tiistai 20. elokuuta 2024

Taylor Jenkins Reid: Vain kahdesti elämässä

 

Taylor Jenkins Reid: Vain kahdesti elämässä. Gummerus. 2024. Englanninkielinen alkuteos One True Loves. Suomentanut Päivi Pouttu-Delière. Kansi Jenni Saari. 358 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta

"Rakastaminen ei ole helppoa sen jälkeen, kun sydän on kerran särkynyt. Se on tuskallista ja pakottaa ihmisen olemaan itselleen rehellinen sen suhteen, kuka oikeasti on. Tunteiden sanoittaminen on työläämpää, koska ne eivät mahdu valmiisiin lokeroihin."

Kirjassa on kiinnostava ja uteliaisuutta herättävä avaus: "Olen illallisella perheeni ja kihlattuni kanssa, kun aviomieheni soittaa". Pian selviää, että Emman aviomies Jesse oli lentomatkallaan Alaskaan kolme ja puoli vuotta sitten joutunut onnettomuuteen, josta kenenkään ei uskottu selvinneen. Jessen poissaollessa Emman oli jatkettava elämäänsä, vaikka se niin vaikeaa olikin. 

Lyhyen intron jälkeen kirjassa siirrytään käsittelemään lukiolaisen Emman elämää. Perhe asuu Actonissa Massachusettsissa. Koulun ohella Emma työskentelee vanhempiensa kirjakaupassa, tosin hieman vastahakoisesti, kirjat eivät nimittäin kiinnosta häntä lainkaan. Emma viettää kaikin puolin tavallista lukiolaistytön elämää, mutta Jesseen tutustuminen muuttaa kaiken. He muuttavat Los Angelesiin, menevät naimisiin ja matkustavat paljon. Kunnes ensimmäisenä hääpäivänä Jesse lähtee kohtalokkaalle lennolle.

Emman suru on käsin kosketeltavaa. Menee paljon aikaa ennen kuin hän saa uuden otteen elämästä. Hän muuttaa takaisin itärannikolle, ottaa hoidettavakseen vanhempiensa kirjakaupan, innostuu lukemisesta ja haluaa viettää tavallista, hiljaista elämää. Soitinkaupassa Emma tapaa lukiolaisystävänsä Samin. Seurustellaan, rakastutaan ja mennään kihloihin.

Kun Jesse kolmen ja puolen vuoden jälkeen palaa, Emma joutuu vaikean tehtävän eteen. Jatkaako hän suhdetta edelleen Samin kanssa vaiko jatkaako yli kolme vuotta tauolla ollutta avioliittoaan? Tämän romaanin ydin lienee siinä, miten rakkaus ja suhde muuttuvat ajan myötä, koska kuitenkin on varmaa, että ihmisetkin muuttuvat. Jesse odottaa ilman muuta, että se Emma, jonka hän joutui jättämään yli kolme vuotta sitten ja jota hän oli kaivannut jokaisena päivänä tänä aikana, olisi samanlainen kuin silloin ennen. Mutta ei Emma ollut, Emma oli kasvanut ja aikuistunut. Hänen elämässään oli tapahtunut monia muutoksia, jotka näkyivät hänen persoonallisuudessaan. Emma tuntee, että hän rakastaa molempia miehiä ja tietää, että molemmat miehet rakastavat häntä, mutta valinta täytyy tehdä. Lukija kyllä ymmärtää, että tilanne on äärettömän vaikea, mutta pitemmän päälle Emman päättämättömyys ja kolmiodraama yli sadan sivun verran hieman puuduttivat. Olihan tässä jännitystäkin, koska en ainakaan minä pystynyt arvaamaan, kumpi miehistä on se onnellinen, jonka Emma valitsee.

"Mutta se on sen arvoista. 
Koska ajatella, mitä silloin saa:
Upeita rakkauksia.
Merkityksellisiä rakkauksia.
Tosirakkauksia."

Kirjan juoni on melko yksinkertainen. Kirja alkaa romanssina ja päättyy tarinaksi surusta, syyllisyydestä, selviytymisestä ja kasvusta. Olisi ollut kiinnostavaa kuulla enemmänkin Jessen kolmesta ja puolesta selviytymisen vuodesta lento-onnettomuden jälkeen. Liian vähälle huomiolle jäi mielestäni myös Emman sympaattinen sisko. Luen mielelläni romanttisia kirjoja silloin tällöin, mutta tämä kirja ei oikein napannut, todennäköisesti siksi, että eläkeläisenä en ole kirjan varsinaista kohderyhmää.

Kirjassa on ihastuttava kansi, joka jo sinällään kutsuu tarttumaan kirjaan. Kirjasta on tehty myös samanniminen elokuva One True Loves.

Minulle Vain kahdesti elämässä oli ensimmäinen Taylor Jenkins Reidin kirja. Kirjailijan teoksesta Evelyn Hugon seitsemän aviomiestä on tullut hyvin suosittu myös Suomessa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti