maanantai 29. huhtikuuta 2019

Arvonta: Keckmanin Hyvän mielen puutarhaEija Keckman: Hyvän mielen puutarha. Terapiaa kaikille aisteille. 2019. WSOY. 152 sivua.

Kiitos WSOY tästä uudesta, upeasta puutarhakirjasta. Itse olen sen nyt lukenut ja haluan laittaa hyvän kiertoon, eli arvon tämän kirjan blogini lukijoiden kesken. Ohjeet arvontaan löydät tämän postauksen lopusta.

Tähän kirjaan on mukava tarttua. Jo pelkkä kirjan selailu ja kuvien katselu saa minut hyvälle mielelle, niin kaunis kirja on. Miellyttävä taitto, tasokkaat valokuvat ja tehokkaat tekstien nostot herättävät kiinnostuksen tutustua kirjaan tarkemmin. Voin taata, että kirjaan tutustuminen kannattaa, niin paljon kirjalla on annettavaa kaikille puutarhanharrastajille.


Eija Keckman on tuttu nimi. Hän on kirjoittanut puutarha-aiheisia artikkeleita ja toimittanut puutarhaohjelma Pionia vuosina 2002-2007. Keckmanilla itsellään on iso, ihana englantilaistyyppinen puutarha Eija's Garden Loviisassa.

Kirjassa avataan puutarhaterapian historiaa. Käy ilmi, että puutarhaterapialla on pitkä historia. Jo muinaisessa Persiassa ja Egyptissä osattiin arvostaa puutarhojen kauneutta, tuoksuja ja veden solinaa. Sittemmin puutarhaharrastuksella on ollut tärkeä tehtävä psykiatristen sairauksien hoitomuotona. Näin on ollut vuosien ajan meillä Suomessakin, mutta nyt mahdollisuus puutarhaterapiaan on lähes loppunut, koska luonnon läheisyydessä toimineet psykiatriset sairaalat, mm Kellokoski ja Joensuun Paihola, on lopetettu ja siirretty sairaaloiden yhteyteen.Hyvän mielen puutarha on paikka, jossa voi rauhoittua. "Me tarvitsemme kauniita ja mieltä rauhoittavia paikkoja, joista voimme monipuolisesti ammentaa aistinautintoja. Puutarhat voivat toimia merkittävinä henkisen hyvinvoinnin paikkoina." (s. 14)

Keckman antaa tehokkaan tietoiskun aistipuutarhan suunnittelusta, puutarhan materiaalivalinnoista ja puutarhan rajauksista. On hyvä, jos puutarhassa on omistajalle tärkeitä ja merkityksellisiä esineitä. "Hillitysti sijoitetut esineet ovat puutarhan helmiä, jotka parhaimmillaan pysäyttävät puutarhassa kulkijan ja herättävät hänessä mietteitä." (s. 25) Itselleni oli hyvä muistutus, että esineitä kannattaa käyttää maltillisesti. Muutama vuosi sitten innostuin puutarhapatsaista ja erilaisista koristeista, ja niitä sitten löytyikin joka puolelta puutarhaa. Esineen sijasta puutarhuri voi valita pysäyttäväksi ja voimaannuttavaksi esineeksi vaikkapa sammaloituneen kiven tai kelottuneen puunrungon.


Vesi on kautta aikojen ollut tärkeä elementti puutarhassa. "Aistipuutarhassa vesiaihe on oleellinen kolmen aistin elementti, joka pystyy vaikuttamaan näkö-, kuulo- ja tuntoaistiin." (s. 27) Kirjassa annetaan hyviä vinkkejä onnistuneen vesiaiheen rakentamiseen sekä vesialueiden perennojen valintaan.

Puutarhan suunnitteluvaiheessa on tärkeää yhdistää puutarha luontoon. Tontilta löytyvät kivet tai kallio kannattaa sisällyttää puutarhasuunnitelmaan. Kasveilla on tärkeä rooli kaikissa puutarhoissa, niin myös aistipuutarhassa. Mielenkiintoinen näkökulma on kiinnittää huomiota kasvin valinnassa eri aisteihin: näkö-, kuulo- ja makuaistiin. Monesti kuulee puhuttavan salaisesta puutarhasta. Mikä se sellainen salainen puutarha oikein on? Keckmanin mukaan salaiset puutarhat ovat  pienissä tiloissa "tavallisia kotipuutarhoja, joissa halutaan viettää aikaa perheen ja ystävien kesken rauhassa, ulkopuolisen katseilta suojassa." (s. 119)  Isommissa puutarhoissa salainen puutarha voi olla vain osa isoa puutarhaa. Olipa kysymyksessä pieni tai iso puutarha, salainen puutarha on sellainen, joka "koskettaa aistejamme, tarjoaa elämyksiä, lumoutumista, suojaa negatiivisilta ärsykkeiltä ja luo turvallisuuden tunnetta." (s. 120)


Kirjan lopussa Keckman kertoo oman koskettavan tarinansa, tarinan, jossa hän rakkaan Markkunsa kanssa lähti moottoripyörämatkalle Eurooppaan. Puolassa sattui onnettomuus. Keckman loukkaantui pahoin. Aivo- ja niskavammojen vuoksi hän oli lähes toimintakyvytön kahden vuoden ajan. Psykoterapiasta saatu apu ja tuki antoivat voimia toipumiseen. Myös puutarhalla oli iso merkitys toipumisessa. "Koen kiitollisuutta joka kerta, kun astun puutarhaani, tietoisena siitä, että saan hoitaa sitä ja samalla se hoitaa minua." (s. 149)

Kiitos Eija Keckman upeasta kirjasta! 💗💗💗

Voit osallistua tämän puutarhakirjan arvontaan kommentoimalla tätä postausta. Laita mukaan myös sähköpostiosoitteesi. Arvontaan voi osallistua myös Facebookin Pihakuiskaajan puutarha -sivustolla.·     Arvonta-aika päättyy maanantaina 6.5. klo 18. Onnea arvontaan!

40 kommenttia:

 1. Varmasti hyvä kirja. :) :) Mukana arvonnassa. :)
  hippohiiri@gmail.com

  VastaaPoista
 2. Mukana kiinnostavan kirjan arvonnassa. Salli.moilanen35@gmail.com

  VastaaPoista
 3. Mukana tätäkin kautta..:)
  irmastiina@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun olet mukana arvonnassa tätäkin kautta Hannele. Mukava kun liityit lukijaksi.

   Poista
 4. Mukana ollaan!
  rakkauttajamaanantimia@gmail.com

  VastaaPoista
 5. Mukana ollaan, vaikuttaa hurmaavalta kirjalta.
  postin.tuomaa@gmail.com

  VastaaPoista
 6. Kaunis kirja ja mielenkiintoinen aihe.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, on todella tutustumisen arvoinen kirja. Onnea arvontaan.

   Poista
 7. Mukana arvonnassa :)

  ronja.ryovarintytar@gmail.com

  VastaaPoista
 8. Vaikuttaa tavoittelemisen arvoiselta <3
  kai3ki@gmail.com

  VastaaPoista
 9. Juuri tänään nautin puutarhatöistä lintujen laulaessa ja luonnon vähitellen vihertyessä. Vuosi sitten saamani aivovamma toi monia erilaisia ongelmia, joista osaa työstän loppuelämäni. Tämä kirja vaikuttaa kiinnostavalta niin puutarhaihmisen kuin henkistä ja fyysistä terapiaa kaipaavan kannalta. Mukana siis tavoittelemassa kirjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun olet arvonnassa mukana. Uskon, että pidät tästä kirjasta. Hyvää vappua!

   Poista
 10. Oi kuulostaa ihanalta kirjalta! Haen itse puutarhasta terapiaa posttraumaattiseen stressihäiriöön.

  minuhno@gmail.com

  VastaaPoista
 11. Ajatuksia antava ja terapoiva kirja varmasti, joten arvontaan mukaan ehdottomasti! hahtuva08@gmail.com

  VastaaPoista
 12. Varmaan mielenkiintoinen kirja. lahja.hirvonen@gmail.com

  VastaaPoista
 13. Puutarhassa käyskentely on yhtä aistien juhlaa. Mielenkiintoinen kirja ja mukana arvonnassa.
  nina40fi@gmail.com

  VastaaPoista
 14. Mukana arvonnassa.
  Upean näköinen kirja. Itse olen vielä täysin ummikko puutarhahommissa, tästä voisi saada ihania ideoita ja vinkkejä.
  yksilukuviela@outlook.com

  VastaaPoista
 15. Mukaan arvontaan.
  -minttu47-
  minttu47@gmail.com

  VastaaPoista
 16. Mukana upean kirjan arvonnassa :)
  netteri@gmail.com

  VastaaPoista
 17. Näyttääpä kivalta kirjalta, mukaan arvontaan. Hyvää vappua :) riiti81(at)gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun olet mukana arvonnassa. Hyvää alkanutta toukokuuta sinulle.

   Poista
 18. Osallistun innolla!
  Hiisukas (hiisukas(at)gmail.com)

  VastaaPoista
 19. Oi miten ihana kirja! :)

  minuhno@gmail.com

  VastaaPoista