maanantai 9. joulukuuta 2019

Kirjabloggaajien joulukalenteri 2019: 9. luukku




Kirjabloggaajien joulukalenterista avautuu luukku toisensa perään. Nyt olemme jo luukussa numero 9. Luukusta avautuu Mauri Kunnaksen riemastuttava kirja Joulupukki.


Mauri Kunnas sekä apuna Tarja Kunnas: Joulupukki. Otava. 2016. 51 sivua.
Mauri Kunnaksen Joulupukki-kirja on tärkeä osa jouluamme. Ostimme oman Joulupukki-kirjan kolme vuotta sitten, sen jälkeen olen lukenut sitä yhdessä lapsenlapseni kanssa jokaisena jouluna. Me molemmat odotamme innokkaasti kirjan lukemista. Kaivoimmepa tämän ihanan kirjan esille kerran keskikesälläkin. Silloinkin sitä oli mieluista lukea.

Ensin meillä on tapana selata kirja ja katsella kirjan mainiota kuvitusta. Seuraavalla kierroksella luetaan teksti eikä kuvitusta tälläkään kertaa unohdeta. Parina ensimmäisenä vuotena lapsenlapseni ei vielä osannut lukea, joten minä luin kirjaa, mutta viime jouluna tämä alaluokkalainen oli jo oppinut lukemaan, joten sitten luettiin vuorotellen.



Kirja kertoo nimensä mukaisesti joulupukin ja tonttujen puuhista Korvatunturilla. Ensin Kunnas kuvaa kaukana sijaitsevaa Korvatunturia. Siellä asustaa Joulupukki yhdessä muorin ja satojen tonttujen ja porojen kanssa. Kaikkien maailman lasten ikioma Joulupukki on "vanha, valkopartainen, hyväntahtoinen ukki joka vuodesta toiseen jaksaa uurastaa, jotta meillä olisi mukava joulu". Korvatunturilla riittää touhua. Joululahjoja valmistetaan läpi vuoden, niitähän lapset odottavat, mutta myös muorilla ja tonttuemännillä on paljon puuhaa ruoan laittamisen, siivouksen  ja kahvinkeiton kanssa. Vanhat tontut ovat todella taitavia lahjojen tekemisessä, onhan heillä monenkymmenen vuoden kokemus, mutta tonttulasten pitää oppia ne taidot. Siksi he käyvät koulua. Koulussa opitaan lukemaan, laskemaan ja kirjoittamaan, mutta pääpaino on kuitenkin käsitöissä eli opetellaan lahjojen tekotaitoja.



Tutkimme tarkasti lapsenlapseni kanssa tonttujen työskentelyä pajoissa ja verstaissa. Niin tarkkaavaisesti ja huolellisesti tontut keskittyvät työhönsä. Ihastustamme herättää kertakerran jälkeen suuren suuri painokone, jolla painetaan paperit, kirjat ja pelit. Tonttujen hauskat nimet viittaavat heidän taitoihinsa, mm. Manu Meisseli kiinnittää luistimenteriä, Vanha Topi Liimaparta on etevä liimaaja ja Tämmirauta-Taneli on sorvaaja. Myös naispuolisia tonttuja tarvitaan. Ninni Nuttunen valmistaa nukenvaatteita vastavalmistuneille nukeille. 

Mutta ei tonttujen elämä ole pelkkää työntekoa - onneksi. Kesällä pidetään lomaa, mutta sitten heti syksyllä koittavat kiireet ajat. Tarkastuspartiot lähtevät liikkeelle tarkkailemaan, ovatko lapset olleet kilttejä. Sitten alkaakin saapua kirjeitä Korvatunturille ympäri maailmaa. Loppuhuipennus on luonnollisesti jouluaatto, joka on kirjassa kuvattu todella vauhdikkaasti ja ihastuttavasti. 



Kirjan lopussa Kunnas kuvaa omaa lapsuuttaan ja kertoo Joulupukki-kirjastaan. Se oli kolmas Kunnaksen kuvakirja Suomalaisen tonttukirjan ja Koiramäen talossa -kirjan jälkeen. Joulupukki-kirjasta on Suomessa otettu yli 20 painosta, se on käännetty 26 kielelle ja ulkomaisia laitoksia on painettu liki 1,5 miljoonaa kappaletta. Näin Korvatunturin Joulupukki on tullut tunnetuksi ympäri maailmaa. Kunnaksen piirrokset, jotka ovat niin lasten kuin aikuistenkin mieleen, ovat todella riemastuttavia.  Lapset rakastavat pienten yksityiskohtien etsimistä. Myös Kunnaksen kirjoitustyyli on oivaltavaa ja kiehtoo takuuvarmasti lasten mielikuvitusta. Joulupukki on jo todellinen klassikko ja on omiaan luomaan joulutunnelmaa sekä lapsille että aikuisille. 

Kirjabloggaajien joulukalenterin edellinen luukku eli kahdeksas avautui Aarrekirjasto -blogissa. Huomenna 10.12. joulukalenterin luukku avautuu Luettua ja maistettua -blogissa. Oksan hyllyltä -blogista löydät listan joulukalenterissa mukana olevista kirjabloggaajista. 

Hyvää joulun odotusta kaikille!

15 kommenttia:

  1. Ihanan värikylläinen kuvitus! En ole Kunnaksen kirjoja lukenut, mutta olen toki niistä tietoinen. Ihana joulutunnelma! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kunnaksen kuvitus on todella viehättävää, niin lasten kuin aikuistenkin silmin. Ihanaa joulunalusaikaa myös sinulle!

      Poista
  2. Kiitos Anneli <3
    Joulupukki on jo klassikko joulukirja. Mauri Kunnas kirjoittaa ja piirtää klassikkolastenkirjoja, jotka kestävät vuosia ja ovat aina vallattoman hauskoja.

    Lukuiloa ja joulutaikaa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tätä kirjaa voi pitää klassikona, niin kauan se on ollut todella suosittu. Eikä ihme, on se niin valloittava kirja.

      Poista
  3. Onpa ihanaa, kun saat lukea tätä kirjaa yhdessä lapsenlapsesi kanssa! Sellaiset yhteiset hetket ovat parhaita elämässä. Iloista joulunodotusta teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa joulunaluspäiviä myös sinulle! Odotan taas tämän joulun mukavaa lukuhetkeä.

      Poista
  4. Oi, Kunnaksen kuvituksissa on kyllä lapsille (ja aikuisille) pitkäksi aikaa ihasteltavaa. Suloinen joulun ajan perinne teillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä Kunnaksen kuvitus miellyttää sekä aikuisia että lapsia. Mukavia joulunaluspäiviä sinulle.

      Poista
  5. Mauri Kunnaksen kirjoja rakastetaan meillä jo neljässä polvessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä yhtään ihmettele Kirsti. Ne kyllä lumoavat sekä lapset että aikuiset. Varmasti myös tämä Joulupukki-kirja on teidän perheessänne tuttu. Hyvää joulun odotusta!

      Poista
  6. Mauri Kunnas on ihan huippu! Itse pidän eniten hänen Piitles-sarjakuvastaan (jota suosittelen lämpimästi, vaikkei Beatlesin musiikki niin innostaisikaan), mutta kyllä nämä lastenkirjatkin ovat ihania. Selailen joskus niiden piirroksia kirjastossa, vaikken kirjoja lainaakaan - mieli on heti pikkuisen parempi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä Kunnas on todella mainio kuvittaja. Mitä tahansa hänen kirjaansa on kiva ainakin selata.

      Poista
  7. Kunnaksen kirjat ovat niin huippuja! Mahtavan paljon yksityiskohtia ja mukavia tarinoita.

    VastaaPoista
  8. Kyllä esimerkiksi tätä kirjaa aikuinenkin lukee mielellään. Ja kiva ottaa tällainen kirja esille joka jouluna, se tekee joulun tunnelmaa.

    VastaaPoista