Johanna Tuomola: Pelon voima. Myllylahti. 2025. 251 sivua.
Arvostelukappale kustantajalta
Pelon voima on jatkoa Tuomolan Kaikki totuudet -dekkarille (Myllylahti 2024) (linkki). Olikin kiva palata tuttujen poliisien seuraan. Edellisen kirjan pääosassa oli Aksel Nevanlinna Helsingin väkivaltayksiköstä, tällä kertaa pääosassa on Nevanlinnan kollega Mikko Varis.
Lukija tietää jo heti kirjan alkusivuilla, millaisesta rikoksesta on kysymys. Mikko Variksen veljenpoika 16-vuotias Leo on heittänyt polttopullon vastaanottokeskuksen avoimesta ikkunasta. Kolme ihmistä kuolee. "Penteleen nulikka tappoi kolme ihmistä", kertoo Mikko vaimolleen.
Alkaa rikoksen selvittäminen. Poliisit Aksel ja Josif saavat Leon jutun hoitaakseen, Mikolle sitä ei anneta sukulaissuhteen vuoksi. Vaikka Mikko ei ole virallisesti tutkijana jutussa, Leo on alati hänen mielessään. Mikko käy Leon luona sellissä ja pyrkii saamaan lisätietoa teosta. Leo väittää kivenkovaan, että hän teki teon yksin ja on yksin vastuussa teosta, mutta tätä ei Mikko usko. Mikko on varma, että teko ei voi olla Leon yhtäkkinen yksin toteutettu päähänpisto.
Lukija tietää koko ajan enemmän kuin poliisi. Leon teon taustalla oli monia seikkoja, jotka liittyivät nuoren miehen epävarmuuteen ja tarpeeseen tulla hyväksytyksi. Leo tutustui varakkaasta perheestä tulevaan Oliveriin ja tunsi suurta tyytyväisyyttä - jopa onnellisuutta - kun Oliver halusi olla hänen kanssaan. Oliver tutustutti Leon äärioikeistolaiseen ryhmään. Leon oli helppo yhtyä ryhmän maahanmuuttovastaisiin mielipiteisiin jo osittain siksikin, että tällaisia mielipiteitä hän kuuli päivittäin kotonaan. "Tarkoitan, että pojan molemmat vanhemmat sekä isoisä ovat melkoisia rasisteja", totesi Mikon vaimo Ana. Oliverin hyväksynnän Leo oli jo voittanut, vielä piti saada hyväksyntä ja arvostus isommalta ryhmältä.
Paljon ennättää vielä tapahtua, kunnes palaset loksahtavat paikoilleen. Äärioikeistolaisella ryhmällä on suuret suunnitelmat, joihin Oliver ja Leo joutuvat osallisiksi.
Tuomola hallitsee juonen rakentamisen, hän kirjoittaa sujuvasti ja dialogi on luontevaa. Kuten aiemmissakin kirjoissa, Tuomola käsittelee ajankohtaisia yhteiskunnallisia teemoja, joista keskeisin tässä kirjassa on äärioikeistolaisuus. Kirja on ajankohtainen jo siksikin, että kyse on alaikäisen tekemästä rikoksesta. Menneellä viikolla tapahtui kaksi alaikäisen tekemää koulupuukotusta. Heistä 16-vuotias puukottaja, samoin kuin Leokin, vangittiin.
Beautiful post
VastaaPoistaPlease read my post
VastaaPoistaHello Anneli, thank you so much for sharing, this sounds like an interesting book.
VastaaPoista