maanantai 29. lokakuuta 2018

Kari Hotakaisen Kimi Räikkönen -lukupiiri yksi messujen kohokohdista


Kari Hotakainen ja kustantaja Touko Siltala
Kari Hotakainen: Tuntematon Kimi Räikkönen. Siltala. 2018.
Kirjamessujen lukupiiri 27.10.2018.

Helsingin kirjamessujen yhteydessä kokoontuvissa lukupiireissä lukijoilla on mahdollisuus keskustella kirjailijan kanssa ja kysellä kirjan syntyprosessista. Vuonna 2013 aloitetut lukupiirit ovat vakiinnuttaneet paikkansa Helsingin Kirjamessujen ohjelmassa. Yksi näiden kirjamessujen lukupiireistä oli Kari Hotakaisen Tuntematon Kimi Räikkönen -lukupiiri. Hotakaisen lukupiiri oli odotetusti varsin suosittu, ja Lonna-salin sata paikkaa tulivat varatuiksi jo ennakkoon. Tilaisuutta isännöi kustantaja Touko Siltala. Mukana olivat myös Kirsin Book Club vetäjänä Kirsi Ranin, satapäinen yleisö, minä kirjabloggareiden edustajana ja luonnollisesti pääosallistujana Kari Hotakainen. 

Lonna-sali täyttyi lukupiiriläisistä
Lukuisia kirjallisuuspalkintoja saanut Kari Hotakainen on suosittu kirjailija. Hotakaisen kirjailijaura alkoi runoteoksella Harmittavat takaiskut vuodelta 1982. Hänen varsinainen läpimurtoteoksensa oli Finlandia-palkintoehdokkaana ollut Klassikko vuonna 1997.  Viimeistään Finlandia-palkittu Juoksuhaudantie vuonna 2003 teki Hotakaisesta yhden Suomen suosituimmista kirjailijoista. 

Hotakainen halusi uusia haasteita

Romaanit ovat tarjonneet Hotakaiselle mahdollisuuden kehittää mitä erilaisimpia henkilöhahmoja. Joskus kirjojen henkilöhahmot ovat kerrassaan herkullisia, joskus uskottavia, joskus taas suorastaan tragikoomisia ja täynnä ironiaa. Nyt Hotainen halusi haastaa itsensä ja kokeilla jotakin aivan uutta. Niin syntyi ajatus kirjoittaa kirja todellisesta henkilöstä. Hotakaisella oli muutamia henkilövaihtoehtoja kirjaksi, mutta Kimi Räikkönen oli kuitenkin se ykköstoive. Ensimmäinen yhteydenotto Kimi Räikköseen tapahtui vuonna 2011. Kuitenkin useita vuosia kului ennen kuin yhteistyö Kimin kanssa käynnistyi.  Vuonna 2017 Kimin silloinen asianhoitaja Sami Visa otti yhteyttä ja ehdotti epävirallista tapaamista. Ja siitä se kaikki alkoi.  

Aikataulu oli äärimmäisen tiukka - sen tiesivät sekä kirjailija että kustantaja. Aikatauluhaasteeseen tuli vastata, koska olihan Siltala se onnekas kustantamo, joka sai kustannussopimuksen Kimin kanssa, vaikka varmasti kaikki suomalaiset kustantamot olivat vuosien varrella esittäneet Kimille kiinnostuksensa kirjayhteistyöstä. 

Kimi valitsi Hotakaisen oman elämänsä kuvaajaksi. Miksi juuri Hotakaisen? Kimi määritteli valintaehdot niin, että kirjoittajalla ei saanut olla mitään käsitystä formuloista eikä myöskään Kimistä. Tähän rooliin Hotakainen sopi paremmin kuin hyvin! Hotakaisen laajalla kirjatuotannolla ei ollut valinnassa mitään merkitystä, koska Kimi ei tuntenut yhtään niistä. Hotakainen kertoi, että ensimmäinen tärkeä rajapyykki hänen ja Räikkösen yhteistyössä oli kirjan ensimmäiset 40 liuskaa. Hotakainen kirjoitti ne vauhdilla, laittoi liuskat Kimille Sveitsiin ja odotti yhteydenottoa. Sekä kustantaja että kirjailija tiesivät, että Kimin reaktio ensimmäiseen tekstinäytteeseen oli ratkaiseva. Kului monta jännittävää päivää ja OK-hyväksyntä tuli! 


Kirja on henkilökuvaus, ei urheilukirja

Hotakainen aloitti tutustumisen Kimin formulamaailmaan puhtaalta pöydältä. Kuten David Foster Wallace kehotti, uuteen maailmaan tulee mennä avoimin mielin. Hotakainen kiteytti sen näin: Kyynisyydellä aukeaa ovi porstuaan, avoimin mielin päästään sisälle taloon. Hotakainen matkusti Kimin kanssa Malesian osakilpailuun, oli mukana harjoituksissa, tutustui Kimin varikkohenkilöstöön ja sai todellakin käsityksen siitä, mistä formuloissa on kysymys. Formuloiden tekniikkapuolta ei käsitelty, niin sovittiin Kimin kanssa.

Alusta alkaen oli selvää, että kirja kirjoitettiin Kimin ehdoilla. Kimi hyväksyi aiheet ja tarkisti tekstit. Esimerkiksi Kimin ensimmäistä avioliittoa ei käsitelty, mutta sen sijaan Kimin biletysvuosia ei sivuutettu. Eikä niitä voitukaan sivuuttaa, ne ovat osa Kimin taustaa. Kimi hyväksyi Hotakaisen ehdotuksen, että biletystapahtumat puristetaan yhdeksi luvuksi. Biletykset kulminoituivat 16 päivän ryyppyputkeen vuonna 2012. Taustalla olivat isän kuolema ja eroon päättynyt avioliitto. Ryyppyputken jälkeen Kimi ajoi Espanjan F1-kilpailussa kolmannelle sijalle. Se oli ihme, sellaiseen pystyy vain ajaja, jolla on erittäin hyvä peruskunto ja kova ajohalu. Biletysvuodet ovat nyt mennyttä. Nyt mielen ja sydämen täyttää ihana perhe: Minttu, Robin ja Rianna.  

Kirsin Book Club
Kirja on enemmän kuin kurkistus Kimin elämään

Hotakainen voi syystä sanoa oppineensa tuntemaan Kimiä. Hän vietti pitkiä aikoja Kimin kotona Sveitsissä, haastatteli lukuisia ystäviä sekä tapasi perhettä ja läheisiä. Yhteistyö sujui saumattomasti alusta alkaen. Hotakaista ja Kimiä yhdisti vino huumorintaju ja tapa puhua suoraan. Asuessaan Kimin kotona Sveitsissä työrytmi löytyi nopeasti: aamulla parin tunnin keskustelu Kimin kanssa ja sen jälkeen useamman tunnin tauko, jolloin Hotakainen purki haastatteluja. He viettivät aikaa yhdessä myös haastattelujen ulkopuolella. Hotakainen kertoo, että hän sai kokea monia hauskoja hetkiä Kimin kanssa. Näissä tilanteissa Kimi ei ollut läsnä ammattikuskina, vaan läsnä oli pikemminkin rentoutunut Kimi. Usein puhuttiin musiikista ja lapsista tai pelattiin sulkapalloa. Kimi kuuntelee mielellään samanlaista musiikkia kuin vanhempansa, vaikkapa Topi Sorsakoskea ja Rauli Badding Somerjokea.

Kuten tiedämme, Kimi on erinomainen formulakuski. Hotakainen sai todistaa useastikin, että Kimi on hyvä kuski muutenkin. Äärimmäisen hyvän hahmotuskykynsä vuoksi Kimi pystyy ajamaan ilman navigaattoria tuntemattomillakin paikoilla. Kimi ajaa todella lujaa. Eräänkin kerran Hotakainen pyyteli Kimiä hiljentämään vauhtia, olihan hän ollut vakavassa auto-onnettomuudessa. Kimillä oli hänelle yksioikoinen vastaus: "Voithan sinä kävellä". Erään toisen kerran Hotakainen laittoi Kimille viestin: "Muista ajaa varovasti". Kimiltä tuli välittömästi vastaus: "Kiitos vanha juoppo"

Hotakainen muistelee hyvillä mielin Kimin huumorintajua kuvaavia sattumuksia, joita mielellään olisi lukenut myös kirjasta. Kerran Kimi vuokrasi yksityiskoneen, sellaisen mallin, jossa oli vaarana, että vasen siipi rikkoutuu. Hotakaista hieman hirvitti, mutta Kimi rauhoitti häntä: "Olethan jo elänyt pitkän ja hyvän elämän".

Yleisökysymykseen, mikä Kimissä yllätti, Hotakainen vastasi: "Kimin vähäpuheisuudesta on tullut tavaramerkki. Henkilönä hänellä on tilannekomiikan tajua, hän on äärimmäisen herkkä, huumorintajuinen ja hyvin puhelias ystävien kesken."

Kirjojen signeerausta
Suomi-imagoa vahvistamassa

Kari Hotakainen on tarttunut oivaan aiheeseen. Me suomalaiset otamme mielellämme kaiken kunnian Kimin urasta ja F1-menestyksestä sekä allekirjoitamme sen, että Kimi on yksi tunnetuimmista suomalaisista ulkomailla. Ehkäpä tunnetuin. Suomessa vierailulla oleva Naton yhteisoperaatioesikunnan komentaja, amiraali James Foggo nostaa kehuissaan esille kolme suomalaista: presidentti Niinistön, Nobel-palkitun presidentti Martti Ahtisaaren sekä formulakuski Kimi Räikkösen. Hän kertoo  seuranneensa mielenkiinnolla Kimin menestyksekästä ajamista Austinin kisoissa.

Tuntematon Kimi Räikkönen on romaaneistaan tunnetun Kari Hotakaisen ensimmäinen tietokirja, tietokirja jota oli nautinnollista lukea ja joka antoi mahdollisuuden sukeltaa ihan uuteen maailmaan. Kirjassa kuuluu selvästi Hotakaisen ääni ja niin kuuluukin kuulua. Olen aina pitänyt Hotakaisen kielestä, se tuntuu niin viimeistellyltä ja samalla rennolta. Kertakaikkisen kiinnostava kirja, ja varmasti mieluista luettavaa myös niille, jotka eivät yleensä kirjoja lue.


Kirjailijan rento ja vapautunut kerronta antoi mukavaa taustatietoa kirjan synnystä. Kirjailija itse oli aktiivinen puhuja. Yleisöllä olisi varmasti ollut enemmänkin kysyttävää. Varmasti kaikkia olisi kiinnostanut kirjan myyntimäärät, Hotakaisen tulevaisuuden kirjoitussuunnitelmat tai vaikkapa Kimin tallisiirto. Kustantaja kiitteli englannin- ja ruotsinkielisiä käännöksiä. Lisäksi kirja on käännetty viroksi, saksaksi ja japaniksi. Hotakainen veisteli: "Näistä olen lukenut japaninkielisen käännöksen puoleen väliin".
 
Tällaisen paidan olisin halunnut. Ei ollut myynnissä, oli vain Siltalan henkilöstöllä.




.

10 kommenttia:

  1. Mies yritti tuonne, mutta paikat olivat täynnä.
    Niinpä me sitten kävimme lauantaina Senaatintorilla HS:n Tähtihetkessä kuuntelemassa saman lyhennettynä versiona.
    Hyvää illan jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lukupiiri oli täyttynyt jo ennakkoon. Hyvä kun kuitenkin saitte kuulla Hotakaisen ajatuksia. Mukavaa viikkoa sinulle!

      Poista
  2. Varmasti olisi ollut hienoa osallistua tuohon tilaisuuteen.
    Pidän kovasti Hotakaisen tavasta kirjoittaa ja käyttää kieltä. Formula tai mikään muukaan autourheilu minua ei kiinnosta, mutta tämän Kimistä kertovan kirjan haluaisin lukea. Tämä postauksesi lisäsi kirjan kiinnostavuutta. Kirja jäi messuilla ostamatta, mutta ajattelin hankkia sen miehelle isänpäivälahjaksi.

    VastaaPoista
  3. Varmasti on mieluinen isänpäivälahja. Ja isänpäivä on itse asiassa aika pian, joten ei mene varmaankaan kauaa kunnes sinäkin saat sen lukea.

    VastaaPoista
  4. Kiitos kirjapiirikuvauksesta, näin pääsin tunnelmaan, vaikken päässytkään tilaisuuteen. Ja oli kiva tavata, vaikka se jäikin pikaiseksi kaiken hälinän keskellä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli mukava tavata vaikka ihan vain pikaseltaan. Mukavaa syksyn jatkoa!

      Poista
  5. Olet kuvannut erittäin hyvin lukupiirin tapahtumat. Omaan aikatauluuni perjantaina mahtui vain Jenni Pääskysaari ja Jari Tervo, muita kuuntelin ohimennen kulkiessani. Lauantaina ja sunnuntaina kuuntelin kotona Yle Areenasta muut haastattelut.

    VastaaPoista
  6. Lukupiirivalinnaksi mainio kirja; purtavaa riittää ja Hotakainen hallitsee sanat myös ääneen lausuttuina. Varmasti oli antoisa tunti! Kirjailijan ja urheilijan yhdistelmä tuntui pelaavan hienosti, kirjan perusteella.

    VastaaPoista
  7. Olipa ihana pistäytyä Helsingin kirjamessuilla sinun blogisi välityksellä, kiitos Anneli! <3

    VastaaPoista
  8. Tämä oli mainio lukupiiri, aivan kuten itse kirjakin. Hotakainen todella taitaa osuvat sutkautukset. Olin lukenut kirjan etukäteen, ja lukupiiri täydensi lukukokemusta. Tänään vihdoin pääsin antamaan isälle messuilta hankitun Kimin! Isä tykästyi lahjaansa ja vakuutteli kirjan lukevansa, vaikka ei yleensä juuri lue :)

    VastaaPoista