sunnuntai 8. maaliskuuta 2020

Pekka Hyyti: Musta talvi



Pekka Hyyti: Musta talvi. Myllylahti. 2020. 382 s.

Arvostelukappale kustantajalta

"Episkooppi heijasti valkoiselle seinälle kuvan ovensuussa poseeraavasta miehestä. Silmälasipäisellä miehellä oli päässään lierihattu. Hän oli pukeutunut vaaleaan liivipukuun. Mies katsoi totisena kohti kameraa. Ohut savujuova väreili valokeilassa. Huoneessa oli neljä miestä. Kolme heistä istui nojatuoleilla, yksi seisoi episkoopin vieressä. Kaikilla oli kädessään konjakkilasi." (s. 108)

Mustan talven tapahtumat sijoittuvat Tampereelle Tammerkosken rannoille. On vuosi 1930. Eletään edelleen sisällissodan jälkimainingeissa.
Suomessa vallitsee kieltolaki. Oikeistolainen liikehdintä järjestäytyy 20-luvun lopulla ja syntyy kommunismia vastustava Lapuan liike. Lapualaiset ilmoittavat olevansa isänmaan asialla, juuri Lapuan miehet ja naiset toimivat isänmaan pelastamiseksi. 

Kirjan nimi viittaa Tampereen lumettomaan ja mustaan talveen. Helmikuuhun asti pitää odottaa lunta ja pakkasta. Sitten vasta Tammerkosken yläjuoksu jäätyy. Eräänä aurinkoisena pakkaspäivänä uimariporukka lähestyy Mältinrantaa ja löytää ruumiin, joka on jäätynyt kiinni avantoon. Käy ilmi, että miestä on kohdeltu hyvin raa´asti, sormi on katkaistu, samoin kieli. Poliisiasiahan tästä ilman muuta tulee. Tarkastaja Kuusniemi kutsuu porukkansa koolle ja tutkinta voi alkaa. Kuusniemen alaisuudessa työskentelee mm. rikoskonstaapeli Voitto Karhu, johon saimme tutustua jo Hyytin ensimmäisessä kirjassa Tummat pilvet eilisen.


Lehto irrotetaan avantojutusta ja hänelle annetaan tehtäväksi tutkia Kansan Lehden konttoriin tehtyä murtoa. Lehdon hämmästykseksi murtopaikalla on myös etsivä Vilhunen Etsivästä keskuspoliisista. Lehto on epäluuloinen. Mikä EK:n rooli on, kenen puolella se on? "Onko Etsivä Keskuspoliisi luisumassa äärioikeiston, Lapuan liikkeen, Vapaussodan Rintamamiesten Liiton, Lalli-liiton ja ties kenen käsikassaraksi, vaikka sen pitäisi puolustaa laillista valtiovaltaa ja lakeja?" (s. 55) Kenestäkään ei voi olla varma, kenen puolella kukin on. Oliko isku Kansan lehden konttoriin vasta esimakua? Liikkeellä on huhuja, että Lapuan liikkeen nimissä isketään jonnekin uudelleen.  

Voitto Karhun naisystävä on ihastuttava Ina Djurling,  Aamulehden toimittaja. Aamulehti edustaa maltillista oikeistolaista linjaa, mutta lehden hallituksessa on jäseniä, joiden mielestä lehden linjaa tulisi tiukentaa oikeistolaisempaan suuntaan. Ina haluaa tehdä juttua kieltolain vaikutuksista. Alkoholin laiton kauppa on kieltolain aikana kasvanut räjähdysmäisesti. Ina kuitenkin hylkää kieltolakiartikkelin, kun eteen tulee ajankohtainen jutun aihe eli kommunisteja vastaan nostettu oikeudenkäynti. 

Avannosta löytyneen miehen henkilöllisyys selviää, mutta syytä murhaan ei löydy. Mies tuntuu olleen todellinen mysteeri, myös vaimolleen. Lisäksi tulee ilmi, että yhdestä jos toisestakin kodista varastetaan öiseen aikaan kaikki hopea- ja kultaesineet. Kuusniemi on neuvoton. "Kuusniemi antoi katseensa kiertää alaisissaan. Hän pohti, miten tästä pitäisi lähteä tutkimuksia jatkamaan. Murhatutkimukset olivat pahasti levällään, Kansan Lehden toimitukseen tehdyn iskun tutkinta samoin. Onneksi näytti siltä, että kaupunkia riivannut murtojen sarja oli selviämässä. Kuusniemi huokaisi ääneen, haroi hiuksiaan ja ojentautui tuolinsa selkänojaa vasten, katse kattoon suunnattuna." (s. 319) 

"Lähetetään kommunistit rajan taakse Neuvostoliittoon. Sinne he kuuluvat." (s. 382)

Asiat selviävät, mutta vasta monen mutkan jälkeen. Loppuratkaisu on yllätyksellinen, osittain onnellinenkin. Mutta kaikille tutkimuksen kohteena oleville asioille ei löydy ratkaisua. Jää pohdittavaksi, onko selvittämättömien asioiden takana Lapuan liike.

Faktaa ja fiktiota

Hyyti piirtää vahvaa ajankuvaa 30-luvun Tampereesta. Tamperetta tuntevien on varmasti kiinnostavaa kulkea Kuusniemen porukan kanssa ympäri kaupunkia. Kaikesta huomaa, että Hyyti on panostanut taustatietojen kartoittamiseen. Tampere näyttäytyy lukijalle autenttisena, samoin kuin 30-luvun arkinen miljöö. Parasta kirjassa on uskottava ajankuva. Oikeistolaisuuden ja Lapuan liikkeen nousu linkittyy luontevasti kirjan juoneen. Kirjan fiktiivinen juoni perustuu historiallisille faktoille. 

Edellisessä kirjassa Tummat pilvet eilisen (linkki) tutustuimme Voitto Karhuun, joka selkeästi olikin edellisen kirjan päähenkilö. Olisin toivonut sympaattiselle Karhulle suurempaa roolia tässä kirjassa. Merkittävän roolin tässä kirjassa saavat Kuusniemen porukan muut poliisit, joiden henkilöhahmot jäävät kuitenkin varsin kapeiksi. Onneksi tilaa saa Voitto Karhun naisystävä Ina. Ina onkin hyvin miellyttävä nuori nainen, joka kirjan loppuratkaisuissa nousee merkittävään osaan.

Pekka Hyytin teos Tummat pilvet eilisen sai Suomen Dekkariseura ry:n Vuoden esikoisdekkari -kunniakirjan 2020.

5 kommenttia:

  1. Kiitos lukuvinkistä.

    Aurinkoista naistenpäivää Anneli :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä Mai. Uskon, että tykkäät näistä Hyytin dekkareista. Hyvää naistenpäivää myös sinulle.

      Poista
  2. Tämä mun pitää vinkara miehelleni, voisi olla just hänen tyyppinen dekkari :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos vinkistä Anneli.
    Hyvää matkaa teille!

    VastaaPoista