysistä läheisyyttä Hugon kanssa. Koska Hugon työhuoneella on jatkuvasti apulaisia ja hännystelijöitä, Ester kutsuu Hugon omaan asuntoonsa. Kasvissyöjä Ester valmistaa kana-aterian, Hugo tuo tullessaan tuolin ja polttaa viisi savuketta. Sitten he rakastelevat. Seuraa vielä pari yhteistä yötä. Nyt kaikki onkin selvää. Heillä on rakkaussuhde, niin Ester ajattelee. Esterin maailmassa ei enää ole mitään muuta kuin Hugo, hän ei pysty keskittymään työhönsä, hän vain odottaa Hugon yhteydenottoa. Ester päättää, että hän itse ei soita, ei soita, ei soita. Mutta kuitenkin hän soittaa. Kerran, toisen ja kolmannenkin kerran. Mutta Hugo ei vastaa. Joskus Hugo vastaa ja selittää. Esterille pienikin myönteinen vihje merkitsee lupausta. Mutta yhteisiä öitä ei enää tule, ravintolaillallisetkin harvenevat. 

Järki katoaa

Kirja on otsikon mukaisesti romaani rakkaudesta. Kyllä, mutta rakkaus on vain Esterin rakkautta Hugoa kohtaan. Esterille rakkaus on mieletöntä ja huumaavaa, Ester on valmis mihin vain saadakseen huomiota Hugolta. Hugosta tulee Esterille pakkomielle. Ester pettää itseään tullakseen rakastetuksi ja yhä uudestaan ja uudestaan jaksaa ylläpitää toivoa. Näinkö sokeaa on rakkaus?

Tällainen oli tämä "rakkaustarina". Mikään nautinto tämä kirja ei minulle ollut. Minua tämä tarina ei satuttanut, ei herkistänyt, ei ihastuttanut, vaikkakin Andersson osaa kirjoittaa todella taitavasti. En ymmärtänyt Esteriä, olin raivoissani hänelle, ärsyynnyin hänen käyttäytymisestään. Teki mieli läpsäistä ja todeta, että tule toki järkiisi tyttö-kulta. 
Mutta vei kauan aikaa - yli vuoden - kunnes Ester tuli järkiinsä.

En jaksanut myöskään innostua Esterin filosofisista pohdinnoista, joita en aina edes ymmärtänyt. Ester pohtii ihmisen dilemmaa hieman vaikeatajuisesti. Tässä kohtaa piti pysäyttää piikikkäiden ruusupensaan oksien leikkaaminen, etsiä kiireesti kynä ja lehtiö esille ja kirjoittaa muistiin.
”Minusta perusongelma on se, että muiden tekoja tulkitaan behavioristisesti, ulkoapäin ja objektiivisesti. Omia tekoja tulkitaan fenomenologisesti, tietoisuuden sisältä käsin. Se on ihmisen dilemma." 

Mutta niin tulivat ruusupensaat leikatuiksi. 



Kirjasta on postattu hyvin monissa blogeissa ja lähes poikkeuksetta kirjasta on pidetty.

10 kommenttia:

  1. Tämä kirja on mennyt minultakin ohi. Kiitos siis kirjavinkistä :)
    Tuollainen intohimoinen rakastuminen voi olla jopa vaarallista. Luin juuri artikkelin oikeudenkäynneistä, joissa oli tuomittu nainen. Nuorin heistä oli 15v. He tappoivat ihastuksensa oletetun toisen naisen, eivät siis sitä miestä, jota rakastivat. Motiivina siis mustasukkaisuus.
    Rakkauden tähden tehdään itsemurhia ja muitakin ikäviä juttuja. Kun rakastettu ei vastaa omaan rakkauteen, se voi aiheuttaa jopa mielenterveydellisiä ongelmia, työkyky menee ja tulee taloudellisia ongelmia.
    Niin suuri on rakkaus.

    VastaaPoista
  2. Todellakin, niin suuri on rakkaus. Voi teettää vaikka mitä, sekä hyvää mutta myös pahaa. Ja voi saada aikaiseksi vaikka mitä negatiivisia seurauksia, vaikkapa mielenterveysongelmia, kuten mainitsit.

    VastaaPoista
  3. Tämä on tosiaan ärsyttävä kirja, koska se näyttää juuri miten hullua rakastuminen voi olla. Kaikki toisen viat, ilmiselvätkin, koittaa ohittaa ja selittää.
    Kirja on myös omaan elämään liittyvä; niin vahvalta ja tomeralta tuntuva nainen kuin Lena Andersson toimittajan työssäään on (Andersson asui jossain vaiheessa pari vuotta Suomessa ja kirjoitti silloin paljon juttuja Suomesta), niin hänkään ei pysty välttämään tätä ikiaikaista ilmiötä "väärästä rakastumisesta". Ehkä juuri vahva myös rakastuu vahvasti ja jääräpäisesti.

    Jos haluat ärsyyntyä lisää puutarhatöiden lomassa, niin lue "Vailla henkilökohtaista vastuuta". Ester ei ole oppinut mitään! :)

    VastaaPoista
  4. Marjatta, kiitos mainiosta kommentistasi. Kävinkin lukemassa kustantajan sivuilta tuosta kirjasta Vailla henkilökohtaista vastuuta. Todellakin, vielä viisi vuotta myöhemmin samanlainen tilanne. Jos ottaisin tämän kuunneltavaksi puutarhatöihin, saisivat perennapenkit kokea todellista apinanraivoa!
    Ajattelinkin, että tapahtumilla saattaa olla yhteyksiä kirjailijan omaan elämään.

    VastaaPoista
  5. Oi, puutarhatöitä tehdessä on kyllä tosi mukava kuunnella äänikirjaa! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, opin tämän taidon viime kesänä. Nyt rikkaruohojen kitkeminen on silkkaa juhlaa!

      Poista
  6. Mun pitäis hankkia uudet kuulokkeet, koska nykyiset eivät pysy paikoillaan :) Hyvä idea kuunnella pihatöissä... Lena Anderson on tuiki tuntematon. Hyvää vappua Anneli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Opin viime kesänä äänikirjojen kuuntelun puutarhatöissä. Tosi kiva juttu! Mukavaa vappua sinulle Riitta!

      Poista
  7. Minäkin kuuntelin tämän hiljattain, en ole vielä saanut postausta valmiiksi. Teen kyllä usein muistiinpanoja kuunnellessani, niin että juttu on useimmiten omia mielipiteitä vaille valmis kun olen kirjan kuunnellut. Lukukirjan kanssa en jotenkin osaa toimia samoin, en edes tiedä miksi.

    Minulle tämä kirja antoi enemmän kuin sinulle. Löysin sen sivuilta niin paljon itseäni, yksipuoliseksi kääntynyttä nuoruudenrakkauttani josta en meinannut pystyä päästämään irti. Tämä kirja toimiikin parhaiten varmasti heille (meille) jotka olemme kokeneet jotain samankaltaista.

    VastaaPoista
  8. Olet oikeassa, niin varmasti onkin, että jos on kokenut jotakin samanlaista niin silloin saa kirjasta enemmän irti. Pätee tähän kirjaan, kuten varmaan muihinkin.

    VastaaPoista