lauantai 14. lokakuuta 2023

Leena Lukkari: Rita - Sitruunapuun varjoista Suomeen

 


Leena Lukkari: Rita - sitruunapuun varjoista Suomeen. Avain. 2023. Kansi: Timo Numminen. 151 sivua.

Arvostelukappale kustantajalta

Rita Kostama saapui Suomeen kiintiöpakolaisena vuonna 1998. Hän oli silloin 19-vuotias. Takana oli neljän vuoden raskas pakomatka, joka oli alkanut Ruandasta, Ritan kotimaasta. Siellä tyttö oli viettänyt onnellisen lapsuuden isossa kymmenlapsisessa yrittäjäperheessä.

Ritan perhe eli tavallista perhe-elämää iloineen ja suruineen, kunnes vuonna 1994 alkoi sisällissota, jossa oli kyse hutujen ja tutsien valtataistelusta. Sisällissodan seurauksena lähes kaksi miljoonaa ruandalaista pakeni maasta, Rita heidän joukossaan. Rita joutui viettämään neljä vuotta paperittomana pakolaisena sukulaistensa luona eri puolella Afrikkaa: Kongossa, Keniassa ja Senegalissa. 

Senegalissa asuessaan Rita läheisineen kutsuttiin eräänä päivänä UNHCR:n toimistoon ja heille ilmoitettiin; "Me olemme löytäneet teille maan, joka on luvannut antaa teille turvapaikan. Te lennätte torstaina Suomeen!"

Rita ei edes tiennyt, missä Suomi sijaitsi. Mutta niin hän saapui Suomeen ja Turkuun. Rita aloitti suomen kielen opiskelun heti tänne tultuaan. Suomen kieli kuulosti täysin käsittämättömältä. Myös  suomalaiset olivat perin erilaisia kuin ihmiset kotona Afrikassa. "Kaupungilla ihmettelimme ihmisiä, jotka näyttivät ilmeettömiltä. Kukaan ei tervehtinyt vastaantulijaa eikä pysähtynyt rupattelemaan. Ihmisiä oli vähän, ja he kulkevat yksin. Kaikilla tuntui olevan kiire, eikä kukaan hymyillyt."

Omalla aktiivisella ja positiivisella asenteellaan Rita tutustui suomalaisiin ja siten kielitaitokin karttui. Tärkeintä Ritan elämän kannalta oli tutustuminen Jariin, tulevaan aviopuolisoon. Aviopari sai kaksi tyttöä, Jutan ja Janitan. Työelämässä Rita joutui valitettavasti kohtaamaan ennakkoluuloja, syrjintää ja jopa kiusaamista. Rita kouluttautui tradenomiksi ja pyörittää tänä päivänä kirjanpitotoimistoa. Lisäksi hän on mukana politiikassa ja harrastaa mm. taitoluistelua. 

Vuonna 2016 Rita valittiin Vuoden pakolaisnaiseksi. Vuoden pakolaisnaisen palkinto annetaan naiselle, joka on integroitunut hyvin suomalaiseen yhteiskuntaan. Näin on tapahtunut Ritan kohdalla. Hän on opiskellut ja valmistunut ammattiin Suomessa, hänellä on työpaikka ja hänellä on perhe ja ystäväpiiri, johon kuuluu myös kantasuomalaisia. Tämä kaikki on vaatinut sisukkuutta ja tahdonvoimaa ja ennen kaikkea halua kotoutua uuteen kotimaahan.

Toimittajan ammattitaidolla Leena Lukkari on kirjoittanut sujuvasti etenevän ja kiinnostavan teoksen. Kirja on todella miellyttävä myös ottaa käteen. Värikäs kansi on taidokkaasti suunniteltu, kiitos Timo Nummiselle. Plussaa on myös valokuvaliite sekä sisäsivulla oleva värikäs Afrikan kartta.
Turun kirjamessuilla Leena Lukkari haastatteli Rita Kostamaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti